Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Humanoid vadászok a vásznon - a Predator filmek

2011.03.05. 20:59 Gevin

Édesapám azt mondta, ha félek, akkor takarjam el a szemem a kezemmel. Aha, persze. Azért, hogy ne lássam minden idők egyik legdurvábban megalkotott filmes szörnyét? Esélytelen. Persze nyugtáztam őt egy igennel, majd 20 perc elteltével, miután elaludt, gyermeki kíváncsisággal és izgalommal tapadtam a tévére, hogy Schwarzi miként fogja sárban megfürdetett testével kinyírni, ezt a pokolian vérmes, raszta fejű rohadékot, akit képtelenség volt nem csodálni 8-9 évesen - miközben titkon rettegtem is tőle. (A Spoilerek kockázatának tudatában olvasson tovább mindenki.)


'87-ben kezdődött minden. John McTiernan mit sem sejtve, szinte tudat alatt teremtett kultuszt, és minden akciófilm (és scifi) rajongó a szívére tette a kezét, miközben a lelkében elmormolt egy köszönöm-öt, ahogy felcsendültek Alan Silvestri dallamai. Schwarzi ereje teljében - mondhatni napsütéstől csillogó fénykorában - dúlja fel a dzsungelt csapatával, és igen, képes vagy elhinni, hogy ők soha nem haboznak, kilyuggatnak minden szerencsétlent, aki a csillapíthatatlanul "szétbaszok mindenkit" kisugárzásuk útjába áll. Hihetetlen, hogy 24 év elteltével a tesztoszteronbomba egysorosok ugyanúgy működnek, egyszerűen lemorzsolva minden béna dialógust és monológot, amit a mai akciók, beszűkült humoreszköztárukkal próbálnak felvonultatni, miközben egy félmosolyt sem képesek kicsikarni a nézőből. Ezt a vonalat a '90-ben mozikba kerülő folytatás sem töri meg, Danny Glover féktelen káromkodásarzenáljával. Sőt, talán erősíti is azt.

Az első rész úttörését részben mégsem a profi vadásznak köszönhetjük, hanem Arnold kegyetlenül törtető karakterének és a köré összegyűjtött kommandósok temperamentumának. A Terminator pusztítása és a Kommandó mészárlása után járunk, amikor minden pénzes - valamirevaló - Hollywoodi akcióprodukcióhoz két számot tárcsáznak a producerek. Arnie és Sly számát. Előbbi örömmel bólint, hogy kiszolgálja a harcra éhes nép vágyait - Stan Winston javasolta őt főszereplőnek. A mellékszerepekben pedig olyan arcokat gyűjtöttek az izomtornádó mellé, akik egykor Rockyval csaptak össze (Carl Weathers), vagy életük nagy részében akciófilm forgatókönyveket körmöltek (Shane Black), vagy csak egyszerűen annyira hárdkór vicsorral rendelkeztek (Sonny Landham), hogy lehetetlen lett volna kihagyni őket.

A film első harmadában sejtéseinket később beigazolandó jeleket továbbítanak felénk, miközben a kis csapat lebontja a fél dzsungelt. Viszont a velős részek még csak ezután érkeznek. Az R besorolás már az első tűzharc után beveszi a vásznat, később pedig koponyák törnek és gerincoszlopok szakadnak, amihez az üvöltő hang válik aláfestő zenévé. A látvány magabiztosan egyensúlyoz, és bár az infravörös hőérzékelő és az álcázás mai technikával már sokkal precízebb, hihetőbb - lásd Predators - mégsem kelt hamis illúziót. A Predator kinézete mocskos, beteg, miközben még undorít is, mégis kurvára frenetikus az egész. A feszültség, a folyamatosan ránk leső vad, a menekülés adrenalinjával, majd kivégzések véres húsdarabjaival keveredve hozza létre a tökéletes kombinációt.


Majd amikor mindenki elhullik, a totális katarzis felé igyekszünk, amit Arnold tiszteletre méltó fegyelemmel játszik el, annak ellenére, hogy a színészi képességei általában nem súrolják a zseniális szintet, ezt most eldobja a fenébe és profihoz méltóan húzza csőbe a ragadozót. S utolsó lépésként sem alázza porig, csak lazán elgurítja mellette a követ, és iszkol, mert a szemét még odapörköl egyet a hátsója alá. Zseniális végkicsengés, amit nem kell ennél jobban megfejelni - és nem is nagyon lehet.

A folytatást Stephen Hopkins vállalta magára 1990-ben, aki ezzel nem volt könnyű helyzetben, hiszen az első rész adu ászait ütni lehetetlenség. Így meg sem próbálta álcázni, hogy ő mire készül. Nagyvárosi környezetbe helyezi a Predatort - amit már milliók ismernek - a többi pedig majd megy magától, ha nem is olyan magabiztossággal, mint ahogy tette azt a dzsungelben.

'97-et írunk, a helyszín a szakadt szárnyú angyalok városa, Los Angeles. Bandaháború dúl, vagyis inkább drogháború, kokaintól bűzlenek a negyedek, amikor belecsöppenünk egy rendőrség mindennapjaiba. Ez a cselekmény szinte teljesen jellegtelen - számomra legalábbis - mégis túl korainak érződik a gyilkológép álca nélküli felbukkanása. Danny Glover viszont patetikusságtól dagadva robban be a képbe, hevesen bazmegolva, amin muszáj elmosolyodnunk. A 2. részben szinte egyedüli magabiztossággal uralja a karaktert, miközben Gary Busey el-elveszik mellette, hiába a különleges ügynök bőrébe bújtatott szerep.



Hopkins talán túlontúl magasra akarta helyezni a lécet, ezért az akciójelenetek a kezdetekben elég kapkodósan forognak a kamera előtt, nem hagyva, hogy azokat rendesen kiélvezzük. Aztán ez a kezdeti roham csitulni látszik, a végére pedig teljesen elcsendesül, az utolsó letisztult, bár annál intenzívebb összecsapásban. A városi atmoszféra egyébként remek új lehetőségeket biztosít, pláne mikor a házakról ugráló Predatorral veszi fel a versenyt Harrigan hadnagy (Glover) ott nincs hiba, élvezni kell és kész. A metró jelenet és a lakosztályban játszódó vérfürdő - a rituálé kiteljesedése a lógó hullamaradványokkal - is erre utal.

A halhatatlan egysorosokkal szembeni hátrányt viszont képtelen behozni a második rész, még akkor is, ha azért jócskán lefarag belőle. Nem tud felszabadítóan humoros lenni, vagy megközelítően akciódús és feszültségteljes, de ezt igazán nem is érdemes elvárni tőle. Habár a retro érzéssel minden kétséget kizáróan behálózza az agyunkat, így aki oldschool párti, az sem csalódhat túl nagyot azzal ha rávállal az újranézésre. A befejezés viszont külön elégedettséggel telve hagyott magamra, a respektálás, a vadász elismerése az űzött vad felé, külön dicséretet érdemel, ezzel csak tovább táplálva a kultikus lény figuráját.

2010-ben hazánk fia, Antal Nimród kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy elkészítse a soron következő Predator-múvit, aminek az egyik producere maga Robert Rodriguez. Hatalmas várakozás előzte meg - amin ki a fene lepődne meg - és végül csak-csak sikerült helytállnia. Nimród egyfajta tisztelgést rendezett a klasszikus előtt, miközben az alapötlet marha jónak ígérkezett csak aztán elfogyott picit. Egy csapatnyi képzett harcost, bűnözőt, zsoldost, drogkartel főnököt, Yakuzát zúdítottak abba a dzsungelbe, ahol a Ragadozók a hazai pálya előnyét élvezhették.

A Twentieth Century Fox logó bevonulása után máris kopogtat a hangulat, amikor zuhanunk az erdő felé. Vissza a zsigeri természetbe, az ösztönharchoz, vékony kis peremen tartva az első epizód felé tett utalást, az új kibontakozóban lévő cselekménnyel. Aztán felzúdul a Nagypapa zakatoló robajjal, csak ezúttal egy ruszki acélmedve kezéből küldi az áldást a fák közé - ugye ismerős?! Lassan mindenki "lehull az égből", még Danny Trejo sem szalasztja el a (idézőjelben) cameo lehetőségét - mi pedig a sírás határán küszködünk korai elhalálozását szemlélve. Kivételesen jó karaktereket és hozzájuk megfelelő színészeket halásztak elő a Hollywoodi Filmes Arcok (HFA) ládából. A legnagyobb hibáját mégis ott követi el a film, hogy nem engedi őket szerteágazni, hanem szép sorban legyilkoltatja őket, időnk sincs megismerni a figurákat.



És persze a tátongó hiányérzetet sem képes kielégíteni, Adrien Brody hiába veszi vállára a központi karakter szerepét, egyszerűen kevés hozzá, hogy mindent elhiggyünk neki. Nincs humora, túl komoly, és a puska a kezében nagyobb, mint az eddigi szerepléseinek a sora. Ettől függetlenül nem hasal el, csak ezúttal teljesen más típusú hőst állítottak szembe a vadászokkal, amihez furcsa hozzászokni. A túlzott komolyodás, a dráma felé tendálás nem biztos, hogy jót tesz, ha körbelengi az akciófilm ipart. Persze nyilvánvaló, hogy egy Bourne trilógiában nem a humor dominál, de '87-ben a sziklaszilárd feszültség mellé a humor volt a legjobb szárnysegéd.

A rendező viszont meg akart felelni, így a jó néhány kikacsintás mellett, pergő akciókat rendezett, új fajta Predatort hozott el nekünk - (a PredAlien borzalom volt) - és egy megöregedett Laurence Fishburne-t, aki a kissé felesleges mivolta ellenére, baromira eltalálta azt az időmennyiséget, amit a vásznon töltött. Az írók részéről pedig egyszerű, a giccs határvonalát elkerülő ötlettel álltak elő, a fajon belül egymás között dúló hatalmi háborúról. Kézenfekvő megoldás, hiszen nyilvánvaló a vadászok közti rivalizálás.

A Predators nagyobb hangsúllyal szól a már rajongó nézőnek, mint az egyszeri popcorn filmre vágyó moziban/otthon ülőnek. Ezt mindenki döntse el maga, hogy jó-e. Az elvárásokkal szembeni teljes mértékben való megfelelés persze kizárható, viszont képes megállni a helyét, sőt még a második rész fölé is licitál egy hangyányit. A kultuszt tehát újra felköszönti, táplálja - amire szüksége is van az AVSP szörnyűségei után.

Aki akción nőtt föl, aki akcióra vágyik, aki felidézné Arnold sármos, borostás mosolyát, vagy Danny Glover káromkodással tűzdelt dühkitöréseit, esetleg megnézné, hogy a hazai színekben versengő Antal Nimród miként teljesített, annak kötelező darab mindegyik produkció.

A végső értékelésem a következő:

Predator (1987): 8/10
Predator 2 (1990): 6/10
Predators (2010):
7/10

29 komment

Címkék: akció elmélkedés filmkritika sci fi predator 80 90 classic shit

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr982709444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PhilipMorris 2011.03.05. 23:58:27

Igazi csemege, ilyen írás jöhet még nyugodtan :)
Az első 2 rész kötelező alapmű! Igazi klasszikus nálam kb. mint a die hard...
9/10
Az utánuk következök viszont már nemcsak hogy sz*rok lettek hanem kurvára fölöslegesek is. Meggyalázták az előzőeket. Az avp 1 még az elment kategoria nálam viszont a 2már förtelem. És a nimrod félével sem vagyok kibékülve, főként a főszereplők miatt,ezek a részek már nem kellettek volna egyáltalán.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2011.03.06. 09:07:18

Szép "kis" csokor lett, teljesen átéreztem a hangulatot olvasás közben, és a pontozással is egyetértek (bár a 2. rész nálam kimaradt).

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2011.03.06. 11:17:11

Jó írás, a pontozással is kb egyetértek. Az első részt én is nemrég néztem újra :)

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2011.03.06. 17:31:35

@PhilipMorris: Az AVP-kel dettó így vagyok. Az első még iparosmunka, nem rossz, bár teljesen elvitte valami másféle irányba az egész koncepciót, ami nem igazán állta meg a helyét, így csak az akció menthetett rajta.

A 2. rész pedig annyira förtelmes borzalom, hogy nem tudom felfogni ki volt az a bekokózott vadállat, aki ezt így kigondolta és azt hitte, hogy jó lesz..

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.03.06. 19:48:16

Az első rész 100 %, amolyan bárhol bármikor meg tudnám nézni, jó dumákkal, jó akciókkal. A második rész 85-90 %, nekem ez is marhára tetszett. A harmadik rész talán olyan hetes, többet vártam.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.03.06. 20:04:26

Nagyon ötletes karakternek tartom a Predator figurát.
Ennek ellenére az első filmet nagyon untam, és ami a legkevésbé tetszett benne, az az, hogy magát a predatort alig látjuk a filmben.

A második részt nem néztem végig, így azt még pótolni kell.

Antal Nimród Predatorsja annyiban volt jobb szerintem, mint az első, hogy itt már legalább látjuk a ragadozókat elég sokat. Amúgy ez a film sem nyerte el a tetszésemet, de Antal Nimródot tisztelem, hogy egy legendához adta a nevét.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2011.03.06. 22:13:39

Az elsőnek pont az volt a lényege, hogy ugyanúgy ahogy a katonáknak, a nézőnek is fingja nincs, hogy mi akarja eltenni a szereplőket láb alól. Ettől volt nyomasztó, titokzatos és különleges.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2011.03.06. 23:48:56

@Sparrow: Ahogy Swarm is mondja, pont az a zseniális az egészben, hogy nem látjuk magát a lényt. De nem is kell hozzá, sőt, ettől lesz igazi a hangulat, a tapintható feszültség.

Hát a Predatorsba meg már felesleges lett volna takargatni őket, ahogy a 2.részben sem tették már ezt.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.03.07. 09:34:49

@Gevin: Hát, én nem feszültséget éreztem, hanem inkább unalmat.:D

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2011.03.07. 11:55:48

Ja, aki a mai pörgős, szájbarágós, mindent megmutatós filmekhez van szokva, annak bizony unalmas lehet.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2011.03.07. 13:16:59

@Sparrow: hát az elég baj, de akkor tényleg nem neked való. Nem kell, hogy az első pillanatoktól az arcunkba nyomják, hogy kivel si van dolgunk. Egy csomó horrorban pl itt hibáznak. Egyébként akkor a 2. rész sztem jobban fog tetszeni, mert abban marha gyorsan a közepébe vágnak az aprításnak.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.03.07. 13:38:21

Mondjuk a pörgős akciófilmek világa annyira nem is tetszik. Sokkal jobban szeretem a tartalommal, és mély mondanivalóval rendelkező filmeket.

Persze van egy - két olyan darab, amit imádok, mint Die hard, Halálos fegyver.

A predator és az Alien figurákat nagyon kreatívnak és jól elkészítettnek tartom, pont ezért nem örülök, hogy nem látjuk őket eleget, se a Predator, se az Alien első részében.

PhilipMorris 2011.03.07. 14:00:51

@Sparrow: Akkor az AvP a te filmed :D

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.03.07. 14:49:21

@PhilipMorris: Az első rész már régóta tervben van.:D

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2011.03.07. 15:21:42

hát ha az jobban fog tetszeni, mint a klasszikus '87-es film, akkor beszarok rajtad :D

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2011.03.07. 15:29:06

@Sparrow: Mindkét AvP-film a nézhetetlen kategóriához közelít (főleg a 2. ) :D

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2011.03.07. 16:18:12

Az egy csak szimplán ratyi, de van benne egy jó fight, a második rész viszont kb egy nézhetetlen tinihorror szintjén van. Szánalom!

PhilipMorris 2011.03.07. 19:09:14

@Sparrow: A színvonalas film+ havonta nyomja :)
Viszont ha az a gondod a predator első részével hogy keveset látod benne a ragadozót akkor lehet ez jobban fog tetszeni , bár ez ritka de lehet hogy így lesz . A 2. részt(1990)én is tudom ajánlani mert ott is elég sok az eksön meg predator :)
Az avp 2. már nem tetszik emberi lénynek szerintem.

Jah és egy kis érdekesség képen a film+ról eszembe jutott hogy a nyáron nyomtak egy filmet ragadozó 3.(1997)címmel Mark Dacascos főszereplésével . Én predátort abban a filmben nem láttam mondjuk kb. 15 percig bírtam ;)

PhilipMorris 2011.03.07. 19:18:53

@Sparrow: Most nézem az avp 1. ma lesz a coolon 21:20 ha érdekel :)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.03.07. 19:36:12

@PhilipMorris: Köszi, meglesem.

Amúgy a Ragadozó 3 csak a magyar fordítók reklámfogása.:)

PhilipMorris 2011.03.07. 20:02:39

Közben utána néztem:) . Amúgy okosak a kis gecik én is elkezdtem nézni a filmet nyáron. Eredeti név:DNA.
Óvakodjatok tőle!

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2011.03.07. 20:04:16

@PhilipMorris: Azt én is láttam még nagyon régen... simán elhittem, hogy Predator 3, volt is meglepetés :D

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2011.03.07. 23:20:17

@PhilipMorris: Basszus akkor megvan a válaszom!:) pont ezen gondolkodtam, mert a tékában tutira úgy emlékeztem, hogy volt Predator 3 kazetta(tok) :D most már értem.

Akkor egyáltalán semmi köze nincs az eredetihez, csak a csodás magyar cím?

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2011.03.07. 23:22:51

Én több, mint 10 éve láttam, de emlékszem, hogy mennyire csalódott voltam, amikor kiderült, hogy köze nincs a Predatorhoz.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2011.03.07. 23:27:23

@Dr.Jones: pedig Márk Dákászkosz szinte garancia a sikerre :D

PhilipMorris 2011.03.08. 05:46:13

Csak egy okos reklámfogás semmi több a film.
Nem is nagyon tudom hogy miről szól mert nem néztem túl sokáig :)

cerka_mozizoom · http://www.mozizoom.blogspot.com 2011.03.10. 11:57:39

Megszámolni sem tudom, hányszor láttam az első részt annak idején :D a második tényleg gyenge volt, viszont a fülledt L.A. környezetbe is simán beleillettek a Predátorok.

HGeeks · http://horrorgeeks.blogspot.com/ 2011.11.01. 23:43:30

Remek írás, bár a 2010-es Predators értékelhetetlen lett. Gyakorlatilag ugyanazokra a panelekre épül, mint az első rész, és hiába az új főhős meg néhány új dolog, ez a film nem több, mint egy kvázi remake.

A kritikához még annyit: zene! hangeffektek! Alan Silvestri!
Ritka az olyan sci-fi/horror/akció film, ahol ennyire tűélesen passzolna a képekhez a zenei aláfestés. Minden rezdülés tökéletesen passzol. Megkockáztatom, az ost nélkül kb feleannyira lenne jó film a Ragadozó.
(természetesen a rendezés is elsőrangú)

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2011.11.02. 00:51:13

@HGeeks: Köszönöm a dicsérő szavakat! - bár azért lenne mit változtatni rajta :).

"Gyakorlatilag ugyanazokra a panelekre épül, mint az első rész, és hiába az új főhős meg néhány új dolog, ez a film nem több, mint egy kvázi remake. "

- Pontosan. Ebből a szempontból csalódás kissé a Predators, de számomra inkább volt egyfajta őszinte tisztelgés, mint egy vadiúj darab a franchiseban. A finom utalások az első epizódra kellemesek, illetve az akciók végig lendületesen működnek, a forgatókönyv pedig már félidőnél kezdd igencsak elfogyni, de még így is korrekt és élvezhető marad a film a gyengeségei ellenére.

Alan Silvestri soundtrack-je valóban zseniális!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása