Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Ghost in the Shell - Páncélba zárt szellem (1995)

2011.09.30. 12:52 vendegblogger

"Amikor még gyermek voltam, úgy beszéltem, mint a gyermek, Úgy gondolkodtam, mint a gyermek, úgy ítéltem, mint a gyermek."

Oshi Mamoru bő egy órás manga adaptációja képes megidézni azt a megrendítő meditatív sciencefiction hagyományt, amely felülemelkedik a műfaj sok gyengébb alkotására jellemző hatásvadász banalitáson, és nem veszik el a technikai részletekben. Így képes kitágítani a horizontját odáig, hogy megértse, két  méltó kérdést tehetünk csupán fel: az egyik a szellem (újra) létrejöttére vonatkozik, a másik pedig kételyek között az öröklétet fürkészi. Mamoru filmje ezért zseniális semmi felesleges mellékszál, csupán egyetlen bevetését meséli el a jövő kibernetikus beültetésekkel emberfelettivé növő kommandós főszereplőinek (a szűkszavúságáért teljes mértékben kárpótol, hogy néhány mondattal megrendítően mély jellem- és a szereplők közötti kapcsolatábrázolásra képes).

A film alfája Kusanagi Motoko őrnagy, aki a kommandó egyetlen teljesen kiborg testben élő tagja, így a létezésének, illetve a létezése hamisságának kérdése őt kínozza a leginkább. A küldetésük már magában jelkép, mivel a semlegesítendő Bábjátékos a számunkra létező legnagyobb bűnt, tudatunk feltörését követi el látszólag bagatellizált, politikai játékához. Azonban várhatóan egy olyan mély réteghez ás le a film, amely alapjaiban kérdőjelez meg minden korábban látottat. A film eszméletlenül komplex és lezárt, szinte másodpercnyi pontossággal kitalálta Mamoru, hogy milyen hosszúnak kell lennie. Zenei- és képi világa külön felüdülés, mert egy olyan révületet ad vissza, ami sekélyesebb társaiból már régen eltűnt (az eszmei és emócionális csúcspontok káprázatosan megtalálják egymást). A soundtrackjére tökéletesen igaz, hogy nem a hallásunk az az érzékelés, amit elsősorban megkíván szólaltatni (Making of cyborg). Számomra a mai szemmel talán fintort kiváltó egyszerű grafikája is az élmény tökéletesen szerves része volt, főleg, hogy Mamoru eszméletlen vízióit, ha csak "mechanikusan", de képes volt a rajz tükrözni... (Külön szívmelengető érzés, hogy olyan a filmhez méltó ember készítette el a szinkronos verzió magyar szövegét, mint Varró Attila).

(A kritikát Borosta szállította.)

komment

Címkék: anime filmkritika sci fi 10/10 80 90 classic shit

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr533262462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.05.07. 11:32:36

Hiába 26 éves a mai napig az egyik legjobb, de legalábbis legismertebb, legkedveltebb anime, és jogosan. A látvány piszok jó, a történet, az akciók a helyükön vannak és frissnek hatnak ma is.
Érdekes kérdés, hogy a jövőben, mikor mindent tudnak már miért gondolják, hogy az országhatárok fennmaradnak, de ezt tényként kezeli, nem feszegeti a film.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása