Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Blitz (2011)

2011.08.07. 14:27 Gevin

Fennáll egy ideje, hogy a brit filmgyártás - főleg az utóbbi években - lazán picsázza el a Hollywoodit a legtöbb zsánerben: markánsabb, izgalmasabb, karakteresebb és veszett jó az akcentusa. Na ez pont nem áll meg a Blitz esetében - az akcentust leszámítva: a cselekménye egy irracionális baromság, a karakterei ostobák, de ami még rosszabb feleslegesek, a sztori 2 forintot nem ér, és mégis azt mondom, hogy kicseszett szórakoztató. Ennek egyetlen oka van: borostás, stílusos, arrogáns, kidolgozott izomzatú, kibaszott keménygyerek és úgy hívják, hogy Jason Statham.

A történet félmondatos: sorozatgyilkos, aki kizárólag rendőröket kezd el gyilkolászni. Statham karaktere egy agresszív alkoholista vadállat (zsaru). Piál, verekszik, verekszik piál, meg néha rágyújt, esetleg térdkalácsokat ropogtat. Maga mellé kap egy nem újonc, de buzi társat, akivel szemben semmiféle homofóbiája nincs, már ha nem mozdul rá. Ketten nyomoznak a serial-killer után, aki hogyismondjam: egy kretén, beteges balfasz. És itt vérzik rögtön először a film. A gyilkos kábé az első harmadban feltűnik és hiába akarják beállítani egy morbid és tudatos faszkalapnak, akit nem lesz könnyű rács mögé juttatni, pont annyira lesz hiteltelen, mint Vin Diesel a családi vígjátékaiban. Nyilvánvaló, hogy mit akar a rendező megmutatni: a gyilkos perspektívájába dobni, hogy láttassa velünk mennyire morbid és elmebeteg. De mindez felszínes, és elnagyolt, öncélú brutalitással megtoldott ábrázolás nem több. Ez pedig végigvonul a cselekményen, ami egyre csak degradálja a kezdetben minimálisan tanúsított érdeklődésünket. És nem, a befejezés sem menti fel ez alól - az utána lévő jelenet viszont marhajó, komolytalan, mint az egész film.

Statham showt csinál: a kezdőjelenet szerintem mindent elmond róla, hogy milyen karaktert fog megformálni. Amit mindig is tudott: előkap valami szerszámot, ha nincs akkor pedig puszta kézzel tördel csontokat, térdkalács műtétre juttat fazonokat, közben a szájában égő cigaretták DzsonMekléjni stílussal váltják egymást, az egysorosai pedig szintén megidézik a 80-90-es évek klasszikus akciófilmjeit. Kicsit eltévedt a film, mert ezt a karaktert dobja a mai tucatforgatókönyvek tengerébe, ráaggatja a thriller jelzőt, megpróbálja modernizálni, mai trendekhez formálni - egyébként kevés akció van a filmben, de azok egészen ügyesen kivitelezettek és véresek, ahogy annak lennie kell. Csakhogy Statham karaktere nem ebbe a világba való, le van maradva, meg van "öregedve", amit a forgatókönyv szépen körüljár és kiaknáz, de a többi része förtelmesen ostoba és semmitmondó. Ezért nem véletlen, hogy az egyetlen értékelhető az egészből az öreg alkoholista-zsaru, azaz Statham. A többi javarészt felesleges hulladék, Zawe Ashton gyönyörű, de teljesen kívülálló karakterével az élen. 6/10

Szólj hozzá!

Címkék: thriller filmkritika 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr423129647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása