Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

TOP 10 ROMANTIKUS FILM, AMITŐL NEM OKÁDSZ A KÉPERNYŐRE

2013.09.30. 05:09 Gevin

toplista art.jpgAz élet egyik legkárosabb és hatékonyabb drogja. Nincs szer, ami feljebb vagy lejjebb képes vinni. Emiatt dőlnek romba életek, készülnek remekművek, halnak meg és születnek újjá emberek. Emlékképek, mondatok égnek az ember agyába, kitörölhetetlenül, elfeledhetetlenül. Katartikus és rohadt érzés egyszerre. Monumentális és elenyésző. Emberek évekig ragadnak bele, hogy aztán végül stoppolva várjanak az út szélén a következőre, ami felveszi őket. Mindenki utálja és mindenki szereti. A filmipar sem véletlenül támaszkodik rá oly gyakran, mindenféle különböző minőségű produktumokat hozva létre belőle. A legtöbb ugyan limonádé, kommersz, feledhető anyag nagy mennyiségben előállítva, de szerencsére születnek maradandó és meghatározó alkotások a témában. Mi most összeszedtünk tíz darabot közülük, amelyek a lehető leghatásosabb módon ragadják meg a lényeget.

Hogy ne legyen akkora a szórás, az elmúlt tizenhárom évből válogattunk a teljesség igénye nélkül, abszolút szubjektíven, saját ízlésvilághoz igazítva a felsorakoztatott műveket. Jöjjön hát tíz romantikus film a kétezres évezredtől.

#10. Ruby Sparks (2012)

ruby-sparks-toplista.jpg

Meglepően érett és fantáziadús műremek a nem túl távoli múltból, ami annak ellenére, hogy mennyire gyerekesen és bájosan indul, hihetetlenül összeforr a végére. A főszerepben Paul Dano egy fiatalon sikeressé vált írót alakít, aki elkezdi megírni az általa tökéletesnek álmodott lányt, aki aztán másnap feltűnik a nappalijában. Mármint, tényleg. Az, akit megírt – és továbbra is írni, formálni fogja saját maga számára.  Zoe Kazan (aki a filmben az említett hölgyeményt alakítja) forgatókönyvében tökéletesen mesél az ideálok, a tökéletesnek vélt szerelemi kapcsolatok tökéletlenségéről, hogy a saját önzőségünk, vágyaink, hogyan lökhetik minduntalan romlásba kapcsolatainkat. A film végjátékára időzített dialógusok tanítani valóak. (kritika)

#9. Az időutazó felesége / The Time Travelers Wife (2009)

The-Time-Traveler-s-Wife-toplista.jpg

Legtöbben akkor csalódnak Robert  Schwentke adaptációjában, amikor konstatálják magukban, hogy a film elsősorban nem sci-fi. Ebben igazuk is van. Audrey Niffenegger óriási bombaként berobbanó könyve nem véletlenül lett olyan veszettül sikeres. Az időutazást ugyanis abszolút az ember, mint érző lény oldaláról közelíti meg. Számára nem az a fontos, hogy miként, mikor, hogyan teleportálunk az időben, hanem, hogy a két személy, akiknek élete jelenben, múltban, és jövőben állandóan összefut, hogyan képes megbirkózni ezzel a jelenséggel. A konfliktusok hasonlóak a mindennapi élethez, ám mégis egyfajta fantasztikummal megtöltött emocionális többlettel rendelkeznek. Az esküvődet kétféle korban megélni, a lányoddal a jövőben találkozni először, vagy hőn szeretett menyasszonyodat kisgyerekként megismerni. Ezek azok a dolgok, amelyek kiemelkedővé, markánssá, empátiával teltté teszik az amúgy két pazar főszereplő közreműködésével (Eric Bana és Rachel McAdams) kibontakozó drámát.

#8. Pop, Csajok, Stb. / High Fidelity (2000)

high-fidelity toplista.jpg

A legszórakoztatóbb szakítós-film evör. A Nick Hornby alapanyagból feldolgozott Stephen Frears kreálmány egy cseszettül élvezetes, laza, de a kapcsolatok rákfenéjét, a szakítások gyötrelmességét és egyszerre humoros mivoltát remekül boncolgató vígjáték. A főszerepben természetesen egy igazi rutinos játékos (Cusack, az örök kölyökképű) osztja az észt szerelemről, zenéről, csajokról, és persze végig dohányzik (2000-es évek eleje, mikor még nem volt gáz rágyújtani a vásznon).  Esszencia.

#7. 500 nap nyár / 500 Days of Summer (2009)

500 days cigiszünet_1.png

Érkezzen talán a legkommerszebb, az „ez meg mi a francot keres itt?”-darab, ami habkönnyű, de mégis maradandó, nem hivalkodó, mégis népszerű, menő, de csak módjával, egyszóval hipszter. Marc Webb eddigi karrierjének legnagyobb vállalása volt ez a ragyogóan egyedi ötletekbe öltöztetett, bájos, tündöklő, föld felett és a talajon két lábbal egyaránt sétáló realista alkotás, arról a kurva szerelemről, amiről valójában egyáltalán nem is szól – naná, bemondják az elején. Aminek aztán a nem happy end befejezése válik az igazi happy end-é. Egy fiú meg egy lány sztorija, a többit a képek elmesélik. Tudod, hipszter.

#6. London (2005)

London.png

Hunter Richards filmje az az eset, amikor a rossz nőbe szeretsz bele. És ahhoz, hogy kijöjj belőle minél lejjebb és lejjebb kell menned, szétcsúszva, kokaintengerrel az orrodban, szívdobogással, dühvel, haraggal és gyűlölettel a mellkasodban, hogy tovább tudj lépni. Igazi, műviességtől mentes, életszerű, droggal gazdagon dúsított remek dráma a szakítás rohasztó érzéséről, és annak közvetlen utóhatásairól. Nem mellesleg Jason Statham karrierjének legdrámaibb alakításával (a Revolver jön utána).

#5. Blue Valentine (2010)

bluevalentinetoplistakép2.jpg

A film, ami bemutatja, hogy mi van akkor, ha a Szerelmünk lapjai szarul alakul. Régen volt olyan maradandóan rossz, napokig ostromló élményt átélni, mint amilyet Derek Cianfrance produktuma nyújtott számomra. A Blue Valentine a kiégett, megtört apát, az amerikai befásult láncdohányos férfit tökéletesen alakító Ryan Goslinggal és a minden pillanatában ártatlan Michelle Williamsel a főszerepben kitörölhetetlenül fáj. A tudat, amely folyamatosan hullámzik arról, hogy ennek a két, egykoron halálos szerelembe esett személynek már réges-régen nincs helye egymás mellett, de képtelenek elszakadni. Gyötrelmes, embert próbáló kapcsolati deficit, akárcsak a film maga, melynek végén az elszakadás gyökerestül tépi ki a szíved, hogy a helyén semmi, de tényleg semmi sem maradhasson. Szóval lányok, elhiszem, hogy a Szerelmünk lapjai gyönyörű, de ne felejtsétek el megnézni a másik eshetőséget. Mert az viszont kegyetlen ronda.

#4. Rozsda és Csont / Rust and Bone (2012)

rust-and-bone-toplista.jpg

A 2012-es év legjobb francia filmje talán egy hangyányit kilóg a kontextusból, de korántsem annyira, hogy ne lenne kötelező ezen a listán szerepelnie. Jacques Audiard filmje nem egészen a szerelemről, annál sokkal többről, mélyebbről és mélyebben beszél, két olyan tragikus sorsú ember találkozásáról, akik közül talán inkább csak az egyiknek van pokolian nagy szüksége a másikra – később persze ez átalakul. De a Rust and Bone annyira éles, csontropogtatóan realista és sokkolóan explicit, hogy az ember beleborzong. (kritika)

#3. Közelebb / Closer (2004)

closer toplista.png

Mondhatnám azt is, hogy kibaszott nagy merészség a részemről Mike Nichols filmjét romantikusnak kikiáltani, de hát csessze meg, mégiscsak a szerelemről szól. A Closer annyira őszinte, hogy fáj. Nincs még egy film, amely ennyire nyíltan, szókimondóan és valódi, cicomázatlan nyers formában értekezne a szerelem, a kapcsolatok, és az azokkal kapcsolatos döntések következményeiről. Arról a haragról, csalódásról, vágyról, féltékenységről, szexről, fásultságról és bosszúról, amelynek középpontjában mindig és kizárólag az a bizonyos érzés áll. Clive Owen karakterét pedig azóta sem sikerült senkinek sem megközelíteni. Amikor őt nézed, a valóságot látod. De ez a filmre is áll. True Story.

#2. Candy (2006)

Candy toplista.jpg

A legexpresszívebb szerelmes drogfilm, amit valaha láttam. A mérgező életvitelből kinyert maximális kreativitás, a művészet ihletet adó szerei esszenciális masszába gyúrva. Szerelmet találni a totál reménytelenségben, a lecsúszásban, a függésben. A Candy pont olyan, mint a heroin: az elején repít, szárnyakat ad, soha nem járt szintekre kalauzol, hogy aztán a mélybe zuhanj, kapaszkodók, fények és kapcsolatok nélkül. És majd beledöglesz mire kimászol belőle. De a végén tudni fogod, hogy még ha el is vesztettél mindent, ha az utolsó esélyeket is elcseszted, azért ahova most jutottál, végül megérte. Heath Ledger általam legerőteljesebbnek tartott alakításával (igen, még a Joker-nél is jobb). Mestermű.

#1. Barney és a nők / Barney's Version (2010)

barneys version toplista.jpg

Barney (Paul Giamatti) az a jó kedélyű, kissé talán hedonista zsidó fickó, aki a saját esküvőjén lesz szerelmes. Visszavonhatatlanul. A probléma ezzel mindössze az, hogy élete nője nem a mennyasszonya. Bevallom szégyen, hogy még nem írtam hosszabban erről a filmről (tekintve, hogy már vagy hatszor láttam), mert azt hiszem, ha van intelligens romantikus film (márpedig ez a poszt is azt hivatott bizonyítani), akkor Barney és az ő életében flangáló nők kálváriája birtokolja a trónt jelenleg. Nagy ívű, összetett, strukturálisan, emocionálisan, színészileg és szinte minden emberi módon mestermű azoknak, akik értik miről mesél.

***

Biztosan tudom, hogy bőven akad olyan film e témakörben, amiért Te kedves olvasó rajongsz és a fejedet vakarva elképzelhetetlennek, felfoghatatlannak tartod, hogy kimaradt a listából. Semmi gond, erre szolgál alul az a bizonyos kommentdoboz, hogy kiegészítsd, vitatkozz, egyet érts/egyet nem érts a fentebb látottakkal. Fiúk, lányok ne habozzatok! Jöhetnek a kedvencek - az elmúlt tizenhárom évből.

komment

Címkék: toplista

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr505540596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mutant · http://universal.blog.hu 2013.09.30. 09:01:56

Coppola Dracula adaptációja is ilyen. szerintem. A 2. helyezettet megnézem valamikor. Nem nagyon szoktam romantikus filmet nézni.

K.Leslee 2013.09.30. 13:12:52

Jo kis lista, bar nekem a Time Traveler's wife-nal rezeg a lec. Orulok hogy bekerult a Blue Valentine, nagyon jo film. Viszont ami ennek a listanak az ekkove lenne szerintem az a Before Sunrise trilogia. Vagy masik kedvencem a Once.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.09.30. 13:45:45

@K.Leslee: Megmondom őszintén, hogy a Before Sunrise/Sunset-et (az utolsót még nem láttam) én kissé túlértékeltnek tartom. Lehet, hogy egy újranézés megváltoztatná a véleményem, mert rég volt már, de nekem messze nem volt akkora élmény.

A Once eddig nálamk kimaradt.

K.Leslee 2013.09.30. 13:53:39

@Gevin: Pedig rendkivul oszinte szerelmes film es ezt ugy mondom, hogy nem szeretem a romantikus filmeket. A Before Midnight meg szinten zsenialis. A Before Sunset szerintem a leggyengebb.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2013.09.30. 13:57:15

@Gevin: Pedig az a trilógia minden idők legjobb romantikus filmjeit tartalmazza. Igen, csak dumálnak benne, de minden benne van amitől a szerelem az szerelem. Tökéletesek, főleg egyben!
Amúgy egész jó lista, a Blue Valentine-nak külön örülök!

Pszt! 2013.09.30. 14:06:08

A "Before" trilógiának előkelő helye lenne ezen a listán!

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.09.30. 14:32:55

Én csak a Before Midnightot láttam a trilógiából, de azt mindenképp ideraknám én is. Mondjuk a London helyett, ami nekem nagyon nem jött át.

Jó kis lista (bár az enyém ettől nagyon különbözne), a Ruby Sparkshoz meg is hozta a kedvemet.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.09.30. 16:01:15

Bár nem konkrét szerelemről van szó, de az Elveszett jelentés is felférne egy hasonló kaliberű listára.

K.Leslee 2013.09.30. 16:02:03

@Swarm: igy van, iskolapeldaja annak hogy egy filmet el tud vinni a hatan az intelligens parbeszed.

K.Leslee 2013.09.30. 16:02:39

@FroG: tenyleg, az is szuper

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.10.01. 00:58:05

@FroG: kevés film van, amin igazán unatkoztam, de az Elveszett jelentésen konkrétan görcsbe tekeredve SZENVEDTEM, mint kivert kutya. De Sofia Coppola filmjeit alapvetően rühellem most már. Pedig a Lost in Translationnel kezdtem, ami állítólag az egyik legjobbja.

K.Leslee 2013.10.01. 18:00:53

@Gevin: ertheto, O tipikusan olyan rendezo akit valaki
ruhell, valaki kedvel. Nekem tetszett az Elveszett Jelentes, de meg a Somewhere is, sot meg a Bling Ring is.

Llew 2013.10.06. 23:17:34

Ami nekem nagyon tetszett mostanában az az Egy nagy/One Day 2011-ből Anne Hathawayel és Jim Sturgessel.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.10.07. 00:37:48

@Llew: Az valóban egy remek, hangulatos darab.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2014.01.10. 00:06:27

@Gevin: írád:"A legexpresszívebb szerelmes drogfilm, amit valaha láttam.". én pedig következtetek: ezekszerint nem láttad a Requiem for a Dream-et....

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2014.01.10. 01:33:42

@szorokin: Dehogynem láttam. Viszont az nem illik abba a kategóriába, amit tőlem idéztél. A Requiem for a Dream egy teljesen más jellegű mozi (habár nagyon rég volt, egy frissítés nem ártana, de emlékeimben az DROGFILM -ként él, vajmi kevés rokonságot mutatva a szerelemmel).

De, egyébként láttad a Candy-t? Mert, ha abban megfigyeled a karaktereket, szerintem érted mire szerettem volna célozni, és miért írtam azt, amit.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2014.01.10. 12:08:31

@Gevin: van elég szerelem a Requiemben, csak minnél több a drog/megy az idő nyárból -> őszbe, aztán -> télbe, ebből egyre kevesebb látszód-ik/hat, ez szerintem törvényszerű és elkerülhetetlen, ha drog van a képletben.

a pár(Connelly & Leto) klasszikus jelenetét linkelem, azt, amelyikből sok plakátot, wolpépört stbt csináltak (nem véletlenül) www.youtube.com/watch?v=Vwqwl3FokOQ
--------------------------------------------

+ 2 film eszembe jutott, ott vannak a kedvenceim között, szeretem őket, ezeket mindenképp megéri megnézni,[én még sokszor fogom ezt tenni]!! :) :)

#1 gyönyörűszép és teljesen szirupmentes a: Északi sarkkör szerelmesei (os amantes del Círculo Polar), spanyol

#2 Reconstruction - Rekonstrukció (2003), dán
cannes, 2003: Won the Golden Camera, Christoffer Boe

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2014.01.10. 12:36:22

@szorokin: Őszintén szólva én sosem voltam igazán oda a Requiemért...elismerem, jó film, kemény, brutál, de nálam nem igazán talált be anno. Pedig a legfogékonyabb koromban láttam. (15-16 lehettem asszem).

Jól hangzik, be is gyűjtöm őket szerintem. Pláne, hogy dán meg spanyol, igazi ínyencség.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2014.01.12. 17:41:12

@Gevin: Amúgy nekem is van fenntartásom a Requiemmel: olyan lett szerintem, - tekintve a 3+1 főszereplő pályáját - mint egy fideszes/kdnps drogellenes propagandafilm, de ha ettől a benyomástól elvonatkoztatok, akkor egy egyértelműen zseniális filmet és egyúttal a 3 legjobb drogfilm egyikét(U. Edel- Christiane F. (1981), Trainspotting) látom.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2014.01.12. 20:58:48

@szorokin: nálam egyértelműen a TRAINSPOTTING ül a trónon (habár nem láttam sokszor, mert túlságosan nehéz darab, megviseli az ember gyomrát, viszont most egy újranézéshez lenne kedvem).

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2014.01.14. 13:17:35

@Gevin: ha nem láttad, nézd meg a Christia F-et!
nem könnyű/kellemes/stb, de (szerintem) a valóságról és csak arról szól, kíméletlenül.

szóval, csak megfelelő időben, hangulatban ajánlom :)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.07.26. 17:39:06

Elveszett jelentés, Szerelmünk lapjai, és Egy makulátlan elme örök ragyogása felférhetne egy ilyen listára.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2014.07.28. 00:06:51

@Sparrow: Nem. Az enyémre nem :).

Bár a Makulátlan elmében volt valami bizsergető. Azt meg kéne újráznom.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása