Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Véres kezdetek – avagy befutott sztárok, akik horrorfilmben sikoltoztak karrierjük hajnalán

2015.10.30. 08:00 Dr.Jones

Ma már ott virít a képük minden magazin címlapján, a legnagyobb stúdiók versengenek értük, a legnevesebb rendezőkkel dolgoznak együtt, és annyi pénzt keresnek, amit egyszerű halandó felfogni is képtelen. A siker-pénz-csillogás szentháromsághoz vezető út azonban gyakran vezet az olcsó horrorfilmek vértengerén keresztül.

bloody_beginnings_0.jpg

Nézzünk meg 25 filmsztárt, akik az idők során olyan magasra jutottak a szakma ranglétráján, hogy nem is gondolnánk, fiatalon milyen horrorfilmekben küzdöttek az életükért – vagy a karrierjükért, ha úgy jobban tetszik.

 

 John Travolta – The Devil’s Rain, 1975

bloody_beginnings_1_john_travolta.jpg

Travolta 21 éves volt, amikor néhány kisebb tévés szereplés után a The Devil’s Rain c. ultragagyi horrorban olvadt szét az arca. Mellesleg egy sátánista cowboy-féleséget alakított, aki félig-meddig valami zombi-démon hibriddé változott.

A horror annyira bejött neki, hogy egy évvel később szerepet vállalt a Stephen King első regényéből készült Carrie-ben is. Utána olyan klasszikusokban játszott, mint az Ál/Arc, a Ponyvaregény vagy a Szombat esti láz, és még sokáig lehetne sorolni. Pályafutása során mellesleg 2 Oscarra jelölték.

 

Tom Hanks – Gyilkos randevú (He Knows You’re Alone, 1980)

bloody_beginnings_2_tom_hanks.jpg

Tom Hanksről se a Gyilkos randevú ugrik be elsőre, sokkal inkább a Forrest Gump, a Ryan közlegény megmentése, a Halálsoron, a Számkivetett vagy mondjuk A Da Vinci-kód. Pedig a 2 Oscart és 4 Arany Glóbuszt nyert színész egy jóformán teljesen ismeretlen horrorfilm mellékszerepében tűnt fel először a mozivásznon, 26 éves korában.

Hanks egyébként már gyerekkorától fogva színésznek készült; színjátszóként többször lépett fel közönség előtt, méghozzá igen nagy sikerrel, aminek az lett az eredménye, hogy alig látogatta az egyetemet, így kirúgták.

 

Kevin Bacon – Péntek 13 (Friday the 13th, 1980)

bloody_beginnings_3_kevin_bacon.jpg

A Golden Globe-díjas Kevin Bacon a szerencsésebbek közé tartozott; ő rögtön egy klasszikussá vált horrorban vérezhetett el, 22 éves korában.

Bacon karrierje ezután igen hullámzó irányt vett; a Gumiláb c. filmmel bekerült a köztudatba, de az igazi sikerekig a ’90-es évekig kellett várnia. A Tremors, majd a Veszélyes vizeken, Az őrület fészke, az Apollo 13, a Pokoli lecke és még sok remek film várt rá ezután.

 

Johnny Depp – Rémálom az Elm utcában (A Nightmare on Elm Street, 1984)

bloody_beginnings_4_johnny_depp.jpg

Johnny Depp eredetileg rockzenésznek készült, de a ’80-as évek elején megismerkedett és barátságot kötött a szintén pályája elején álló Nicolas Cage-dzsel, aki beajánlotta Wes Cravennek a Rémálom az Elm utcában címet viselő, ma már kultstátusznak örvendő horrorfilmbe.

Depp 21 éves volt, amikor szembekerült a tiniket álmukban lemészároló sorozatgyilkossal, Freddy Kruegerrel, azóta pedig olyan klasszikusokban láthattuk, mint az Ollókezű Edward, az Ed Wood, Az Álmosvölgy legendája, a Betépve vagy A Karib-tenger kalózai. Kismillió díja mellett háromszor jelölték Oscarra, de a szobor elnyerésére – akárcsak DiCapriónak – még várnia kell.

 

Jim Carrey – Csak egy harapás (Once Bitten, 1985)

bloody_beginnings_5_jim_carrey.jpg

A gumiarcú Jim Carrey leginkább az olyan eszement vígjátékairól híres, mint A Maszk, a Dumb és Dumber vagy az Ace Ventura, de azt már kevesen tudják, hogy első filmjeinek egyike egy vámpírfilm volt. Igaz, a Csak egy harapás legalább annyira vígjáték, mint horror, de ez a tényen nem változtat…

Carrey 23 éves volt a film forgatásakor, az azóta eltelt időben 2 Golden Globe-ot és rengeteg egyéb díjat meg jelölést sikerült bezsákolnia.

 

George Clooney – Return to Horror High, 1987

bloody_beginnings_6_george_clooney.jpg

Napjaink egyik legnépszerűbb színésze a 2 Oscar-díját nézegetve bizonyára gyakran gondol vissza, hogy honnan is indult: karrierje hajnalán kisebb tévés szerepekhez jutott, majd 26 évesen betört a mozikba egy könnyen felejthető horrorfilmmel, ahol mellesleg elsőként halt meg kb. a 15. percben.

A siker ezután még váratott magára, így Clooney kénytelen volt még több gagyi horrorban szerepet vállalni. Így kötött ki olyan lehengerlő alkotások fedélzetén, mint a Grizzly 2, vagy a Gyilkos paradicsomok.

 

Brad Pitt – Kivégzős (Cutting Class, 1989)

bloody_beginnings_7_brad_pitt.jpg

Brad Pitt sem volt mindig Oscar díjas színész, aki olyan klasszikusokat tudhat maga mögött, mint a Harcosok klubja, a Hetedik vagy az Interjú a vámpírral.

A bulvárlapok örök kedvence a pályafutását olyan sorozatok vendégszerepeivel kezdte, mint a Dallas, majd 26 évesen szerepet kapott a Cutting Class c. könnyen felejthető horror-vígjátékban, melyben egy őrült sorozatgyilkos rendez ámokfutást egy gimnáziumban.

 

Leonardo DiCaprio – Rémecskék 3. (Critters 3, 1991)

bloody_beginnings_8_leonardo_dicaprio.jpg

Kevés nagyobb név van ma a szakmában Leonardo DiCapriónál, hiszen a 40 éves színész zsenialitása megkérdőjelezhetetlen. Ugyan Oscar-díjat még nem nyert, de négyszer jelölték, e mellett pedig rengeteg díjat tudhat magáénak, köztük 2 Arany Glóbuszt.

Filmográfiája csak úgy dúskál a jobbnál jobb filmekben, elég csak az olyan klasszikusokra gondolni, mint a Titanic, a Kapj el, ha tudsz, A tégla, az Aviátor, az Eredet vagy a Wall Street farkasa, hogy csak néhányat emeljünk ki. Ha alaposabban szemrevételezzük a listát, kiszúrhatjuk, hogy Leo első filmszerepe bizony egy jelentéktelen horrorfilmhez köthető, nevezetesen a Rémecskék 3-hoz, melyben éles fogazatú szőrgombócok igyekeznek felzabálni az emberiséget. Leo ekkor 17 éves volt, el kellett kezdeni valahol.

 

Ben Affleck – Buffy, a vámpírok réme (Buffy, the Vampire Slayer, 1992)

bloody_beginnings_25_ben_affleck.jpg

Ben Géza Affleck, kétszeresen is Oscar díjas színész-rendező 20 évesen néhány másodpercre felbukkant a Buffy filmváltozatában, ahol egy kosarast alakított, aki a pályán szembekerül egy vámpírral.

Később persze nagyobb szerepeket is kapott, de karrierje csak a ’90-es évek végétől kezdett el beindulni.

 

Jennifer Aniston – Gyilkos kobold (Leprechaun, 1993)

bloody_beginnings_9_jennifer_aniston.jpg

Bár egy tévéfilmben és néhány sorozatban kapott már kisebb szerepeket előtte is, az első nagyobb filmjében Aniston egy gyilkos kobold haragja elől menekült, 1993-ban.

24 éves volt ekkor, és még fogalma sem volt arról, hogy egy évvel később megkapja Rachel Green szerepét a Jóbarátok c. sorozatban, ami nemcsak világhírnevet hozott neki, hanem egy valag pénzt is (az utolsó két évadért egymillió dollárt kapott epizódonként). Aniston egyébként egy Arany Glóbusz büszke tulajdonosa.

 

Angelina Jolie – Cyborg 2: Üvegárnyék (Cyborg 2: Glass Shadow, 1993)

bloody_beginnings_10_angelina_jolie.jpg

A sors fura fintora, hogy Aniston után Brad Pitt második felesége is egy megagagyi horrorban (bár a Cyborg 2 inkább akció-sci-fi-thriller) kapta meg első nagyobb szerepét (ahol amúgy egy robotot játszott), méghozzá ugyanabban az évben. Bár Jolie még csak 18 éves volt ekkor.

Azóta már Oscart is kapott, de ennyi idősen még be kellett vállalnia ezt a filmet, ami elmondása szerint is olyan rossz, hogy amikor megnézte, elhányta magát.

 

Matthew McConaughey & Renée Zellweger – A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér (The Return of the Texas Chainsaw Massacre, 1994)

bloody_beginnings_11_12_matthew_mcconaughey_renee_zellweger.jpg

A texasi láncfűrészes c. horrorklasszikus 4. része olyan gyenge, hogy egy szót sem érdemelne, viszont nem sétálhatunk el szó nélkül azon tény mellett, hogy két olyan színész is szerepelt benne, akik a későbbiekben Oscar-díjat nyertek.

Zellweger és McConaughey is 25 évesek voltak ekkortájt, utóbbi negatív szerepet játszott, Zellweger pedig a final girl volt.

 

Charlize Theron – A kukorica gyermekei 3. (Children of the Corn III: Urban Harvest, 1995)

bloody_beginnings_13_charlize_theron.jpg

Az Oscar-díjas Charlize Theron már fiatalon elég hosszú utat tett meg Hollywoodig: 16 évesen megnyert egy szépségversenyt, majd egy évig Milanóban modellkedett. Ezt követően New Yorkban telepedett le, ahol balettozni kezdett, de egy térdsérülés miatt abba kellett hagynia. 18 évesen otthagyta a várost és Los Angelesbe utazott, hogy kipróbálja magát színésznőként.

8 hónapot kellett várnia első szerepére, ami egy Stephen King adaptáció folytatásának a folytatása volt, a szerepe pedig olyan apró, hogy még szöveg se jutott neki. Később persze rámosolygott a szerencse, és olyan filmekben mutathatta meg magát, mint Az ördög ügyvédje, az Árvák hercege, az Édes november, A rém vagy a Mad Max: A harag útján.

 

Eva Mendes – A kukorica gyermekei 5: A sikolyok földje (Children of the Corn V: Fields of Terror, 1998)

bloody_beginnings_14_eva_mendes.jpg

Eva Mendes 24 évesen kezdett el színészkedni. Először a Vészhelyzetben kapott egy vendégszerepet, majd Charlize Theronhoz hasonlóan A kukorica gyermekei horrorfilm-sorozat egy sokadik folytatásában tűnt fel.

2 évvel később még a Rémségek könyve 2-ben sikongatott, majd jöhettek a nagyobb szerepek. Bár komolyabb díjak közelébe nem igen került, számos közönségkedvenc filmet tudhat a magáénak, pl.: Halálosabb iramban, Volt egyszer egy Mexikó, A randiguru, Az éjszaka urai, az Időzavarban vagy a Túl a fenyvesen.

 

Josh Hartnett & Joseph Gordon-Levitt & Michelle Williams – Halloween H20: Húsz évvel később (Halloween H20: 20 Years Later, 1998)

bloody_beginnings_21_22_23.jpg

A Halloween-sorozat hetedik részében három feltörekvő színész is szembenézett Michael Myersszel, Jaime Lee Curtis és L.L. Cool J. oldalán. A film vegyes kritikákat kapott, de jól teljesített a pénztáraknál: Rob Zombie 2007-es remake-jéig a sorozat legsikeresebb darabja volt.

Michelle Williams 18, Josh Hartnett 20, Joseph Gordon-Levitt pedig 17 éves volt, mikor a filmet forgatták. A háromszoros Oscar-jelölt Williamsnek amúgy nem ez volt az első horrorfilmes szereplése; 3 évvel korábban ugyanis egy apró szerep erejéig feltűnt A lényben. Josh Hartnettnek pedig annyira bejött a műfaj, hogy még ugyanabban az évben szerepelt a Faculty – Az invázium c. horrorban is. Manapság pedig a Londoni rémtörténetek c. horrorsorozat csapatát erősíti.

 

Amy Adams – Tengerparti diliparti (Psycho Beach Party, 2000)

bloody_beginnings_24_amy_adams.jpg

Amy Adams 25 évesen kezdett el színészkedni, majd 26 évesen kapta fel a bikinit egy elmebeteg humorú horrorvígjátékban, ami a ’60-as évek szörfös, tengerparti filmjeit boronálta össze a ’80-as évek slasherjeivel.

Adams később olyan filmekben játszott, mint a Kapj el, ha tudsz, A harcos, az Amerikai botrány vagy Az acélember. Mindezidáig 5 Oscar-díjra jelölték, amiből egyet sem sikerült szoborra váltania.

 

Keira Knightley – A gödör (The Hole, 2001)

bloody_beginnings_15_keira_knightley.jpg

A 2 Oscarra jelölt színésznő gyerekszínészként kezdte pályafutását. Leginkább tévéfilmekben szerepelt, ill. nyúlfarknyi szerepe volt a Baljós árnyakban. Ezután tűnt fel, 16 évesen a 2001-es A gödör c. horrorban, ahol elsőként halálozott el.

A világsikerre két évet kellett várnia, amit A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka hozott meg számára.

 

Scarlett Johansson – Mérges pókok (Eight Legged Freaks, 2002)

bloody_beginnings_16_scarlett_johansson.jpg

A négyszeres Golden Globe-díjas Scarlett már 8 évesen szerepelt a tévében és 10 éves kora óta kapott kisebb filmszerepeket. 18 évesen már nem volt teljesen ismeretlen, mégis bevállalt egy ízig-vérig B kategóriás horror-vígjátékot, a Mérges pókokat.

Ebben egy porlepte amerikai kisvárost támadnak meg a mutáns óriáspókok. Utána viszont már olyan filmek következtek Scarlett számára, mint Az elveszett jelentés, a Match Point, A sziget, A tökéletes trükk vagy a Bosszúállók.

 

Bradley Cooper – Én pici szemem (My Little Eye, 2002)

bloody_beginnings_17_bradley_cooper.jpg

Bradley Cooper sokáig nem tudta eldönteni, hogy szakács vagy színész legyen-e, ha nagy lesz, de a négy Oscar-jelölése bizonyítja, hogy jól döntött, amikor utóbbit választotta.

Ám mielőtt olyan filmekben szerepelt, mint mondjuk a Másnaposok, a Csúcshatás vagy a Napos oldal, számos tévésorozatban megfordult és egy középsemmilyen horrort is kifogott 27 évesen, Én pici szemem címmel.

 

Chloe Grace Moretz – A rettegés háza (The Amitiyville Horror, 2005)

bloody_beginnings_18_chloe_grace_moretz.jpg

Igaz, hogy még csak 18 éves, de Chloe Grace Moretz máris egy rakat híres filmben szerepelt, méghozzá nem is rosszul. Eddig 24 díjjal és 38 jelöléssel büszkélkedhet.

Először 2005-ben, mindössze 8 évesen szerepelt A rettegés házában, ahol Ryan Reynolds próbálta meg kiirtani a családját. A film nem kapott túl fényes kritikákat, de Moretz alakítása meggyőző volt, így ez a film indította be a karrierjét. Nemsokára olyan filmekben találta magát, mint az 500 nap nyár, a Kick-Ass vagy A leleményes Hugo.

 

Tom Hardy – Minotaur, 2006

bloody_beginnings_19_tom_hardy.jpg

Bizony, volt idő, amikor még Tom Hardy sem válogathatott. 2001 óta színészkedik, de csak a 2008-as Bronson, a 2010-es Eredet és a 2011-es Warrior után vált világsztárrá. Pedig előtte is láthattuk már olyan filmekben, mint pl. A sólyom végveszélyben vagy a Torta.

Mindenesetre 29 évesen, 2006-ban kifogott egy botrányosan rossz horrort, a Minotaurt, amelyben Rutger Hauer fiát alakította, és egy gonosz isten lelkét őrző minotauruszt hivatott lezúzni.

 

Jennifer Lawrence – Ház az utca végén (House at the End of the Street, 2012)

bloody_beginnings_20_jennifer_lawrence.jpg

Érdekes, hogy Lawrence már befutott színésznőnek számított 2012-ben, amikor bemutatták ezt a jellegtelen horrort, amit mellesleg két évvel korábban forgattak. Az X-Men: Az elsők és Az éhezők viadala közönségsikere, no meg a Napos oldalban nyújtott alakításáért kapott Oscar díjjal a ridiküljében már valószínűleg nem hiányzott neki ez a kései bemutatás.

A film borzasztó kritikákat kapott, de mikor Lawrence 20 évesen elfogadta, még nem sejthette, hogy hamarosan mennyire meglódul a szekere. Érdekesség, hogy 2007-ben még az Alkonyat főszerepéért is meghallgatásokra járt – ma már örül, hogy nem kapta meg.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnéd, hogy örüljünk, akkor nyomj rá egy lájkot és kövess minket facebookon is!

komment

Címkék: érdekesség

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr298014385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wolfeone · http://mozgokepdetektivek.blog.hu 2015.10.30. 08:22:11

Úristen, az a Mérges pókok... Félek a pókoktól, de emlékszem, hogy azt a filmet annak idején végigmosolyogtam, Tényleg nagyon B film. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.10.30. 10:26:54

jó kis poszt lett!

Nagy részét azért tudtam, de így listában olvasni nem rossz!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása