Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Mad Max: A harag útja / Mad Max: Fury Road (2015)

2015.06.30. 21:55 Dr.Jones

Négy keréken száguldó őrület

George Miller, az eredeti Mad Max trilógia atyja az ezredforduló óta mindössze három filmet rendezett, amiből akárhogy nézzük, kettő bizony táncikáló pingvinekről szól. Ám az animált sarkvidéki állatkák cukisággyárát bezárva úgy döntött, hogy hazatér a saját kegyetlen, disztópikus világába, és hetvenévesen leforgatta az utóbbi évek egyik legegyedibb, legelszálltabb és legtökösebb akciófilmjét.

mad_max_fury_road_1.jpg

A nem annyira távoli jövő elsivatagosodott poklában járunk, ahol már rég nem a pénz a fő mozgatórugó – sokkal inkább a víz, a benzin és az emberi vér az, amiért a mindennapos harcok folynak. Mindezen földi javak egyetlen ember kezében összpontosulnak, aki Halhatatlan Joe-nak nevezi magát, és nagyon nem örül annak, amikor egyik imperátora, Furiosa (Charlize Theron) megszökteti a nagyjából tenyészállatokként funkcionáló, egyébként modellekből álló háremét; rögtön el is rendeli a hajtóvadászatot. Ebbe keveredik bele akarata ellenére az egykori zsaru, Max (Tom Hardy) is, aki rövidesen egy fékezhetetlenül tomboló, gyönyörű káosz tébolyában találja magát.

Az egész film jóformán egyetlen, két órán át kifeszített, veszett iramú autós üldözés, egy eszelős akcióorgia, ami csak annyi időre áll le néha, amíg teletölti a tankot, és már repeszt is tovább. Egy vad és tömény őrület ez, ami olyan sebességgel és intenzitással lüktet, hogy a lélegzetünk is elakad. Leesett állal, meredt szemekkel igyekszünk befogadni azt, ami a képernyőn zajlik, de már maga a rozsdás-poros látványvilág, a fegyverré alakított járművek – vagy inkább roncsok -, a csontszínűre mázolt harcosok és a mindebből áradó posztapokaliptikus Trash-metal hangulat annyira más, mint bármi, amihez hozzá vagyunk szokva, hogy elég nehéz elhinni, hogy ez tényleg megtörténik.

mad_max_fury_road_2.png

George Millert viszont teljesen hidegen hagyja, hogy mi mihez vagyunk hozzászokva, így az épeszű dramaturgiának beintve, egy rövid és zavaros felvezetést követően máris felveszi a rohamtempót, és két kézzel kezdi el a vászonra szórni elborult elméjének bizarr szüleményeit. Ha csak annyit mondok, hogy egy mozgó pódiumon, gigászi hangfalak előtt koncertező, vak gitáros is a hadsereg része, akinek hangszere lángcsóvákat ereszt a levegőbe, már nagyjából el lehet képzelni, hogy mennyire is abszurd ez a film. Abszurd, de pont ettől rettentő stílusos és szórakoztató még akkor is, ha az első félórában a címszereplő alig szerepel, mivel végig egy kocsihoz van láncolva, melynek sofőrje intravénásan szlopálja tehetetlen hősünk vérét…

Bár a karakterek egytől-egyig képregénybe kívánkozó, harsány megjelenéssel nyomják a gázt, a jellemrajzuk a történettel együtt lemarad valahol a mögöttük kavargó porfelhőben. Ez azonban maximum csak egy hangyányi hiányérzettel rombolja az élményt, melynek nyers, zsigeri hatása minden érzékszervünket megbolondítja. Fém súrlódik fémen, kicsavarodott testek huppannak a földre, lángnyelvek csapnak a magasba, s Miller mindezt olyan szép beállításokkal és jó ütemű vágásokkal prezentálja, hogy szinte érezni a füsttől és portól sűrű levegő fojtogatását, miközben a világot elönti az adrenalin és a benzingőz.

mad_max_fury_road_3.jpg

Őrült Max legújabb kalandja egy teljesen értelmetlen ámokfutás a civilizáció romjain. Egy végtelen homokdűnéken és kietlen szurdokokon át dübörgő, őrült tempójú hajsza, ami lerobbantja a fejedet és egészen a Valhalláig repíti.

 

ertekeles_madmaxfuryroad.jpgMAD MAX: A HARAG ÚTJA
(Mad Max: Fury Road, 2015)

amerikai akciófilm

játékidő: 120 perc

rendezte: George Miller

főszereplők: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Hugh Keays-Byrne

link: imdb, trailer

 

 

komment

Címkék: akció filmkritika 9/10 posztapok

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr497586702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hugsz 2015.07.02. 07:07:41

Ez mind jól hangzik de a film az szar. Sajnos.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2015.07.02. 11:47:55

"a jellemrajzuk a történettel együtt lemarad valahol a mögöttük kavargó porfelhőben. Ez azonban maximum csak egy hangyányi hiányérzettel rombolja az élményt"

Vagy teljesen hazab@ssza. A szereplők lógnak a levegőben, kb. fogalmad sincs arról, hogy miért teszik azt, amit tesznek, vagy hogy jön ide Max családjának a lemészárlása, ami az elején eléggé hangsúlyos víziókban jelenik meg.
Egyszernézős, felejtős.
Lényegében egy pornófilm, csak szex helyett autós üldözés van benne.

Taoista mester 2015.08.20. 13:29:55

A Budapest tévében lenne a helyem a boszorkány főpapmester mellett...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása