Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

The Gambler (2014)

2015.04.04. 04:54 Gevin

Rupert Wyatt egyelőre inkább iparos, mint ígéretes filmrendező. A Majmok Bolygója: Lázadását ennek ellenére meglepően remekül koordinálta, amiből egyértelműen kiolvasható, hogy több potenciál kacsintgat benne, mint amit eddig lehetősége volt magából kihozni. A The Gambler is pontosan ezt a vonalat pedzegeti, ahogy folyamatos vibrálásban dobálja elénk a remek és középszerű jelenetek sokaságát. De mi is állhatna jobban egy hazárdőrnek, egy elcseszett szerencsejátékosnak, mint a káosz és a hétköznapiság keserű egyvelege. Jó és rossz pillanatok - győzelem vagy halál.

the_gambler_kritika2.jpg

Jim Bennett (Mark Wahlberg) egy nárcisztikus, szókimondó seggfej, akinek épphogy meghal a nagyapja. Ennek "örömére" a seggére is ver tízezer dollárnak a Blackjack-asztalnál. Elbukja. Olyan sokat nem nyom a latban, mert így is több, mint kétszázezer dollárral tartozik a kaszinó vezetőjének, Mister Leenek. Mr. Lee pedig örömmel roppantja ketté a legapróbb csontjait, ha egy hét múlva nem áll elő a pénzzel. Jim ekkor Barakahoz fordul (Michael Kenneth Williams igyekszik feleleveníteni a Wire-t, halvány sikerességgel), hogy adjon neki lóvét. Azt is elbukja. Who cares?! Nyerni vagy meghalni - a többi lófasz. Miután már senki nem hajlandó kölcsönözni neki, beugrik a fősulira, hogy megtartsa az óráját. Vagyis, hogy elmondja egy rakás narkós arcú diáknak, akiknek kilencven százaléka csak a kredit miatt vette fel a tárgyat, hogy hiába álmodoznak róla, írónak születni kell. Nem tanulható, ha nincs meg benned a tehetség hozzá. Professzor és szerencsejátékos. Jim Bennett akinek kurva nagyot kell harapnia az élet tortájából máskülönben nem érzi, hogy a torkán akadhatna.

Wahlbergnek nem kell színészkednie, nem kell szerepet tanulnia, mert ez ő maga. Egy gazdag fasz, aki már annyira kiábrándult az életből, hogy reflexből leszar mindent. A leszarom-attitűd királya, avagy lazábban ha akarta volna sem tudta volna eljátszani, hogy ő nem fél a haláltól, nem fél a veréstől, sem a veszteségtől, sem semminek az elvesztésétől, kivéve egy lányt. De a lényeg, hogy végérvényesen eltöröljön mindent az életéből, azért, hogy meglegyen a tiszta lap.

Wyatt filmje egy szervezetlen maszlag, egy dramaturgiai felfordulás, melyben a darabok akkor is egymásba vannak erőltetve, ha nem illenek oda. Tele van óriási tétekkel, pattanásig feszült pillanatokkal, melyeket olyan emocionális malőrök próbálnak fedni, amiknek vajmi kevés hatásuk van a rulettkerékre. Mindeközben olyan monológok váltják egymást, amelyekre örömmel pattognak a szemhéjaink, szánk pedig mosolyra húzódik és még az igazságtartalom sem a facebookon nevelkedett Coelho-iskolásokat idézi meg - többnyire.

Van benne egyfajta kurázsi. Van benne egy kibaszott gusztustalan, megnyerő és karizmatikus John Goodman, akiről még azt sem tudod eldönteni, hogy jó vagy rossz - vagy egy fasz. A jelenetek hangulatok tömkelegével keveredve folydogálnak egymásba: mintha az alvilági gengsztereket összekevernénk egy kis álszentséggel, hamis keménykedéssel, mondanivalóval, drámával és romantikával. Amelynek a végeredménye pont olyan, mintha Coca Colát innánk Pepsivel, Fantával és Spriteal, ami baromi szarul hangzik, a végeredmény íze mégis meglepően üdítő.

Van benne valami megnyerő. Azt nem tudom, hogy James Caan is az volt-e 1974-ben, de aki akarja az utána járhat, mivel az az eredetije ennek a mozinak. 7/10

komment

Címkék: thriller dráma filmkritika 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr867338026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czerkha · https://koffeedayz.blogspot.com/ 2015.04.08. 17:57:42

"egy nárcisztikus, szókimondó seggfej"

Marky Marknak valahogy ezek a szerepek mennek a legjobban :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása