Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Lauren Beukes: Zoo City

2015.03.13. 13:09 Dr.Jones

„Az emberek hinni akarnak; nekem nincs más dolgom, mint hogy hihető történeteket találjak ki nekik.”

lauren_beukes_zoo_city.jpgZoo City. Afféle ragadványnév, ami Johannesburg elállatosodott részét címkézi fel, nagy, fekete betűkkel; a bűnösök, más néven állatkertiek sötét, mocskos, elgettósodott lakóhelye ez. Lauren Beukes egy olyan világot tár fel előttünk, ahol a gyilkosok valamilyen állat állandó társaságában kénytelenek leélni az életüket. Hogy ki milyen állatot kap, és hogy az honnan, hogyan és miért érkezik, azt senki sem tudja; ami biztos, hogy a kis (vagy nagy, kinek mekkora szerencséje van) élőlény afféle megelevenedett bűntudatként kíséri gazdáját. Bónuszként pedig még egy különleges, természetfeletti képesség is jár az állat mellé, ami főhősnőnk, Zinzi esetében az elveszett dolgok megtalálásának tehetsége. Képessége mellett azonban minden bátorságára és szerencséjére is szüksége lesz, amikor egy producer felfogadja, hogy találjon meg egy eltűnt popsztárt. Az ügy persze sokkal bonyolultabb és veszélyesebb, mint amilyennek elsőre ránézésre tűnik.

Urban fantasy köntösbe bújtatott krimi egyenesen Dél-Afrikából, jöhet? Naná, hogy jöhet! Még ha nem is tudom elsütni rá azt a borzasztó szóviccet, ami a gyönyörű borító megpillantásakor fogant meg bennem… ugyanis a Zoo City nem egy kimondottan jó könyv. Rossznak ugyan még véletlenül se nevezném, de igazán méltatni sem tudom.

Sok hasonló jellegű regénnyel ellentétben a mágiával átszőtt világ itt nem csak körítésként szolgál, hogy érdekesebbé, impozánsabbá és mindenek felett eladhatóbbá tegye a történetet. A fantasztikum a Zoo City igazi esszenciája, ami mellett elslankul a nyomozói szál, háttérbe szorul a cselekmény, miközben a társadalom peremére sodort állatkertiek gettómocskából elgondolkodtató, morális kérdések bugyognak fel. Beukes remek hangulatfestő érzékkel mutatja be ezt a megkapóan ocsmány világot, ahol cseppet sem egyszerű boldogulni, hiszen bűneiket csak kevesen tudják leplezni: egy pillangó még elfér egy gyufás skatulyában, de egy aligátor már kevésbé. Így Zoo Cityben állandó vendég a kirekesztettség, a megbélyegzés és a megvetés.

lauren_beukes_zoo_city_2.jpegA misztikummal átitatott társadalomkritikus hangvétel olykor egészen nyomasztóvá válik, amit Beukes szókimondó cinizmusa, szarkasztikus humora igyekszik fellazítani („A narkós feromonok úgy vonzzák, mint pedofilt a bölcsiudvar”, „Ez a mai a szar napok közül is ritka szennyedék”, „Idegesít, mint a fanszőr az ember foga között”).

De bármennyire érdekes az alapötlet, bármennyire elragadó a környezet és bármennyire jó a könyv mondanivalója, Beukes stílusa meglehetősen kiforratlan. A történet sokszor zavaros, kusza, vázlatszerű; mintha a nyomdába menet oldalak vesztek volna el belőle. Hiába illeszt be időnként újabb és újabb információkat közlő, ötletes újságcikkeket, dokumentumokat, néhol egészen követhetetlen a cselekmény. Rengeteg a homályos folt, a megválaszolatlan kérdés – akár a nyomozással, akár az elállatosodott világgal vagy magával a főszereplővel kapcsolatban -, ráadásul baromi könnyű eltévedni a magyarázatért sóvárgó idegen nevek és kifejezések egyre csak sűrűsödő dzsungelében. Mintha Beukes nem számított volna rá, hogy Dél-Afrikán kívül máshol is olvasni fogják a könyvét.

A lemoshatatlan hiányérzet ellenére azonban mégis érdemes elmerülni Zoo City világában. Hogy miért? Mert szemtelenül egyedi és állati a hangulata (na, csak összejött az a béna szóvicc). 

Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnéd, hogy örüljünk, akkor nyomj rá egy lájkot és kövess minket facebookon is!

komment

Címkék: krimi fantasy könyvkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr877265303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása