Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

10 dolog, amit (valószínűleg) nem tudtál a True Detective 1. évadáról

2015.03.04. 12:55 Dr.Jones

A törvény nevében (True Detective) 2014 legnagyobb tévés meglepetése, és egyúttal minden idők egyik legzseniálisabb krimisorozata is. A 8 részes első évad két zsaru egy rejtélyekkel teli gyilkossági ügyét meséli el, s teszi mindezt lenyűgöző alakításokkal, mély gondolatokat boncolgató, emlékezetes párbeszédekkel és monológokkal, ahol a fantasztikus képi világ és a gyönyörű melankóliát árasztó zenei aláfestés már csak hab a tortán. 10 érdekességgel tisztelgünk eme televíziós csoda előtt.

true_detective_facts_1.jpg

#1

Nic Pizzolatto egyetemi irodalomtanárként tengette hétköznapjait, szabadidejében írogatva, bár 2010-ig mindössze egy novelláskötete és egy regénye jelent meg. A tévés karriert azonban testhezállóbbnak találta, ezért Hollywoodba költözött, ahol eleinte a The Killing c. sorozaton dolgozott. Mivel nem másvalaki elképzeléseit és irányítását akarta követni, hanem a saját történetét óhajtotta megírni, hamar kiszállt, és nekiállt megalkotni a True Detective-et. A forgatókönyv pedig annyira jól sikerült, hogy több csatorna is vérre menő harcot vívott érte; végül az HBO került ki győztesen.

#2

Majdnem Alejandro Gonzalez Inarritu rendezte az első évadot. „Találkoztam az íróval, akitől megkaptam a forgatókönyvet, és tudtam, hogy nagyszerű lenne. Egy részem meg is akarta csinálni, egy másik részem viszont a saját projektemen akart dolgozni.” Így aztán Inarritu kikerült a képből, hogy minden figyelmét következő munkájának, a Birdmannek szentelhesse. Végül Cary Joji Fukunaga ülhetett a TD első évadának rendezői székébe.

true_detective_facts_2.jpg

#3

Matthew McConaughey nem sokat tökölt a szerződés aláírásával; végig se olvasta a forgatókönyvet, az HBO se volt még sehol, de máris ott díszelgett a neve a papírokon. „Elolvastam az első két epizódot, és a minőség annyira szemet szúró volt, és olyan markáns, hogy a maradék hat rész elolvasása nélkül is éreztem, hogy ezt nehéz lenne elkúrni.”

#4

A készítők eredetileg úgy tervezték, hogy McConaughey játssza el Hart szerepét. Neki azonban Rust karaktere kellett, mivel teljesen más volt, mint amiket eddig csinált, és kihívást látott benne. Hart szerepére végül ő ajánlotta régi jó barátját, Woody Harrelsont, akivel előtte már két filmben szerepeltek együtt. „Először kicsit vonakodtam attól, hogy Cary Joji Fukunagával és Nic Pizzolattóval dolgozzam együtt. Aztán elolvastam a True Detective forgatókönyvét és beláttam, hogy Nic fantasztikus, első osztályú író, lenyűgözött a munkája.” – nyilatkozta Harrelson.

true_detective_facts_3.jpg

#5

6 hónapig tartott megeleveníteni a 450 oldalas forgatókönyvet. Mivel sorozattól szokatlan módon, az összes részt egyetlen ember rendezte, McConaughey úgy írta körül a munkát, mintha egy hosszú filmet forgattak volna. Harrelson hozzátette, hogy átlagosan napi 16 órát dolgoztak.

#6

Barack Obama igazi sorozatfüggő, így nem meglepő, hogy hatalmas rajongója a True Detective-nek is. Amikor erről a sorozatban pucérkodó Alexandra Daddario értesült, mindezt egy „Az elnök látta a csöcseimet!” felkiáltással nyugtázta.

true_detective_facts_4.jpg

#7

A 6. rész egyik jelenetében Marty és Rust összeverekednek. Amikor ezt először akarták elpróbálni kamerák előtt, mindenki meglepetésére McConaughey benyomta a Rocky zenéjét, ami bömbölni kezdett a hangfalakból. De ami még ennél is meglepőbb volt, azt a rendező árulta el: „És akkor ők [Matthew és Woody]… Én nem is tudom, hogyan mondjam… Valami salsát vagy tangót lejtettek a bunyó előtt. Ez tényleg kellően oldotta a feszültséget.”

#8

A sorozatban fontos szerepet játszik a vallás. Míg McConaughey karaktere ateista, addig Harrelsoné keresztény. Érdekes, hogy a valóságban ez pont fordítva van.

true_detective_facts_5.jpg

#9

Matthew McConaughey a forgatások során 8 doboz sört döntött le a torkán és 49 szál cigarettát szívott el.

#10

Az első évad átlagosan 11.2 millió nézőt vonzott hétről-hétre a tévéképernyők elé, ami HBO-s sorozat első évadánál a legmagasabb szám a Sírhant művek (2001) óta. A fináléra pedig olyan sokan voltak kíváncsiak, hogy a HBO Streamje, a Go nem bírta a terhelést, a szerverek leálltak, a rajongók idegrohamot kaptak. 

Kritikánk a sorozatról itt olvasható.

Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnéd, hogy örüljünk, akkor nyomj rá egy lájkot és kövess minket facebookon is!

komment

Címkék: érdekesség true detective

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr827240003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

theus 2015.03.04. 23:08:32

A végét kicsit ellostozták. Szar volt magyarul.

prim 2015.03.05. 00:33:30

@theus: Esköszöm nem értem mi az az "ellostozták"?? Amúgy tényleg jó sorozat volt...

szepi79 2015.03.05. 01:13:29

@prim: szerintem arra gondolt a kolléga, hogy jó sorozatnak szar vége lett (aka. lost). vagy mondhatta volna azt is, hogy "eldexterezték".

nekem mondjuk nem volt bajom a végével.

gorillaso 2015.03.05. 07:03:38

A dexi vége tényleg szar lett deb miatt :), de a true d-.é is lehetett volna jobb (talán kicsit kiszámítható volt).

prim 2015.03.05. 07:24:33

@szepi79, első ezen a néven: mondjuk nem értem, hogy miért nem értettem este az ellostozták kifejezést (facepalm)

vernon 2015.03.05. 08:15:37

Nem értem a felhajtást ekörül a TD körül. Én inkább minden idők egyik legtúlértékeltebb sorozatának hívnám. Jó néhányat láttam már, de ezt valamiért nagyon untam.

pepinke 2015.03.05. 09:01:41

Cohle nem ateista, csak vallás-ellenes. Az ateizmus nem csak az istentagadást jelenti, hanem bármely természetfeletti tagadását. Cohle éppen hogy számos természetfeletti dologról beszél, legfeljebb Isten nincsen köztük.

pocak 2015.03.05. 09:12:30

@vernon: de jó, nem vagyok egyedül. azt mondták, a negyedik résztől jó lesz, azt megnéztem, nem lett jó, aztán még az ötödiket is, utána meg valamikor hetekkel később jutott eszembe, hogy ja, elfelejtettem tovább nézni. pedig esküszöm, hogy akartam, de egy pillanatig nem tudott érdekelni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.03.05. 09:18:36

az elnök látta a melleimet történetet már ismertem. :D:D

230e 2015.03.05. 11:25:59

Összességében nem a - egyébként semmi extra - vége volt a lényeg, hanem a film hangulata és zenéje. Valahol írták hogy érdemes hozzánézni még a Searching for the Wrong-Eyed Jesus című dokumentumfilmet, vagy a zenéjét meghallgatni.

Ernoke 2015.03.05. 13:02:10

@pocak: eddig _minden_ sorozatot untam, amibe belekezdtem, ez volt az első, amit egy percig sem.:D nem vagyunk egyformák. zseniálisak benne a monológok, én azzal is meg lettem volna elégedve, ha története sincs, csak dumálnak benne.:)

Ernoke 2015.03.05. 13:04:26

(mondjuk az is hozzátartozik, hogy deep south-rajongó vagyok, ez meg annyira nagyon az, hogy el lehet benne veszni teljesen)

pocak 2015.03.05. 17:53:59

@Ernoke: persze, jogos, nekem is nyilván benne van, hogy az angolul beszélő világnak pont ez a deep south-szelete hagy eléggé hidegen.

egyébként időközben végignéztem az utolsó három részt fél szemmel, munka közben, és kicsit tényleg érdekesebb lett a végére, bár multitaskingolás közben azért nem feltétlen sikerült tökéletesen követnem a szálakat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása