Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

The Imitation Game (2014)

2015.01.18. 14:05 Gevin

Morten Tyldum (a Fejvadászokra gondolom mindenki emlékszik) filmje arról mesél rendkívül ambiciózus és érzékletes keretek között, hogy mivel jár eltérni az átlagtól. Hogyha az ember többel van megáldva, mint a szimpla hétköznapi egyének, akkor azt nem szégyellni, megvetni kell, hanem kihasználni és büszkén vállalni. A bedeszkázott elméjű gondolkodás a kicsinyes, irigy és erőszakos embereknek való, akik életük végén úgy halnak meg, hogy semmit sem tettek a világért. Nincs ezzel semmi baj, kivéve akkor, ha sokkal többre vagy hivatott.

the_imitation_game_kritika.jpg

Alan Turing azzá az emberré vált, akivé válnia kellett. Az ő hányattatott, valódi elismertség nélküli élettörténetét mutatja be Tyldum a II. világháború színfalai mögött, egy angol falucska kis termében, ahol megépíti a gépet, amely képes feltörni az Enigmát.

Alan (Benedict Cumberbatch Oscar-gyanús) igazi zseni. Arrogáns, cinikus, morózus, magának való, lenyalt hajú, vézna angol matematikus, aki megszállottsággal fejti a rejtvényeket. Úgy megy el jelentkezni az állásra, hogy még csak németül sem beszél, de a lényegen nem változtat, miszerint: ért a számokhoz és a rejtvényekhez. Egy elviselhetetlen, beképzelt, nagyképű ficsúr, aki ironikus módon képes mindenféle kódot, rejtvényt dekódolni, kivéve a viccet (ami egyébként remek érzékkel van belegyúrva a mozi réseibe).

A film talán legérdekesebb olvasata (mint minden zseni-mozinál egyébként), hogy mi az az emlék, mi az a kitörölhetetlen, megmásíthatatlan múltbeli darab, amely hajtja őt. Az a pillanat, ami olyan erősen beleégett a tudatába, hogy kifogyhatatlan motivációt biztosít, és kimeríthetetlen megszállottsággal tölti fel. Tyldum filmjében a flashbackek óriási emocionális erővel rántják be a nézőt, aki csodálattal és egy csipetnyi melankóliával a szívében egyszerre magasztalja, tiszteli, és sajnálja a zsenit, aki két évvel lerövidítette a háborút és tizennégymillió ember életét mentette meg, majd elítélték.

the_imitation_game_kritika2.jpg

Benedict Cumberbatchről ordít, hogy tehetséges, de ezt már réges-rég tudja az egész világ, most viszont igazi alkalma nyílt ezt maximálisan bizonyítani és ő élt is vele. Tökéletes közelségbe hozza a karaktert, a zsenit, a megvetettet, a kiközösített fiút, a kiváló matematikust, aki nagy dolgokra hivatott. Nem vágnék hirtelen a homlokomra, ha Oscarral a zsebében távozna februárban. Hozzá kell tenni, hogy a javarészt angol gárda úgy tökéletes ahogy van: az MI6 élén trónoló Mark Strong hidegebb, tekintélyt parancsolóbb nem is lehetne, Keira Knightley nem tudom, hogy volt-e már valaha ilyen elviselhető (igen, ez most bók), már-már tehetséges, Matthew Goode a legjobb pimasz, nagyképű, jólelkű vetélytárs, Charles Dance pedig pont olyan fegyelmezett és szigorú irányító, amilyennek lennie kell. Szóval nehéz nem észrevenni mennyire jók az angolok.

Alexander Desplat zenéje bombasztikus. Egyszerre rideg és érzékeny, tele paranoiával, amely briliáns érzékkel húzza alá a hazugságokat melyek az MI6 köreiben keringenek, hogy sosem lehetsz biztos ki kém és ki nem, hogy percenként tucatnyian halnak meg a háború miatt, miközben te számokkal játszadozol naphosszat, hogy másnap újrakezd. Desplat soundtrackje az utóbbi évek egyik legimpresszívebb zenéje, egyúttal elegáns és visszafogott.

the_imitation_game_kritika3.jpg

És a végén ott van minden Alan tekintetében: a sors, a hatalom, amely nem hagyta, hogy kellő tisztességgel elismerjék munkájáért, a megszállottság, amely pergő fogaskerékként ma is hajtja és az a másság, amellyel oly sokáig harcolt, hogy teljesen legyengítette és kimerítette. De beteljesítette, amire hivatott volt. 9/10

"Néha, akiket semmire sem tartanak képesnek, visznek véghez mások számára elképzelhetetlen tetteket."

komment

Címkék: életrajz thriller dráma filmkritika 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr607085087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása