Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Az emlékek őre / The Giver (2014)

2014.11.06. 20:38 Gevin

Talán az egyre erősödő szentimentalizmusom okolható azért, hogy Philip Noyce enyhén szirupos sci-fidrámája nálam sikeresen betalált. Az Emlékek őre az a fajta mozi, amelyet még a kommersz, szórakoztató hollywoodi film is képes elviselni minden infantilis vonása ellenére.

the-giver-kritika.jpg

Alapvetően semmi újat nem mutat, és leginkább a százszor invenciózusabb Pleasantville-t koppintja, mégsem tudok haragudni rá.

A tizenéves Jonas (az amerikai tinédzserszínész bármely jelenlegi alfaja beilleszthető ide) egy jövőbeli közösség tagja, ahol nincs se háború, se szerelem, se gondok, sem hazugságok. Mindenki igazat mond, mindenki mindenért megbocsájt és mindenki olyan kurva pedáns, hogy az már visszataszítóan tökéletes. Élükön Meryl Streep trónol és dönt arról, hogy a fiatal növendékek közül ki milyen sorsra ítéltetett. Mit ad isten, Jonas pont a kiválasztott lesz közülük, akinek feladata az emlékek őrzése lesz majd (hitted volna?). Mentora megtestesítőjeként pedig a piszok öreg, nagyonszakállas Jeff Bridges tanítja meg mindarra amitől az ember, ember - mindazonáltal a film egyetlen említésre méltó alakítása is szorosan hozzá kapcsolható. Csak, hogy Jonas éppúgy, ahogy mestere, vissza akarja adni közösségének azt az általa újonnan megtapasztalt emocionális többletet, amelyet megtapasztal.

Alapvetően vicces, hogy Hollywoodnak retardált, utópikus társadalmat kell ahhoz kreálnia, hogy aztán valami értelmeset hozzon ki belőle. De ez a film magja. Jonas hiperszpídelt sebességgel kezdi el elsajátítani az igazi, valós életet, akár egy csecsemő - mínusz a gyors a tempó.

Ettől válik a film egy felfedezős szájenszfiksönné, ami természetesen nem az ő érdeme - Lois Lowry regényéből adaptálták -, de pont attól a vizualitástól lesz átélhető és szerethető, amit Philip Noyce ragyogóan válogatott montázsokból a szemünk elé tár. A sokszínű, vibráló, boldog, lelkes, ünnepélyes, de ugyanakkor sötét és fájdalommal teli képkockadarabkákból, melyek nyilvánvalóan a mozi legsikerültebb pontjai.

Hiszen szeretet, vágyak, érzések, fájdalmak és könnycseppek nélkül mi a szart ér egy tökéletes közösség, egy szürke, tompa, világtalan civilizáció mely saját burkában, izolálva regnál pusztán azért, mert vezetőjük szerint, ha az embereknek megadatik a szabad akarat joga, azok rendre elbuknak. Ettől ember az ember.

Persze tudom én, hogy a szerelmi szál erőszakos beletuszkolása, gyermekarcú kamaszfiúk nélkülözhetetlen szerepeltetése és a giccses körítés manapság Hollywoodban legalább olyan kötelezettség, mint képregényfilmet forgatni, de azért mögötte ott van valami, amit értékelni kell.

A kétszázmilliós büdzsé ugyan hiányzik, ezért a látványosabb jelenetek egy középszerű tévésorozat megvalósítási szintjén belül is gagyinak hatnak, és a befejezés sem lehetne sokkal giccsesebb - mellesleg izgalmat vagy feszültség teremtést a rendező semelyik egyetemen sem tanult -, de mégsem tudok haragudni rá. Tudom, egy hülye szentimentális barom vagyok. Ez van. 7/10

Szólj hozzá!

Címkék: dráma filmkritika sci fi 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr386872279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása