Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

The Leftovers 1. évad: 2% misztikum, 98% dráma

2014.09.15. 01:50 Gevin

Damon Lindelof olyan, mint a fű. Vannak, akik imádják, vannak akik már a szagától öklendeznek, mások a megszállottjai lesznek. Paranoiát okoz. Miközben a többiek rendszeres fogyasztóvá és önkéntelen függővé válnak. Lindelof produktumai azért igazán effektívek, mert tudattágító hatásuk elvitathatatlan, ha a megfelelő befogadó közegbe jut.

The Leftovers 1.évad2.jpg

Innentől kezdve: ha utáltad a Lost-ot, és hatvanháromszor káromkodtál a Prometheus nézése közben, hogy mekkora egy válaszok nélküli, inkonzekvens szar, akkor rázzunk kezet és váljunk el békében, mert ez nem a te posztod, a The Leftovers pedig semmiképpen sem a te sorozatod.

Lindelof legfrissebb tévés mutációja a gyász egyik igen ritka fajtájának a tökéletességhez közel álló mozgóképes leképezése. Soha senki nem merészkedett még ilyen explicit közelségbe, azokhoz az emberekhez, akiknek eltűnt szerettei a mai napig nem kerültek elő, de nem is tudhatják biztosan, hogy vajon életben vannak e még. A Leftovers alapfelütése szerint, egyik napról a másikra az emberiség két százaléka eltűnik a Föld színéről. Lindelof és Tom Perrotta (ezúttal szerencsére azért van felügyelőtiszt is, elvégre az ő művéből eredeztethető minden) a maradékra koncentrál. Akik rezignáltan, kétségbeesetten próbálnak magyarázatot találni a történtekre, de hosszú és szomorú évek után sem jutnak semmire. Karakterdráma a bizonytalanságról, az elkeseredettségről, a gyász maró, gyötrelmes, sötét, véget nem érő fázisairól, melyet a remény táplál, hogy sose bírjon végképp elhalni.

The Leftovers 1.évad3.jpg

Mindez egy klasszikus amerikai kisváros kulisszáiba ágyazva (Stephen King sem írhatta volna meg szebben a miliő atmoszféráját), ahol mindenki ismer mindenkit, ahol a nyárspolgárok fecsegnek, a pletykák szájról szájra erősödnek magabiztossá és ahol minden adott ahhoz, hogy a káosz létrejöhessen.

Mert a sokat emlegetett New Jersey-i úriember nagyon-nagyon jól ért a sorozatokhoz. Az aprólékos karakterdrámához, az expozíció kulcsfontosságú figyelemfelkeltéséhez, ahhoz, hogy a néző ott ragadjon, akkor is ha fingja sincs arról, hogy mi folyik a képernyőn. Lement tíz rész és nincs ember a tévéképernyőn innen, aki tudná, hogy Lindelof és Perrotta mi a francot csinál. De Mapleton város atmoszférája, jellegzetes individuumai (a Bűnös Maradék, avagy a fehér kosztümbe bújt, láncdohányos néma szektánál idegesítőbb, egyben produktívabb jelenség nem sok volt idén a tévében), és a misztikum édeskés íze egyszerűen nem ereszt.

The Leftovers 1.évad4.jpg

Mert csak nézz fel a netre: ez a két faszi csinált valamit, amihez hozzávágtak egy kisebb halmaznyi szimbólumot, a National Geographic-tól kezdve, az istenben való hit örök kérdéskörén át, egészen a mennyországig, amiből csak mostanra több száz elmélet született. És EZ a drog. Ez a talentum. Még csak dolgozniuk se kéne rajta, mert már most annyi gondolatmenet közül választhatnának, amiből hét évadot fel lehetne építeni.

A Leftovers egy sötét, morózus, komplex dráma, amelyre pont annyi misztikum került, hogy a figyelem a kelleténél jobban ráirányuljon. De, amint az - és velük együtt a nem megcélzott közönség - lekopik, a felszínre bukik egy koromfekete, depresszív, biblikus szocioanalízis, amely időnként egyenesen lenyűgöző. 8/10

Szólj hozzá!

Címkék: dráma misztikus sorozatkritika The Leftovers

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr126698845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása