Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Lucy (2014)

2014.09.06. 11:55 Dr.Jones

Scarlett Johansson közösült az agyammal. És fájt.

A legenda szerint Albert Einstein egyszer azt a gúnyos megjegyzést tette egy újságírónak, hogy az emberek csupán az agyuk 10%-át használják. A nyilvánvaló tréfát azonban a vajmi kevés humorérzékkel megáldott firkász komolyan vette, majd tényként közölte, s így rászabadított a világra egy akkora tévhitet, amit sokan a mai napig megesznek. Méghozzá annyira megeszik, hogy egyenesen elméleteket gyártanak annak a lehetőségére, hogy mi történne, ha valaki képes volna kihasználni az agykapacitása mind a száz százalékát? Luc Besson a saját verzióját egy sci-fi köntösbe bújtatott bosszúfilmen keresztül igyekszik prezentálni.

lucy_1.jpg

Amit nem is kezd rosszul, sőt. Baromi intenzív hangulatkeltéssel hozza lendületbe a tudományos fantasztikummal megbolondított akciófilmet ígérő sztorit. Besson brutálisan laza stílusa az első perctől magával sodor, és amikor kiszakad a Lucy nevű full egyszerű lány hasába csempészett, ismeretlen drogot tartalmazó zacskó, mely a szervezetébe szivárogva lehetővé teszi, hogy lassan az agya teljes egésze felett kontrollt gyakoroljon, mi már körömrágva várjuk, hogy Scarlett Johansson rendet tegyen. Amit aztán meg is tesz, csak éppen nagyon nem úgy, ahogy körömrágva vártuk.

A játékidő harmadánál ugyanis Besson elveszíti az egyensúlyt a filozofálgatás és a rendezés között, így erőltetett áltudományos eszmefuttatásai rendre hazavágják a film ritmusát. Pedig a Lucy éppen akkor működik a legjobban, amikor nem akar okosnak látszani, hanem mondjuk csak egy szimplán kurva jó autósüldözéssel szórakoztat. Lucy viszont sajnos nagyon rövid idő alatt a fizika, a biológia és minden más tudományág törvényein átgázolva amolyan sebezhetetlen szuperhumán terminátor istenséggé válik, aki szigorú faarccal masírozik előre, s egy suhintással tesz harcképtelenné egész seregeket. Senki sem állíthatja meg, ellenség híján viszont az akció háttérbe szorul, a feszültség pedig úgy olvad szét, mint a napon hagyott jégkrém.

A film legnagyobb hibája, hogy meg akarja találni a választ a világmindenség összes kérdésére, hogy az ehhez szócsőként funkcionáló Morgan Freeman kellemesen megnyerő hangján lenyomhassa mindazt a néző torkán. Szerencsétlen Freemannek nem is jut nagyobb szerep annál, mint ötpercenként az agy feltáratlan területeinek élő kézikönyveként ledarálni a Besson által írt hülyeségeket. Ennél fogva pedig ahogy Lucy agykapacitása nő, a miénk úgy csökken, míg végül már az agyunk 1%-ának felhasználására se lesz szükségünk a sci-fihez mérten is kínos képtelenségek totális érdektelenségbe forduló szellemi destrukciójának befogadására.

lucy_2.jpg

Luc Besson Lucyja egy érdekfeszítően induló, majd egyre furábbá és kaotikusabbá váló, végül „Mi a francot néztem?” érzéssel záruló, mérsékelten szórakoztató agymenés. Kicsit olyan, mint amikor hajnalban forgolódsz az ágyadban és már nem alszol, de még ébren se vagy egészen és az agyad valós képek meg értelmetlen baromságok összefüggéstelen sorozatát vetíti a szemed elé. Aztán az óra csörgésére felriadva kiszakadsz ebből az állapotból és rájössz, hogy ez csak egy béna álom volt, amire 5 perc múlva már a kutya se emlékszik.

 

ertekeles_lucy.jpgLUCY
(Lucy, 2014)

amerikai-francia akció-sci-fi-thriller

játékidő: 89 perc

rendezte: Luc Besson

főszereplők: Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Min-sik Choi, Amr Waked

link: imdb, trailer

3 komment

Címkék: akció thriller filmkritika sci fi 4/10

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr616674741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2014.09.06. 13:32:14

Ejj pedig azt hittem fogékony leszel rá. Amúgy az utolsó bekezdés tök találó, én is ezt éreztem, annyi különbséggel, hogy nekem bejött az érzés.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.08. 18:46:09

@Dr.Jones: az utolsó mondatokkal azt hiszem, megtaláltad a létező legtökéletesebb hasonlatot a filmre :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása