Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Blogger-faggatás: A horrormániás

2014.06.05. 06:30 Dr.Jones

freddy bloggerfaggatás.jpgAzt hiszem nem túlzok, ha azt mondom, hogy a Horror-Mirror Magyarország egyik - ha nem a - legolvasottabb horrorblogja. Már ősidők óta tervezgetett interjúnkban ezúttal annak atyját, Purgát faggattuk mindenről ami horror - és egy kicsit arról is, ami nem. Az első "szörnyű" élmények, a kezdetek, favoritok, folytatások, rebootok, Sinister és Démonok között, na meg all time kedvencek. Íme a legújabb, Dr. Jones által készített blogger-faggatásunk. (Gevin)

Először is köszönjük, hogy nem sajnáltad ránk az időt, mindig öröm téged a Viagrán látni (ez de furán hangzott). Stílusosan kezdjük az interjút (a telefonhangot képzeld oda): Melyik a kedvenc horrorfilmed?

Mivel anno írtam a kedvenceimről egy toplistát, így először is ejnye! Másodszor pedig A bolygó neve: Halál. Megunhatatlan. Bár tudom, hogy nem a klasszikus értelemben vett horror.

Mikor lettél a műfaj megszállottja? Már gyerekkorodban behúzott a szörny az ágyad alá vagy csak később kapott el a gépszíj?

Talán mondhatjuk, hogy már gyerekkoromban megtalált a műfaj. Amire így konkrétan emlékszem, hogy olyan 7-8 évesen néztem a Rémálom az Elm utcában ötödik részét (kalóz VHS-en, mi máson), vegyes érzésekkel, amikor is apám beszól, hogy „ennek a Freddynek olyan a feje, mint a pizzáé!” – innentől kezdve már nem tudtam félni a filmtől. Meg úgy általában a horrortól. Na jó, azért voltak kivételek, tinédzserként azért A kör rám hozta a frászt rendesen. A lényeg, hogy mindig is az életem része volt.

aliens-crop-1.jpg

Trancsír vagy para? Nyilván mindkét kategóriában akadnak kedvencek szép számmal, de általában melyiket részesíted előnyben? Egy jó kis belezést vagy egy kellemes borzongást?

Ha csak az egyiket részesíteném előnyben, akkor ritka szar horror bloggazda lennék :). Abszolút hangulatfüggő, mikor mihez van kedvem. Mindkettőből vannak jócskán kedvenceim. Nem tudnék választani közülük.

Őrületes mennyiségű horrort nézel, mondhatni, térdig gázolsz a belekben és a hullákban. Mennyire megterhelő ez lelkileg? Van úgy, hogy besokallsz, és úgy érzed, most huzamosabb ideig horrorfilm közelébe se akarsz menni?

Lelkileg csak 1-1 darab szokott kisebb-hosszabb ideig megterhelni (erre két jó példa a Szerb film és az Eden Lake), a nagyobb problémám a változatlanság. Manapság nagyon ritka az olyan horror, ami úgy tud eredeti lenni, hogy az élvezhető is legyen. Számomra valóban problémává kezd válni az, hogy én már hány horror alkotáson vagyok túl, szemben a nagyátlaggal. Mert én emiatt persze, hogy unalmas kliséhalmaznak tartom a közönség kedvenc Sinistert és a Démonok közöttet. Aztán természetesen mindenki felháborodik, hogy miért ócsárolom ezeket! Meg biztos nem értek hozzá! Mit lehetne ilyenkor tenni? Írjam azt, hogy „kezdőknek kiváló darab”, vagy mi? Hazudni nem fogok: ha nem tetszik, akkor egyszerűen nem tetszik és kész.

Amúgy igen, vannak olyan időszakaim, hogy tartok egy kis pihenőt eme fronton és kerülöm a műfajt. Persze ezt sem tudom sokáig „büntetlenül” tenni, hiszen az olvasók nagy része a filmkritikáimat szereti a blogon (remélem ez most nem hangzott nagyképűen).

szerb film bloggerf.jpg

A remake-ek és a folytatások korát éljük. De úgy is mondhatnánk, hogy a rettenetes remake-ek és a gyalázatos folytatásokét. Hogy érinti ez a horrorfilmeket? Most, hogy James Wan elköszönt a műfajtól, lesznek még igazán hatásos, jó amerikai horrorfilmek, vagy csak a külföldiek maradnak? Felvázolnád röviden, hogy mik a tapasztalataid a külföldi (nem amerikai) horrorfilmgyártással kapcsolatban?

Én azért nem általánosítanék ennyire. A legfrissebb példa a jó remake-re az a Maniac volt: hű maradt az alapsztorihoz, mégis tudott újat mutatni mind narratíva, mind kivitelezés terén. Ilyennek kell lennie egy remake-nek. Folytatásra pedig a Chucky átkát mondanám, noha elismerem, hogy a karakterrel szemben kissé elfogult vagyok. De mondj már még egy olyan folytatást ami rebootnak van álcázva! Ez is zseniális húzás volt!

Mindenesetre tény, hogy aggasztó a már említett ötlettelenség. Ugyanakkor lássuk be, hogy ez sem újkeletű jelenség, ami kiváltképp a műfajon belül mindig is jelen volt. A legpozitívabb példákért vissza kell utaznunk egy kicsit az időben: A légy, A dolog és A testrablók támadása mind-mind feldolgozások és mégis mindegyik jobb, mint az eredetije! Mennyire szegény lenne filmtörténelmünk, ha nem engednénk a feldolgozásokat! A folytatásokról meg maradnék a kedvencemnél, a már említett Aliensnél. Szerintem ez is jobb lett, mint az amúgy szintén elképesztően jó első rész.

Európában is tetten érhető ez a folyamat, aminek talán a legnemesebb példája Herzog Nosferatuja. Igaz, azért ha az arányokat nézzük, akkor azért el kell ismernünk, hogy az Álomgyár valóban ipari méretekben termeli ezeket a –többnyire felesleges- produktumokat. Azért vannak próbálkozások, de pl. A barlang 2 kissé alulteljesítette a várakozásokat. Eleve nem is volt szükség a folytatásra, az így volt tragikusan kerek. Talán ez a „baj” az európai alkotásokkal, hogy nagyon szépen zárják le műveiket. Én például hiába vágynék egy Betolakodó 2-re, tudom, hogy már maga a felvetés is baromság, hiszen annak is megvolt a maga keserű vége, amit kár lenne bolygatni. Csak mégis basszus… Ellenben egy Nekromantik remake-t simán el tudnék képzelni. Valami kemény, X-kategóriás hard-core verzióban, hehe.

Ázsiában tudtommal nincs akkora kultusza a feldolgozásoknak, viszont az ötlettelenség már sajnos ott is fellelhető. Komolyan, fejből össze tudnék dobni egy „TOP 10 ázsiai hosszú-fekete hajú szellemnős horror” listát. Meg a folytatások terén is nagy az aktualitás, hiszen készülőben az újabb Ju-on film és a Sadako 3D 2 is, ami meg ugye tovább tágítja az így is terebélyes Ringu univerzumot.

the-fly bloggerf.png

Egyre nagyobb divat a harmadik dimenzió, újabban boldog-boldogtalan 3D-s filmet készít. Szerintem egy horrorfilm esetében kifejezetten hatásos tud lenni a térhatás. Neked mi a véleményed erről?

Hatásos tudna lenni, ha rendesen kihasználnák, de legtöbb esetben –mint úgy általában „rendes” filmeknél is- nem több mezei „parasztvakításnál”. Két pozitív példát tudnék erre mondani: a Véres Valentin 3D-t és a Silent Hill: Kinyilatkoztatást. Mindkettő elég gyenge, de az ötletes 3D-s megoldások jócskán dobtak rajtuk.

A 3D mellett szintén nagy divat, ám annál sokkalta jobban megosztja a nézőket a kézi kamerás, ún. found footage stílus. Te hogy állsz hozzá ezekhez a filmekhez?

Nem igazán szeretem őket. Én azon kevesek egyike vagyok, akit már az Ideglelés se tudott meghatni. Pedig én azt még gyerekfejjel néztem és annak a tudatában, hogy a látottak valódiak! Szerintem baromi unalmas és túlértékelt. Az a baj, hogy már ezeket a filmeket is futószalagon gyártják, ami természetesen a minőség kárára megy. Arról nem is beszélve, hogy fillérekből el lehet készíteni és kis szerencsével irtózatos pénzeket lehet vele szakítani. Csak persze manapság ki veszi be akármelyiknél is, hogy „megtörtént eseményeken” alapszik? Szerintem egy kezemen megtudnám számolni azokat a kézikamerás alkotásokat, melyeket kifejezetten szeretek. Mint pl. a Grave Encounters és a [REC] 1-2. Noha tudom, hogy ezek közül kettőt is leszól a többség. ki érti ezt?

Rec2_2 blogf.jpg

Hol jobb egy horrorfilm? Moziban, ami nagyobb és hangosabb, vagy otthon, a paplan alatt, ahol legalább attól nem kell félned, hogy tarkón köhögnek popcornnal? Melyik film hozta rád leginkább a frászt moziban?

Bevallom moziban ritkán nézek horrort, mert valóban a tömeg és zaj miatt nem tudom magam beleélni a történésekbe. Emlékeim szerint moziban még sose hozták rám a frászt. A másik probléma, hogy kissé beteg a humorom, így amikor megnéztem a Budapest Horror Show keretében az Emberhúst, akkor elég sok olyan jeleneten felnevettem, amin valószínűleg nem kellett volna, ezzel kvázi én váltam hangulatgyilkossá. Szóval igen, ágyból, paplan alatt a legjobb, már ha parázni szeretnénk. Amúgy egy kisebb baráti társaság is megteszi.

A televízió világában is egyre inkább utat tör magának a horror, számos népszerű sorozat táplálja a műfajt. Mennyire követed ezeket figyelemmel? Mik a kedvenceid?

Próbálom követni őket, de már lassan heti szinten jelentenek be újabbakat. Nagyon sok érdekel, csak hát az ilyesmihez idő kell, főleg, ha az ember nem csak horror sorozatokat darál. Kedvenceim természetesen a The Walking Dead és az American Horror Story.

A horror nem csak filmekben és sorozatokban merül ki, ott van például még kismillió regény és egyre több videojáték is. A munka, a filmezés és egyéb elfoglaltságaid mellett jut-e idő efféle tevékenységekre?

Egy jó könyvre mindig lehet időt szakítani, főleg ha a munkába jövet-menet van idő olvasgatni. Meg persze férfi vagyok: ott a klotyó is. Játékokra is szoktam időt szakítani, de itt is az a „probléma”, hogy nem csak műfajon belül mozgok. Meg persze valamikor ki is kell mozdulni a négy fal közül :).

the-walking-dead- blogf.jpg

Mikor került szóba a blogolás? Elég régóta nyomod már a Mirrort, és nemcsak az olvasótábor gyarapszik, hanem a szerkesztők száma is, ráadásul egyre több meghívást kapsz sajtóvetítésekre és külföldről is többen megkerestek már. Van valami komolyabb célod is ezzel, vagy csak hobbiból csinálod?

Nem sokkal azelőtt, hogy elkezdtem. Jött az ötlet és azt hamar tett követte.

Inkább úgy fogalmaznék, hogy vágyaim vannak dögivel. Ezért csak hobbinak mondanám. Azért ha akadna lehetőség a továbblépésre, akkor valószínűleg megragadnám az alkalmat.

Feltételezem, nem vagy annyira őrült, hogy csak és kizárólag horrorfilmeket nézz. A Mirroron közzétett listáidból tudjuk, hogy melyik évben mely horrorfilmeket kedvelted leginkább, de a műfajon kívül mik tetszettek tavaly, és mik az all-time kedvenc nem horrorfilmjeid?

Jogos a feltételezés, igazi filmbuzi vagyok! Vállalom! Hajjaj, most utána kellett néznem, hogy milyen filmek is voltak tavaly. Sorrend nélkül és azzal a gyanúval, hogy valamit úgyis kihagytam:

  1. Éhezők viadala: Futótűz
  2. A Wall Street farkasa
  3. Gravitáció
  4. Az acélember
  5. Django elszabadul (ezt hadd vegyem 2013-asnak)
  6. Don Jon
  7. Családi üzelmek

Azt hiszem ennyi. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy elég sok népszerű/kritikailag méltatott darab még kimaradt az életemből, amiket igyekszek pótolni, csak közben az újabbak is érdekelnek, meg ugye ott van a blog is…

Az all-time még nehezebb, de azért megpróbálkozok eggyel, szintén sorrend nélkül:

  1. Ötödik elem
  2. Becstelen Brigantyk
  3. A sötét lovag
  4. A rettenthetetlen
  5. John Rambo
  6. Karácsonyi lidércnyomás
  7. Brian élete
  8. 21 gramm
  9. Fel!
  10. Terminator 2

Végezetül következzen egy személyesebb kérdés: a környezeted milyen véleménnyel van a horror iránti rajongásodról? Család, barátok mit szólnak ehhez a hobbihoz?

Apám egészen addig feleslegesnek tartotta az egészet, amíg egy nap nem szóltam, hogy „képzeld, megkerestek a Viasat 6-tól…” (ez se ma volt, te jó ég). Azóta meg már komolyan veszi és támogat, ahogyan a család nagy része is. Bizarr módon a barátaim nem igazán néznek horrort, szóval ők nem is olvassák, de mindig örülnek az apró sikerélményeimnek. Na jó, azért a szélesebb körben akad azért 1-2 „rajongóm”.

Nagy pacsi a borzongás szóvivőjének, hogy időt szakított ránk. Hálánk üldözni fog Purga.

komment

Címkék: horror blogger faggatás

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr46280427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2014.07.15. 19:40:56

Remek interjú lett! Jó volt olvasni.

Az all-time TOP 10-ben pedig ott van A rettenthetetlen és a Terminátor 2. Pacsi!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása