Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Stephen King: Bilincsben, Dolores

2014.01.09. 06:00 Dr.Jones

1963. június 20-án délután öt óra körül elsötétült az ég Maine állam fölött. A teljes napfogyatkozás percei pedig visszavonhatatlanul megváltoztatták két nő életét, akiknek lelkébe úgy fészkelte be magát a sötétség, ahogy a Hold fekete tányérja gördült a Nap elé. A két, látszólag teljesen különálló történet fonalai ezen a délutánon kapaszkodnak össze, s bár egyik sem kifejezetten a horror jegyében íródott, mindkettő tagadhatatlanul Stephen King morbid fantáziájának szüleménye.

total-eclipse-nasa-sdo.jpg

Bilincsben

Az emberi lélek gyakran úgy reagál a különösen súlyos traumákra, mint a tintahal – sötét festékkel fröcsköli körül magát.”

stephen_king_bilincsben.jpg

A Bilincsben Stephen King egyik legkülönlegesebb és legmegosztóbb műve. Cselekményt alig-alig tartalmaz, és jóformán az egész történet egy szobában, ill. a főszereplő fejében játszódik. Jessie-t ugyanis férje előszeretettel bilincseli az ágyhoz szexuális játékai során, ám azzal egyikük se számol, hogy ha ez a bizonyos férj egy szívrohamban váratlanul elhalálozik, akkor magára hagyja az ágyhoz béklyózott Jessie-t… Pedig pontosan ez történik; Jessie megbilincselve, egy szál bugyiban, messze a civilizációtól, egy kis tóparti kunyhóban reked, ahol az elkövetkező napokban egy kiéhezett kóbor kutya és a fejében prédikáló népség egyre növekvő tábora lesz minden társasága. Ha pedig a helyzet nem lenne még így is elég súlyos és kilátástalan, az éj leszálltával egyre inkább az az érzése támad, hogy nincs is annyira egyedül, mint először gondolta. Mintha az egyik sarok dermesztő sötétsége egy titokzatos idegent bújtatna, aki csak figyel, és vár…

Bár a cselekmény szinte teljes hiányából fakadóan meglehetősen lassú a történetvezetés, a tempó ritmusához hozzászokva egy igen erős lélektani thriller rajzolódik ki előttünk. King húsba maró részletességgel írja le a fogságba esett, mozgásképtelen Jessie elgémberedett izmainak sajgó fájdalmát, a kínzó szomjúság érzését, valamint a magány és a kilátástalanság józan észt kikezdő gyötrelmét. A férje teteméből lakmározó kóbor kutya pedig csak növeli félelmét: vajon megőrül vagy szomjan hal, mielőtt ő is sorra kerülne? A múlton rágódó, közben folyamatosan kiutat kereső Jessie testi-lelki szenvedése mellett pedig King még egy misztikus réteggel is felruházza regényét: a sötétben bujkáló, titokzatos idegen állandó bizonytalanságot sugárzó jelenlétével, ami a maradék biztonságérzetétől is megfosztja Jessie-t. Meg persze az olvasót. A Bilincsben nem egy könnyű olvasmány, nem is a legjobb King-regények egyike; hosszú és vontatott, a végére érve mégis egy horrorisztikus, néhol gyomorforgatóan naturális és elgondolkodtató tortúrává érik - én nem bántam meg, hogy „végigküzdöttem” magam rajta.

Dolores

„Hülyeség… férjek mindennap meghalnak, Dolores.”

stephen_king_dolores.jpg

Ebben a szokatlanul rövid terjedelmű regényben King a krimi, a dráma és a thriller vizeire hajózik, ahol egyes szám első személyben meséli el Dolores Claiborne történetét, aki élete alkonyán, azaz vén szipirtyóként nyers őszinteséggel és őszinte nyersességgel vall emberekről, bűnökről, jó és rossz időkről, elvett és elmúlt életekről. Dolores részletesen beszámol korábbi szipirtyótársához, Vera Donovan-hez fűződő kapcsolatáról, ill. arról a hosszú és fájdalommal teli útról, ami végül férje meggyilkolásához vezetett.

Az egyszerű, gyakran trágár stílus hitelesen írja le a meggyötört, de meg nem tört öregasszony életét és jellemét, bár a rendhagyó elbeszélésmód igen furcsán hat az elején. Dolores ráadásul néha a legváratlanabb pillanatban szól ki hallgatóságához - például hogy whiskyt kunyeráljon -, és ez időnként zavaróan kizökkent a történetből, ahelyett, hogy hitelesebbé tenné a rendőrségi kihallgatást – aminek tulajdonképpen a szóról szóra lekörmölt jegyzőkönyvét olvashatjuk. A nehézkes kezdés után viszont egyre érdekesebbé és néhol igen nyomasztóvá válik Dolores beszámolója, mely során kendőzetlenül vall a nők elnyomásáról, családon belüli erőszakról és a Verához fűződő, gyűlölettel párosuló, különleges szeretetéről. Nyomasztó részletességgel írja körül érzelmeit és gondolatait, amik a gyilkosság előtt és után kínozzák, olyan szófordulatokat és hasonlatokat használva, amiktől végig hiteles marad a vén szipirtyó vallomása. És bár ezt se sorolnám a legjobb könyvei közé, King a Dolores-ben újra bebizonyítja, hogy nem csak a horror műfaján belül képes hátborzongató és lebilincselő történetet írni. 

komment

Címkék: krimi thriller könyvkritika dráma

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr125744517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mindenannyi 2014.01.09. 20:20:55

A "Bilincsben" számomra arról szól, hogy néha fogalmunk sincs, mi minden befolyásol minket egy-egy döntésünkben.

SPOILER
Jessie ugyebár az apja molesztálása miatt, ill. annak elfojtott emléke miatt rúgta meg Gerardot. De sok idő kellett ahhoz, hogy a saját valós indítékára rájöjjön.

SPOILER vége
Szerintem egyébként ragyogó filmet lehet csinálni a könyvből, szinte kínálja magát. Persze ha a cselekményt akcióként értelmezzük, akkor nem valami cselekménydús a történet, ettól függetlenül sajnálom, hogy egy híres rendezőt sem ihletett meg, csak engem. :)

francov 2014.01.09. 20:43:03

A " Bilincsben" teljesen rendben van, nem értem a fanyalgást, nem hosszú, nem is unalmas

A Dolores, az mindkettő.. A film sem tetszett

Szerinted mi a legjobb King könyv, okoska? Biztos a Tortura.. halál unalom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása