Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

TOP 10: 2013 LEGJOBB FILMJEI

2013.12.31. 06:00 Gevin

Idén úgy döntöttem telibe szarom, ha van néhány film, ami átcsúszott tavalyról. Hiszen gyakorlatilag minden évben hisztérikus a helyzet, mert bőven akad olyan ígéretesnek tűnő, jó kritikákkal megszellőztetett mű, amit a szezon végére időzítenek - részben az Oscar miatt, ugye. Ezért december utolsó hetében hirtelen felgyűlik néhány kifejezetten pöpecnek ígérkező mozi, amelyek megtekintésére az egyszeri mozgóképfüggőnek nem mindig van lehetősége (önnön hibáján kívül).

2013 TOP 10 felirat.pngViszont egyrészt igazságtalan, másrészt önmagam ellen elkövetett bűnnek minősülne, ha ezek a produkciók csak úgy eltűnnének a fekete lyukban, miközben gyakorlatilag a legjobbaknak járó hírverés járna nekik. Úgyhogy ekszkjúzmi for evribádi, de a lista majd fele '12-ből ugrott évet, ami okot ad arra, hogy elgondolkozzunk: vagy a tavalyi év sikerült bomba jól (áj dont'tinkszó) vagy az idei vérzett el förtelmesen. Mert őszintén szólva, ahogy végignézek kétezertizenhárom termésein, az jut eszembe, hogy persze, sok volt a vihar meg az eső idén, fújt a szél, fagyott a föld, meg minden fránya természeti csapás bejátszott, de... ez olyan lett, amilyen. Maradjunk annyiban, hogy messze volt a legjobb formájától. De ezek itt a legjobbjai.

#10. The Best Offer (2013)

thebestoffertop10.jpg

Ugyan még mindig haragszom Tornatoréra, de annyira azért nem, hogy lehagyjam idei művét a listáról. Audiovizuális műalkotás, egy a korral nemesedő színésszel (Geoffrey Rush) a főszerepben. Segít megszabadítani a kesztyűktől, amelyek távol tartanak a világtól.

#9. The Place Beyond the pines (2012)

place-beyond-pines-still04.jpg

Egy vérvonal mely majd' két és fél órán át teljesedik ki tökéletes következetességgel három generáción keresztül ívelve. Ryan Gosling szűkszavú karaktereinek egyik legnemesebb esszenciájával (kár, hogy csak a film első fele az övé, de ezáltal ő határozza meg a többit is). Derek Cianfrance remek érzékkel használja fel a dramaturgiai toposzokat, melyek együttes kombinációjával hoz létre valami újat. Strukturális viadukt. (kritika)

#8. Mud (2012)

MUd top10.jpg

Felnőtt gyerekmese Matthew McConaughey karrierjének egyik legszerethetőbb törvényen kívüli megsebzett hős alakításával. A Mud igazi felfedezőtúra a posványból, a mocsárból egy felnőtt világ felé, amelyben semmi sem olyan egyszerű és nyilvánvaló, mint ahogy azt gyerekszemeinkkel látni véljük. (kritika)

#7. Prisoners (2013)

Prisoners top10.jpeg

Zsigeri, alapvető ösztönökkel machináló, morális vita az utóbbi évek legjobb gyermekrablós filmjében. Dennis Villeneuve a Zodiákus narratíváját idézve szállítja az év egyik legizgalmasabb moziját, amiben Wolverine és Donnie Darko tesz tanúbizonyságot arról, hogy a színészi szakma nem véletlenül tartja őket legfelsőbb köreiben. (kritika)

#6. The Kings of Summer (2013)

the-kings-of-summer top10.jpg

A nyár legjobb filmje szabadságról, barátságról, szerelemről, a tinédzser évek legmozgalmasabb önfeledt szakaszáról. A Wall Street Farkasát sajnos még nem láttam, de idén nem volt film, amin többet röhögtem volna. A Legőrültebb mellékszereplő díját pedig most átnyújtanám Biaggionak - már, ha sikerül megtalálnom, mert remekül álcázza magát. (kritika)

#5. Rust And Bone (2012)

rust_and_bone top10.jpg

Harmadszor dicsérem 2012 legjobb francia filmjét, ami azt hiszem elég beszédes adat, ahhoz, hogy elképzeljétek mennyire jó. Jacques Audiard szerelmi története két megroncsolt emberről. Lebilincselő, vad és nyers. Karcolja a bőröd, de a kezdeti fájdalom után megérted, hogy miért. És az leírhatatlan érzés. (kritika)

#4. Rush (2013)

Rush-2013-top10.jpg

Az idény legőszintébb, folyton fel-le vibráló érzelmi csúcspontokkal, energiával, drámával, feszültséggel 120 percen keresztül pulzáló sportfilmje. Niki Lauda és James Hunt legendás versengéséről. Ron Howard telibe-talált.

#3. New World (2013)

newworld2013.jpg

2013 legjobb gengszterfilmje egyenesen Koreából. Vérzuhatagos hatalmi játszma briliáns karakterekkel, kendőzetlenül brutális erőszakorgiával és olyan lebilincselő cselekményvezetéssel, amit idén gyakorlatilag semmilyen krimi sem volt képes überelni. Mestermű. Hoon-jung Park a koreai direktorok élvonalába katapultált. (kritika)

#2. Spring Breakers (2012)

Spring Breakers kritika2_1.jpg

Hihetetlen, hogy a közönség mennyire képtelen volt értékelni Harmony Korine zseniális művét. Nézzétek el nekem, de kénytelen vagyok magamtól idézni: "..Harmony Korine legfrissebb munkája olyan találóan, szemtelenül kreatívan és a modern trendek utolsó cseppig való kiaknázásának módszerével analizálja, festi meg ezt az elcseszett generációt, hogy az már MESTERI." Ironikus, hogy az idei év majdnem legjobb filmje gyakorlatilag tavalyi, és még csak azok se értik, akikről szól. (kritika)

#1. Django Unchained (2012)

Django top10.jpg

Tarantino mesternek sikerült megalkotnia második legjobb művét, melynek majd' három órás játékideje alatt egy pillanatra sem ereszti el a nézőt. Western-esszencia a hommage legbravúrosabb művelőjétől. Christoph Waltz jutalomjátéka a Becstelen Brigantyk után. (kritika)

***

Címlegesen pluszban megemlítenék még néhány kiemelkedő darabot, melyek ugyan a legjobbak mellé nem fértek fel, de magadra vess, ha kihagyod őket. Mama (Del Toro tanítványára oda kell figyelni), This is the End (újra menő lett a Backstreet Boys), Ruby Sparks (először bájos, majd kegyetlenül őszinte, remek plottal rendelkező szerelmes mozi), Fast Six (elszállt akciójelenetek evör, R.I.P, Paul Walker) Szörny Egyetem (ha a Pixar mesél..).

komment · 1 trackback

Címkék: toplista 2013

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr875712308

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2013.12.31. 10:54:47

Szerintem azzal nincs gond, hogy átcsúsztak tavalyi filmek, hisz a hazai bemutatójuk többnyire idén volt. Nálam is lesznek ilyenek, de pl a Django nem, mert nálam tavaly ő nyert. Amúgy jó lista, tetszik, de két filmet hiányolok (nem a Gravity-t, tudom, hogy attól nem ájultatok el).
Az egyik a Wall Street farkasa, a másik a Phillips kapitány.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.12.31. 11:03:30

Én ezért várok január végéig. Addig még megnézem az Amerikai botrányt, és a 12 év rabszolgaságot. Remélhetőleg kijön az all is lost, és az Out of the Furnace is. Bár jó lenne látni a Nebraskát is.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.31. 11:06:11

Az enyémek:

legjobb akciófilm: pain and gain, dredd

legjobb vígjáték: másnaposok 3

legjobb sci-fi pacific rim

legjobb fantasy ebből nem volt sok, talán a hobbit 2, vagy a thor 2(?!)

képregényfilm vasember 3

remake riddick (mert folytatásnak azért nem nevezném)

folytatás gi joe sokkal jobb lett, mint a nagyon gyenge 1es volt

és
poszter: zombie boy a 47 ronin poszteren

Mi volt 2013 legnagyobb csalódása?
fast 6, nem lesz ebből már sose semmi normális. Farkas: nem sikerült kihozni belőle amit kellett volna.

+.

dráma. mud, vadászat.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.12.31. 11:19:58

A New Worldot nem láttam, a Spring Breakers utáltam, a maradékra nem panaszkodom, pedig csak egy olyan van, ami az én top10-emben is megtalálható :) A maradék 7 nálam is nagyon jó filmnek számít, de szerintem voltak náluk jobbak.

A legtisztább megoldás egyébként az, hogy a hazai bemutató idejét veszi az ember alapul (és nem azt, hogy mikor érhető el torrenten az adott film valamilyen formában). Így mondjuk a The New World vagy a Mud kiesnének, de a több stimmelne.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2013.12.31. 11:35:35

@REMY: Én ezekkel várok jövőre (illetve a 12 év rabszolgaság megvolt és bár nagyon jó, de nem fér be a 10-be), nekem egyedül a Wall Street farkasa kell ahhoz, hogy teljes legyen az év.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2013.12.31. 13:27:48

A Rusht tegnap láttam, szerintem közepes. A Spring Breakers meg felemás számomra. A Rust and Bone pedig nem volt jó.

A 9. és a 7. rajta lesz az én listámon is. Talán a Django is.
Még várok 1-2 hetet, a 12 Years a Slave, az All is Lost és az Enough Said-et pótolni kellene. Meg mondjuk végig kellene nézni ezt a felhozatalt. www.rottentomatoes.com/top/bestofrt/?year=2013

K.Leslee 2013.12.31. 13:27:55

A The East-et egy listan sem latom, lehet hogy csak nekem top 10-es.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.12.31. 15:38:08

@koimbra: Remélem írsz majd egy Rush kritikák, kíváncsi vagyok, hogy mi abban a közepes :D

1000 emberből 999-nek tetszik, és nyilván van mindig 1, akinek nem :D (nem leszólás)

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2013.12.31. 15:43:57

@K.Leslee: Nálam is az (lesz), bár így a szezon végére kicsit hátrébb került.

K.Leslee 2013.12.31. 17:04:55

@Swarm: valoszinuleg azert mert sok erdekes film tolodott ev vegere, ahogy az lenni szokott. Nehez osszeszedni 10 filmet, meg nehezebb eldonteni melyik 10 legyen az.

A legtobb filmmel az a baj, h csak egy szempontbol kiemelkedo(ELYSIUM, OBLIVION), de az meg nem teszi jo filmme, ettol fuggetlenul besoroljak oket top 10-be. Egy top 10-es film legyen jo minden szempontbol, nekem Transformersek ne legyenek top 10-ben. Pl.En szerettem a GRAVITY-t, de nem mondanam hogy kiemelkedo film, mert felszinesen kezelte a dramat.

Sok volt az aranyos film, mint pl. SPECTACULAR NOW, KINGS OF SUMMER, de nem vagyok benne biztos h felernek-e egy top listahoz.

A legmegdobbentobb az ertekelheto horrorfilmek hianya. Voltak ijeszto jelenetek, de nem voltak ijeszto filmek. Volt millioszor ujrahasznositott am sikeres horror(THE CONJURING) ami azt sugallja hogy a horror ipari szinten is kepes sikereket elerni am ettol meg total kozepes volt foleg a klisek miatt.
Szamomra csak a BYZANTIUM emelkedett ki, valamiert tetszett pedig nem hasznalta ki a lehetosegeit. Annyira hangulatos es valahogy annyira europai(igen, ez elony)
Kijelenthetjuk hogy az csavaros, izgalmas horrorfilmek ideje vegkepp lejart.

Thrillerek kozul jo volt a SIDE EFFECTS, TRANCE de ezek sem lesznek orok klasszikusok. A STOKER emlekezetes volt, de csupan a kepi vilaga miatt, semmi mast nem tudott felmutatni. A THE EAST egy egyedi film, remek eco-thriller olyan temaval amit meg nem nagyon lattam filmen es ami nagyon is erint mindenkit. Nalam az ev egyik legjobb filmje meg akkor is ha egyszeru.

K.Leslee 2013.12.31. 17:20:24

@K.Leslee: meg meg ezek tetszettek

BEHIND THE CANDELABRA - pedig nem szeretem az eletrajzi filmeket de M.Douglas nagyon emlekezetes
BEFORE MIDNIGHT - melto lezarasa a trilogianak(remelem lezarjak)
THE HUNT/JAGTEN - fontos film, egyik legjobb drama iden (is)

@koimbra: jo lista, rengeteg neznivalo van rajta es nemcsak olyan filmek amiket minden toplistan latunk.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2013.12.31. 17:54:55

@REMY: Van a Droidon Rush kritika, más részről a honlap megmakkant valamiért. :)

@K.Leslee: Én nem mondtam, hogy rossz lista.

PZsom 2013.12.31. 18:06:09

@K.Leslee: A Jagten marha kemény film, nagyon tetszett, a Before midnight pedig kirobbanthatatlanul dobogós nálam.

PZsom 2013.12.31. 18:06:55

Ja amúgy Swarm voltam.

K.Leslee 2013.12.31. 18:14:39

@koimbra:
Ja, nem erre a listara gondoltam, hanem a rottentomatoes listajara amit belinkeltel

Amugy mi tortent a honlapoddal? Azt irja ki hogy tul van lepve a savszelesseg.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2014.01.01. 02:28:49

Asszem ebben egy darab fog egyezni az én listámmal :D

mildi 2014.01.01. 09:05:00

az All is lost nagyon jó. bő 1.5 óra alatt kb 5 perc beszéd, Redford még magában sem beszél (aka, ki a kamerának), leszámítva néhány fuck-ot, mégis leköti az embert. +eleve fórral indult, imádom a kamaradarabokat.
de a Vadászat vitt ebben az évben mindent.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2014.01.01. 09:30:22

@mildi: Az All is Lost-al még nem sikerült találkoznom, a Vadászattal pedig már hónapok óta kerülgetjük egymást.

@koimbra: 2 napja láttam a Rusht. Igazából a sportfilmek klasszikus paneleiből építkezik, csak, hogy Hunt és Lauda olyan kibaszottul forrongó SZEMÉLYISÉGEK voltak, hogy a történet, és a két főszereplő (Daniel Brühl mocskosjó) naggyá teszi a mozit.

@Dr.Jones: Kings of Summer? Spring Breakers? :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2014.01.01. 14:43:19

@K.Leslee: Nem tudom, a főadmin csak jövő héten ér rá. Aki ért a wordpresshez írjon e-mailben:D

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2014.01.02. 01:29:24

@K.Leslee: ezt a kurva KELETET most már tényleg be fogom pótolni, annyit dicséred. Rohadj meg, kíváncsivá tettél :)

@Swarm: több, mint valószínű, azt is sejtem hol fog állni a rangsorban. De az igazán nagy robbanás az Jones TOP10 IDEI SZAR FILM-je lesz. Ha lesz. Lesz? :) (még én sem tudom).

K.Leslee 2014.01.02. 06:11:56

@Gevin: aztan ne kerd szamon ha nem tetszett! :-)

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2014.01.02. 09:57:44

@K.Leslee: Még véletlenül sem. Jones-nak bejött a film és ami azt illeti nálam is benne van a 10-ben.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.05. 17:17:51

@Gevin: Volt 3 film is erről a listáról, amit nem láttam, a Túl a fenyvesen, a Mud, és a New World. Nekem annyira nagyon nem jöttek be, de megérte rájuk szánni az időt, pláne, hogy nagyon egyikről se tudtam semmit.
Ezek közül a Mud jött be a leginkább, bár foghatták volna kicsit rövidre.
A New World halálprofi munka, gyönyörű zene, fényképezés, remek alakítások, biztoskezű rendezés, érdekes téma, minden a helyén van, ráadásul nem sok igazán jó ázsiai filmet láttam mostanában. Viszont kifejezetten közhelyes, klisés, és sajnos a hollywoodi módon, gyakorlatilag nincs olyan eleme a filmnek, amit ne láttam volna már máshol, és jobban. A vége meg egyenesen egy pofátlan lopás A keresztapa 2-ből. Szóval egy igényes, de nem túl eredeti film, viszont örülök, hogy bekerült, mert összességében tetszett.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása