Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Pleasantville (1998)

2013.12.15. 02:10 Gevin

"..színes az ember, ezért mindig lesz ellentét.."

Gary Ross filmjét nyugodtan vádolhatjuk propagandával, én mégis inkább helyén valónak érzem egész egyszerűen őszintének nevezni. Mindehhez a legtriviálisabb audiovizuális eszközöket használja, amely tökéletesen prezentálja a társadalom beszűkültségét. Azt, hogy nem merünk lépni, rettegünk a változástól és mindentől ami tőlünk idegen, szokatlan és az egyediség felé mutat. A Pleasantville a szabadság felfedezéséről, a korlátok ledöntéséről és az ezzel szemben fellépő hatalomról szól. Televízióba és fekete-fehérbe csomagolva.

pleasantville_photos_352.jpg

David (Tobey Maguire) kívülről fújja az ötvenes években játszódó Pleasantville címen futó bájos kis sorozatot. Jóformán a betokosodott életéből ez jelenti azt a kiutat, amikor kilép saját szürkeségéből és felszabadul, addig míg figyelemmel kíséri a szereplők zökkenőmentes életének dramaturgiáját. Egy este aztán a felszínesség jegyeit magán viselő lánytestvérével, Jenniferrel (Reese Whiterspoon) szétcseszik a távirányítót, amikor is percek kérdése és elindul a sorozat maratoni adása. Néhány pillanat múlva feltűnik egy igencsak elmeháborodottnak tetsző tévészerelő, aki átnyújt egy speciális távirányítót, amivel a két tesó hirtelen a tévé túlsó oldalán találja magát a tévésorozat díszletei között.

A kisvárosban a folytonosság az uralkodó. Az utcák önmagukba térnek vissza, a kisemberek napi cselekedetei percre pontosan ugyanabban a mederben zajlanak le minden egyes nap. David és Jennifer a változás szele.

pleasantville2.jpg

Gary Ross konzekvens forgatókönyvével gyönyörűen bontja le a konzervatizmus fekete-fehér díszleteit jelenetről jelenetre. A változás ijesztő, de az esetek többségében egyáltalán nem rossz, csak más. Viszont a megszokott, monoton életvitelükhöz ragaszkodó emberek vaskarommal óvják a rendet és kézzel-lábbal tiltakoznak az innovativitás ellen.

Bár a filmet alapvetően bájos, szerethető atmoszférával kitapétázott bohókás hangulat lengi mindvégig körül, Ross nem rest az orrunk alá tolni a rasszizmus visszataszító jellemzőit. A kisváros élete fenekestül felfordul, a fiatalok vadul szexelni kezdenek, gondolkodásmódjuk megváltozik, felfedezik, hogy az élet nem csak a fekete, fehér és szürke különböző árnyalataiból áll és habár ez elsőre szokatlan kétszínű világukban, előbb-utóbb mindnyájan ráébrednek, hogy a színek előbújása a bőrükön nem holmi nem kívánatos lepra, vagy szégyellnivaló, hanem a természet része.

pleasantville5.jpg

A Pleasantville végig széles vigyorral a képünkbe mosolyogva mesél faji előítéletekről, ebből születő zavargásokról, melyet a rendező ezúttal a befejezésben szelíden képes feloldani, hiszen filmje alapvetően szórakoztatni akar minket, de ne felejtsünk el a panelek mögé nézni. Hiszen azzal, hogy felfesti egy tökéletes világ, tökéletes lakosainak mindennapi életét, rögtön tükröt is állít eléjük. És nem árt, ha ebbe a tükörbe a végén mi is belenézünk egy pillanatra és felfrissítjük magunkban az érzést, hogy az élet színesben zajlik, mi pedig gyakran a szürke képkockákba ragadva tengetjük a mindennapokat. Pedig csak ki kéne színezni azokat. 8/10

"- Az egyik percben még nincs baj, a másikban meg...mi romlott el?

 - Nem elromlott, megváltozott."

komment

Címkék: fantasy vígjáték filmkritika 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr415693141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Namely 2013.12.16. 10:03:02

Ez a világ egyik legjobb filmje!!!!! A színes megjegyzés, a könyvégetés, az üzlet feldúlása, a városiak gyűlése, stb, mind-mind hihetetlen jelentéssel és mondanivalóval bír, amibe még rengeteg humort is beletettek a készítők.
Szerintem 10/10.
Ja, és ha tűz van, akkor macska.... :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása