Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Öltöny, füst, revolver: Killing them softly (2012)

2013.12.06. 17:51 Gevin

Killing them softly kritika1.pngÉrdekes véleménynyilvánítási forma rendezni egy modern, egzisztencialista felhangú gengszterfilmet, súlyos alakokkal, azért, hogy az ember a néző orra alá dörgölhesse enyhén Amerika ellenes nézeteit. De Andrew Dominiknak (aki felelős a Jesse James..., és a Chopper címre hallgató, egyedükálló művekért) egyfelől a tehetsége és ezáltal a lehetősége is megvan hozzá. Harmadik rendezése sem veszít egy fikarcnyit se sajátos stílusából, előadásmódjából és célként kitűzött mondanivalójából. Más kérdés, hogy inkább propaganda-, mint gengszterfilm, de a műfaji jellemzők egytől-egyig felbukkannak. Gyilkosság, szerencsejáték, drog és kurvák. Amerika üzlet. Amerikában egyedül vagy.

Nem mondom, hogy ez a társadalomkritika radikálisan újszerű, eddig még kiaknázatlan terep volna, de Dominik profihoz méltó módon csomagolja be nekünk.

Bár igencsak érezhető, hogy a cselekmény valószínűleg egy papírfecnin elfért, a bonyolultsága pedig legalább olyan nehéz, mint részegen belepisálni a hóba. De a mögöttes tartalom, a ragyogóan összehangolt mondanivaló és képi világ olyan húsvér karakterrel egyesül, amelyek garantálják a minőséget.

Figurái valóságosan csak üzletként, pénzkeresési, régóta űzött hivatásként tekintenek a bűnözésre. Személyiségük nem irigylésre méltó. Valójában inkább hétköznapi lecsúszott piti simlisek, vagy középosztálybeli gengszterekről van szó, akik azért vannak a rács ezen oldalán még mindig, mert vérprofiként űzik a szakmát - vagy azért, mert már halottak. Itt a hibák következménye halál, melynek súlyosságát mindössze elkönyvelendő veszteség, illetve következményként tudják be (Brad Pitt és Richard Jenkins első párbeszéde a kocsiban tökéletesen illusztrálja ezt).

Killing them softly kritika2.pngA cselekmény hiperlassúságű folyását a szereplőgárda igyekszik lendületesebbé és élvezhetőbbé tenni. Márpedig a filmben (akárcsak mellékszereplőként, néhány jelenetben) felbukkanó arcok a műfaj kedvelői számára nem csupán ismerős arcok, hanem zsánerfigurák. Az ősgengszter Ray Liottától kezdve, James "Tony" Gandolfinin át Vincent Curatoláig vagy Slaine-ig. Brad Pitt pedig az ötvenhez közeledve még mindig olyan laza eleganciával, profizmussal és jéghideg tekintettel hozza a folyton bagózó, körön belüli, az atmoszférához jelentős részben hozzátevő gengsztert, hogy minden jelenetét öröm nézni.

Apropó atmoszféra és hangulat. Lehet vádolni Dominikot, hogy filmje döglassú, esetleg unalomig hajszolt, de hogy atmoszférateremtő képessége, egyedülálló képei és beállításai (melynek érdemeit azért ne vitassuk el teljesen Greg Fraser operatőrtől) mennyire torkon ragadják a közeg minden lélegzetvételét, ráadásul abszolút egyediséggel felruházva mindazt, az egy percig nem lehet kérdés. Semmit sem használ agyon, mindent a megfelelő helyen és időben vet be, amely ritka arányérzékre utal.

A társadalomkritika lépten-nyomon rádió- és tévébejátszások által felszínre hozott folyamatosa erőltetése egy időn sajnos tényleg túlzás, de az utolsó jelenetben elengedhetetlen kellék, és hatása garantált. Szép és stílusos "bazmeg" az Egyesült Államoknak. 7/10

4 komment

Címkék: dráma filmkritika gengszter 7/10 gengszterrovat

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr875678892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2013.12.06. 18:11:09

Méltatlanul alulértékelt film, annak ellenére, hogy egy hatalmas kihagyott ziccer! Egy idő után tényleg sok a szócséplés (főleg a Gandolfini szál), de rohadt hangulatos és engem marhára megfogott.

"Amerikában élek, és Amerikában saját magad vagy. Amerika nem egy ország, csak egy üzlet. Most pedig kurvára fizess!"

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.07. 08:04:16

+1, hogy Slaine-t is megemlítetted!

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2013.12.16. 11:01:56

Álmosító, unalmas, vontatott - szerintem:)

battayy 2014.04.30. 20:17:09

@koimbra: Egyetértek.
A 7/10, csakúgy, mint a 6,2-es IMDB értékelést, túlzónak tartom, Nagyon gyenge film, kiábrándító. Erőltetett, értelmetlen. Nem is értem, mit keres benne Brad Pitt és Ray Liotta. A színészi játékukkal nincs gond, de a film összességét tekintve egyszerűen értékelhetetlen.
97 percnyi dögunalom után dühösen, káromkodva álltam fel a fotelből. Gyenge a történet, erőtlen és unalmas a kidolgozás... Enivéj: ki képes egy ilyen fércműre pénzt, időt, energiát áldozni??? És a legrosszabb az, hogy megpróbálják nekünk, nézőknek, oppárdon: "fogyasztóknak" ledugni a torkunkon. Na ne!
Médiazombiknak, Pitt-fanoknak kötelező darab, a többiek nagyívben kerüljék.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása