Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

A Disney-nél van a kutya elásva

2013.10.31. 11:00 Dr.Jones

Tim Burton visszatért a sírból - ahová az utóbbi műveiért a rajongók temették -, hogy elkészítse eddigi legszemélyesebb hangvételű filmjét, a halott kutyáját feltámasztó Victor Frankenstein kalandjain keresztül. A stop-motion technikával készült bábfilm pedig le se tagadhatná szülőatyját, hiszen a rendező elborult fantáziájának minden túlvilági báját magán viseli. A legzseniálisabb húzásaként pedig mindezt a Disney berkein belül prezentálja.

frankenweenie_1.jpg

A görnyedt hátú, nyúlánk figurák hatalmas, beesett szemeikkel és hosszú, csontos ujjaikkal tökéletesen illeszkednek a burtoni világ szürreális miliőjébe, melynek fekete-fehér képsoraiban lépten-nyomon ott bujkál a régi szörnyfilmek hangulata és hatása. A Frankenweenie pedig minden alkalmat megragad, hogy tiszteletét tegye eme klasszikusok előtt, így a Múmiától a Godzilláig mindenféle rémséget megidéz, nem kevés iróniát felhalmozva, s közben még arra is időt szán, hogy helyenként a rendező korábbi filmjeire is kikacsintson. Burton kulturális missziója azonban itt még nem ér véget, leplezetlenül, pökhendien kritizálja elsősorban Hollywoodot, de ítészi véleménye a fogyasztói társadalomra is kiszélesedik, ahol még Hello Kitty is megkapja a magáét.

Kár, hogy a rengeteg utalás és önreflexió a társadalombírálattal kiegészülve akkora teherként nehezedik a történet vállára, amitől a cselekmény egy idő után elfárad és lelassul, így a tipikus burtoni klisék és kiszámítható fordulatok jól kitaposott ösvényén folytatja útját. Bármennyire is érdekes a háttérben megbújó apróságokat fürkészni, ha közben a fő sztorivonal gyenge, akkor bizony hamar elunhatjuk magunkat. Ez pedig egy másfél órát sem kitöltő filmnek különösen nem tesz jót. A Frankenweenie szerencséje, hogy pusztán a morbid hangulat is képes magával sodorni, de egyes mellékszereplők „sokszínűsége” is képes feldobni egy-egy jelnetet, élen a macskaszarból jósló lánnyal. Ezek az apró ötletek pedig ha a hiányérzetet megszüntetni nem is, legalább csökkenteni tudják.

frankenweenie_2.jpg

A gyengécske történet ellenére viszont jó film a Frankenweenie, hála a megvalósítás kifinomultságának. Tim Burton 3D-ben megelevenedő, groteszk formák uralta világa Danny Elfman fülbemászó dallamaival aláfestve különösen elragadó, még ha hozzá nem is tesz a rendező munkásságához, hanem amolyan „Best of Burton” válogatásként funkcionálva idézi fel a különc direktor ízlésvilágát formáló műveket és jeleníti meg azok hatását egy inkább felnőtteknek, mint gyerekeknek szóló, csupa-szív rémmesében.

ertekeles_frankenweenie.jpgFRANKENWEENIE – EBCSONT BEFORR
(Frankenweenie, 2012)

amerikai animációs film

játékidő: 87 perc

rendezte: Tim Burton

főszereplők: -

link: imdb, trailer

8 komment · 1 trackback

Címkék: animáció filmkritika 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr375604491

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.10.31. 12:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.31. 11:37:33

hát igen, best of burtonként jó, de maga a film nem egy best of burton.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2013.10.31. 13:03:40

Szerintem zseniálisan jó film, az, hogy tavaly nem kapott Oscart, számomra kisebbfajta botrány.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.10.31. 20:14:50

Kb egyetértek Dr. Jones-al, ami igen ritka :). A történet azért fárad el, mert eredetileg ez egy 20 perces kisfilm volt, és a sok kikacsintással együtt sem sikerült teljes egészében nagyfilmet varázsolni belőle, de egy olyan Burtonfannak mint én, még így is jó szórakozás. Amúgy az Éjsötét árnyakkal sem volt komolyabb gondom, ellenben az Alice-t utáltam.

agika88 2013.11.01. 01:13:20

@Santino89: Nekem pont fordítva van. Az Alice egészen szerethető és látványos, az Éjsötét árnyékot rühellem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.01. 09:17:16

@Santino89: @agika88: csak, hogy elvágjam a gordiuszi csomót, mind az Alice, mind az éjsötét árnyék borzasztóan gyenge.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.02. 12:53:28

@doggfather: Köszönjük Fater :) Azt én se merném kijelenteni, hogy az Éjsötét árnyék jó film, de nem is akartam megölni Burton-t, mint a Alice után.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.02. 13:33:05

@Santino89: az éjsötét volt az egyetlen film eddigi moziba járó karrieremben amiről majdnem sírva kijöttem a közepén olyan szinten volt sz.r.

Az Alice után is majdnem sírtam mondjuk.

K.Leslee 2013.11.04. 13:14:34

Nekem kifejezetten tetszett. Tetszik a cikk cime, rendkivul talanyos:-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása