Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Feledés / Oblivion (2013)

2013.07.29. 06:00 Gevin

Köztudott, hogy a jó sci-fi ismérve az, hogy az emberről szól. Ezért Joseph Kosinski Oblivion-ja kifejezetten örvendetes darab, annak ellenére, hogy pont az emocionális mélysége az, amely egy ponton a saját minőségét karcolja.

Oblivion kritika1.png

2077-et írunk, amikor a felvezető képsorok és Jack (Tom Cruise) sztoikus hangján elrebegik, hogy egy idegen faj támadta meg Földünket, hogy forrásait kizsákmányolja és bár a háborút megnyertük ugyan, a bolygó lakhatóságát elvesztettük. Jack és nőnemű társa azok, akik még nem vándoroltak a Szaturnusz legnagyobb holdjára (ahol a túlélők tartózkodnak), mert a még fennmaradt energiaforrásokat felügyelik modern eszközeik segítségével.

Az expozíció Kosinski hipnotikus jövőképeivel, poszt-apokaliptikus vizualitásával, szemkápráztatóan gyönyörű snittjeivel adják eme disztópia lelkét és fantasztikus atmoszféráját. A benne társas magányában, emlékeit kutató Tom Cruise figurája az, amely az emberre fókuszál. És mindaddig, amíg ez a csodás felfedezetlenség, az emlékek után való vágy és kutakodás lebeg a film középpontjában Kosinski műve egyszerűen zsigeri.

Aztán idővel, a fordulatra abszolút aprólékos építkezéssel kifutó cselekmény egyszer csak elkezd abba a hibába esni, hogy ezt a titokzatos, megkapóan emberi tulajdonságot túlmisztifikálja. Szájbarágja mindazt, amit a néző képekből, emléktöredékekből, flashback-darabkákból már éppen annyira érez és átél, amennyire ez esetben szükséges.

És bár az Oblivion izgalmassága, fordulatai és legfőképp forgatókönyve határozottan kiegyensúlyozott, valahogy mégis azt az érzést kelti az emberben, hogy mindezt már látta, magáénak tudta és átélte. Ennek ellenére élvezetes utazással szolgál, pusztán a csúcspontokra kihegyezett jelenetek - főleg az utolsó akció - súlya egyszerűen redukálódik.

Oblivion kritika2.png

Szerencse, hogy a történet fókuszpontjában álló ember - legyen belőle bármennyi is - az utolsó jelenetben, a megváltás pillanatában és a befejezésre csodásan kifutó életképben magabiztosan, erősen dobog a filmben. És ez az ambiciózussága az, amely összes elhibázott lépése ellenére sikeressé, emlékezetessé és élvezetessé teszi Kosinski munkáját. Mert a jó sci-fi az emberről szól. 7/10

komment

Címkék: filmkritika sci fi 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr495430661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.18. 13:06:28

Pótoltam és tetszett, főleg, hogy olyan kevés szereplővel dolgozik a film. nem tudom, hogy miért ez tetszett a legjoban, de amolyan cruise one man show lett majdnem, és jól oldotta meg a feladatot.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása