Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

A Vad Banda / The Wild Bunch (1969)

2013.06.07. 06:10 Gevin

„Hátraarc…és azután?”

A bandatagok kivannak, mint a kutyák. Széthúznak akárcsak az irigy, porban játszó, skorpiót kínzó gyerekek. Vezérük tekintélyét az idő koszos, foszlott emlékképpé koptatta. Mostanra sem a tisztelet, sem a betyárbecsület nem olyan, mint rég volt.  Ráadásul az egykor közülük való bandita most az ő fejükre vadászik, a pénz pedig, amit raboltak vaskarika csupán - szart sem ér.

Vad banda kritika1.png

De az éles hangváltások, a gúnyos lópatkómocskos megjegyzések és az egyre növekvő kapzsiság mögött még mindig olyanok, mint a porban játszó, skorpiót kínzó gyerekek. Nevetnek – mert összetartoznak.

Sam Peckinpah ’69-es lóoperája (amellett, hogy korának egyik legerőszakosabb darabjának számított) maga az egzisztencialista férfifilm. A kietlen vadnyugat kisváros menti fogadójának felső szobájában fogant egy szajha lábai között. Egyszerre macsó és totálisan hím soviniszta (Angel - Jaime Sanchez -, a mexikói vadindián inkább megöli hűtlen szukáját, minthogy másnak engedje), áruló és hangyányit szentimentális, vehemens és drámai. Akár John Sturges A Hét mesterlövész-ének erőszakosabbra komponált, kevésbé családias és happy end barát átirata is lehetne. Mert Peckinpah minden sallangot úgy köp ki, ahogy a fekete fogú, szesztől bűzlő dagadt, kocsmaajtót támasztó részegek szokták.

Vad banda kritika2.png

Szkriptje a játékidő múlásával egyre komplexebbnek hat. Az üldözött és üldöző viszonyának folyamatos kölcsönhatásából bomlanak ki az egyre nyilvánvalóbban térért kapálózó mellékszálak, amelyek végül összekötik, keretbe helyezik ezt az elszabadult bandát. A több sebből vérző, szedett-vedett bűncsordát, ahol már mindenki eljutott magában arra a pontra, amikor váltani akar. Még utoljára, még egyszer megcsinálni az aranybatyuval jutalmazott munkát.

De hova vezet mindez, hol van az a régi, felszabadító törvényenkívüliséget adó érzés, amelynek helyét most marakodás, széthúzás és árulás szegélyezi, melynek szebb pillanataiban ezek a született pisztolyforgatók még együtt vedelnek, ünnepelnek és vigyorognak, mint a boldog gyermekek.

Peckinpah analógiája a banditák és a gyermekek közt nyilvánvalóbb szinte nem is lehetne. Minden szép és jó mellett vastagon aláhúzza a gyarlóságot, és revelálja, hogy mindkét embertípus kegyetlen. Sőt, a nőket sem helyezi feljebb ennél a szintnél – ugyanúgy hátba lövik a vélt ellenséget, de ugyanúgy meg is halnak érte, mint bármelyik kurafi. A vadnyugat mocskos, véres és halálos. Nincsenek illúziók, nagy, heroikus pillanatok óriási hősökkel vagy megmentett életekkel, csupán vér és arany. Háború és hatalom. Realizmus söréttel és whiskey-vel – ez manapság azelőtt halva születetté tenne egy produkciót, hogy még meg sem fogant. ’69-ben sem rabolta a kasszákat.

vlcsnap-2013-06-03-00h24m13s114.png

A végpont, a konklúzió persze már jól ismerős, csak más a színe. Elhasznált, két aranypengős kurvák karjaiból belegyalogolni a bosszúba és a lét elkerülhetetlenségébe, mert mindenki jól tudja, hogy aki ölésből és rablásból él a vadnyugaton az sosem megy nyugdíjba. 8/10

Szólj hozzá!

Címkék: western klasszikus filmkritika 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr565349093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása