Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

American Horror Story. Második évad. Spoileresen. Jones szerint.

2013.02.22. 12:00 Dr.Jones

Just a Piece of Madness

Az első évad kommersz középszerűségét látva talán az írók is rádöbbentek, hogy nem fog működni, ha a tavalyi tendenciát követve idén is minden rész végén kiderül, hogy valamelyik főszereplő szellem és tádááá…, hanem ennél enyhén szólva többre vágyik a jó érzésű horrorkedvelő. Így aztán a második évadra mintegy vérszemet kapva elég bőkezűen válogattak a horrorklisék svédasztaláról, méghozzá olyannyira, hogy a nagy része egész egyszerűen lecsorog a tányérról. Nincs meg a kellő kohézió, ami összetartaná az egymással párhuzamosan haladó történetszálakat, melyek közül egyik misztikusabbnak akar látszani, mint a másik; az egyedüli kapocs az elmegyógyintézet. Az elmegyógyintézet, ahol a nővért megszállta a Sátán, ahol az orvos egy emberkísérleteket végző náci doktor, ahol a pszichiáter egy sorozatgyilkos és ahol szörnyek tanyáznak a környező erdőben.

american_horror_story_s02_1.jpeg

Teljesen véletlenül pont ebben az elmegyógyintézetben köt ki egy leszbikus nő, egy alienek által elrabolt srác, egy nimfomán csaj, egy Mikulás-jelmezes gyilkos, még valami Halál angyala is felbukkan, meg a rosseb tudja miféle jöttment pszichopaták népesítik be az őrület félhomályban derengő csarnokait. Van itt minden, mint a búcsúban, talán csak a vámpírok meg a vérfarkasok hiányoznak, de velük nyilván majd jövőre találkozunk.

A számtalan idétlen marhaságtól persze a történet is képtelen összeállni egy koherens egésszé, bármennyire is igyekszik kapcsolódási pontokat találni a leszbikus nőt terrorizáló sorozatgyilkos, a gyilkosságokért tévesen elítélt, ufókat látó srác és a srácot vizsgáló náci orvos között, aki odavan a Sátán által megszállt apácáért, aki bezáratja a főnököt, aki ezek után összespanol a leszbikussal… És itt nagyjából körbe is értünk, de akkor még a redundáns mellékszálakról meg az időbeli ugrálásokról nem is esett szó, melyek csak el akarják fedni szemünk elől, hogy valójában itt csak egymásra hányt, full sablonos történetszálak vannak ügyetlenül megkutyulva.

Annyi minden történik egyszerre, hogy már arra ununk rá, hogy mindig valami teljesen váratlan és totál értelmetlen dolog zajlik, amit később vagy hirtelen lezárnak (apáca + doki) vagy alapból semmi funkciója nincs (szörnyek az erdőben) vagy meg se próbálnak rá magyarázatot adni (ufók). A sokkolónak szánt, véres jelenetek java része is csak hatásvadász brutalitás, ami maximum egy horrort még soha nem látott tizenévesnek nyújthat bárminemű élményt. Szó se róla, a sorozat időnként egész szórakoztató a maga infantilis csavarjaival, mélyen megírtnak látszani akaró, de nevetségesen kétdimenziós karaktereivel és öncélúan erőszakos, gusztustalan magamutogatásával, de nem ajánlott semmilyen mértékben komolyan venni, különben hajtépő hülyeségek várnak ránk.

american_horror_story_s02_2.jpg

De legyen is bármennyire elcsépelt egy rémtörténetet egy elmegyógyintézetben elhelyezni, azt meg kell hagyni, hogy a hangulatra adtak a készítők. A megfakult képi világ dermesztő magánnyal lengi át a nyikorgó vasajtók mögött szűkölködő parányi szobákat, ahová semmilyen körülmények között nem szeretnénk bekerülni, csakúgy, ahogy a kíváncsi doktor asztalára szíjazva se szívesen ébrednénk, de a társalgó lehangoltságát megtörő dallamok végtelen vidámságának kontrasztja is egy igazán markáns, megkapó atmoszférát generál.

Kár, hogy az írók az egészet elrontották azzal, hogy ilyen sokat markolni akarva, telezsúfolták a Briarcliffe elmegyógyintézetet mindennel, amit valaha horrorfilmben láttak, mert bizony a kevesebb jelen esetben több lehetett volna. 4/10

1 komment

Címkék: horror sorozatkritika american horror story

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr115098176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2013.02.22. 12:27:34

Tényleg rohadt sok felesleges dolog van benne. Szerintem a készítők a címhez hűen beledobtak mindent, ami már volt horrorfilmben, azt viszont leszarták, hogy van-e értelme. Én az ufókon csesztem fel legjobban az agyam, az egy akkora faszság volt, hogy elképesztő.

Amit még nagyon hiányolok, az a para, kb egyszer ijesztett meg az egész évadban a sorozat. Ennek ellenére jó volt nézni, érdekelt mi lesz a szereplőkkel és a hangulat is üt, de kicsit összeszedhetnék magukat a srácok és nem csak horrorklisékkel dobálózhatnának. De a főcím még mindig qrva jó.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása