Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

A Hobbit - Váratlan utazás / The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)

2012.12.18. 17:05 stikli0

Mese habbal

Bilbó, aki Zsákos, egy csordányi törp, komótos játékidő, hullámvölgyes baktatás, megházasítva egy újabb dimenzióval, expresszív tájképfestészet közvetlenül a szem előtt...Valami ilyesmi képpel az agyában cammoghat ki a néző a vetítőteremből, és az istenért nem tudja kiverni a fejéből, hogy minek ebből három rész?

Mert teljesen jogos a felvetés. A gyerekkönyv interpretálása ilyetén formában igazán meglepő választásnak bizonyul, még ha nem is a manapság divatos 'keressünk több pénzt bontogatással' - elvet akarja bárki is követni. Tolkien gyermekeknek szánt fantasyregénye vajon képes lesz-e úgy megelevenedni a vásznon egy olyan ember kezében, aki ha nem is kisujjból, de minimum középsőből rázogatja ki az eposzi magasságokat, és a Tolkien teljes legendáriumot? Bizalmam egy picit megrendült.

Mintha Peter Jackson kicsit lejjebb adta volna a szintet. Mintha nem akarta volna magát megerőltetni egy ilyen kaliberű produkció elkészítésének magára vállalásakor. A baj az, hogy a magamfajta mozinéző hiéna módjára veti rá magát az óvatlan rendezőre, holott még csak nem is tartozok az élbolyba, akik A Gyűrűk Ura dicsőítését tartják életcéljuknak.

Fanatizmustól mentesen pedig egyre csak szembetűnnek azok a fránya hibák. Jackson legjobb lépése (valószínűleg), hogy szóról szóra használta fel az eredeti művet, a három rész előrebocsájtása azonban még így is előzetes aggodalomra ad okot. 

Igazából munkájának nagy részét nem bízta a véletlenre. Igényes szereposztása korábbi munkáival vetekszik, ráérzésszerű lehet a kiválasztás, ugyanis egyetlen szereplő sem kérdőjelezhető meg. Martin Freeman valóban megteremti a hobbit nevű fajt, aki széles gesztusokkal, kifejező testbeszéddel, és habitussal formálja meg szerepét.

Rendezésében is többé-kevésbé hasonló színvonalat üt meg, és egy egyszerű barlangi csúszdázást is képes olyan magasságokba emelni, hogy a néző lassú, de biztos fejmozgással kísérje a látottakat. Kamerakezelése még mindig elképesztő képeket és perspektívákat alkot például egy hegy belsejéről, vagy éppen egy sík területről, a rácsodálkozás pedig akarva-akaratlanul is előbukik belőlünk.
Viszont néhány dologban igazán amatőr módon jár el. Míg A Hobbit flórájának és tájkép-kialakításának látszata elképesztő, addig a fauna valami borzalmasan undorító. Megalkotott lényei félmunkát sugallnak, és ezáltal viccesen ingadozik a CGI-áradat is. Egyes lényei (pónik a "karámban", nyúlfogat) visszataszítóak, Koboldkirálya és egyéb, a mitológia szerves részét képező teremtményei mégis igényesen, a történet hangulatához illeszkedve, karikatúraszerűen vannak kialakítva.

A csapongás problémája azonban máshol is igen erőteljesen jelen van: nem tudja, hogy kihez szóljon. Amíg másfél órán keresztül törpök szélsőséges tulajdonságaival akarja röhögtetni a nézőt, eljutunk oda, hogy a zárásban pedig majdnem kettéharapják egyiküket. Kérdem én: Akkor most kinek is szól ez a történet? Gyermekeknek, akik kiválóan szórakoznak az első harmadon, vagy idősebbeknek, akiknek csak a felétől kezd el valamit is mondani a komolykodó, eposznak beállított mesécske? Utóbbi csoportból pedig még a korábbi trilógiát kedvelők közül is húzni fogják néhányan a szájukat, ugyanis idealizáltan, de valami olyasmi színvonalat fognak elvárni.

- Ti olvastátok a könyvet, vagy szeretitek A Gyűrűk Urát?
- Nem.
- De ha rossz lesz, akkor én biztos kimegyek a teremből.

Kiment. Még az első óra sem telt el, és már ilyesmi események kezdtek történni, részemről csak komótos pillacsukogatások estek meg, de azt hittem, sohasem tudom meg, mi lesz a végkifejlet.

Erőmutogatás ez, kérem szépen. Lehet itt gyönyörű, de helyenként kibaszottul elmosódó 3D, mely megmenti az egész mozit. Kiválaszthatja mesteri precizitással a szereplőket, ha például a törpök közül háromról már kínosan, fejet vakarva tudok csak teljes bekezdésben beszélni. Bonthatja három részre, ha gyakorlatilag ugyanilyen színvonalra hajt, úgyis lesz nézője. Épp ez a probléma. Ha a rendező úr tudja, hogy alkotása bármilyen színvonalú is, de meglesik, soha nem fogja magát eléggé megerőltetni, max. csak a szerverparkokat, mint ahogy azt most is tette, valószínűleg.

Haragudni valójában nem tudok annyira A Hobbitra, mint amit most írásommal sugallni próbálok. A sötét teremben az első óra után valami történik: az ember elkezdi élvezni a filmet, a végén pedig úgy kel fel, hogy bár sok sok dologba bele tudna kötni, minek tegye, hiszen valamiért mégis csak kifizette azt a fránya mozijegyet, és kapott is valamit, aminek csak egy részét érdemes elfelejtenie. 7/10

komment

Címkék: fantasy filmkritika kaland 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr174971451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.18. 17:14:36

ez az, én is majdnem elaludtam rajta, háromszor!

lavór 2012.12.18. 20:36:37

Lehet nézni a Fókuszt is; rövidebb is, biztos tartalmasabb is. :D

stikli0 · http://filmkupac.tumblr.com 2012.12.18. 20:56:46

@lavór: Senki nem mondta, hogy ez nem volt tartalmas, de nem leszek birka módjára egyetértő olyan dolgokban, amit fájlalhat egy átlagnéző. :D

lavór 2012.12.18. 21:07:44

@stikli0:

Valószínűleg az átlagnézőnek már gondot okoz, ha 85 percnél hosszabb egy film. :D

stikli0 · http://filmkupac.tumblr.com 2012.12.18. 21:15:31

@lavór: Írd le részletesen a véleményedet, felkeltetted az érdeklődésemet, pontot is írj, ha gondolod! :D

Még 1 kérdésem van (őszinte választ várok): Rajongója vagy A Hobbitnak, vagy A Gyűrűk Urának?

Köszi a választ

lavór 2012.12.18. 21:25:03

Rajongója nem vagyok. Nem neked való úgy látszik, ez van, van bőven 10 másodpercenként vágott, pergős, kézi-kamerás film. Ez meg nem az.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.18. 21:27:38

@lavór: most már írd meg, hogy miért tetszett, mert eddig csak azt írtad le, hogy akinek nem tetszik annak mi való...

kenny69 2012.12.18. 21:29:33

Én rajongója vagyok az egész LOTR univerzumnak, többször olvastam mind a három történetet (LOTR, Hobbit, Szilmarilok). Végigkövettem az interneten a film készítését, hétről hétre vártam a legújabb videókat amiket Jackson posztolt a forgatásról. Mégis félve ültem be a moziba, hiszen megannyi jó rendezőt láttunk már elhülyülni az utóbbi években (George Lucas, Steven Spielberg, James Cameron, Ridley Scott, stb stb).
Mégis mosolyogva jöttem ki a moziból. Nem untam.
Apróbb hibákat találtam csak a filmben, a lore-szempontjából a legnagyobb Szarumán papolása volt a fekete mágiáról meg, ami sehogyan se passzol bele a tolkien-i lore-ba.
Ez a 3d-faszverés is teljesen értelmetlen, de kit érdekel addig amíg lehet 2d-ben is nézni a filmeket?
Ami még zavart az a szinkron volt, látszott hogy korántsem fektettek annyi energiát bele mint a zseniális LOTR szinkron-ban, de ezt nyilván nem lehet a film hibájának betudni. Talán nem is volt annyi idejük rá.
A lényeg az, hogy a film jó volt. (Bár hülyeség ilyen érvet mondani), a mai hollywood-i szuperprodukciók között pedig kiemelkedő.
Látszik ezen az emberen hogy imádja ezt a világot, és megpróbál a lehető leghűbb lenni hozzá, és nem erőszakot tenni rajta, nem minnél többet kaszálni, csak elmesélni egy történetet.
Mosolyogva jöttem ki a moziból, mert a film elérte azt ami talán a legfontosabb: megint középföldén járhattunk.
És már kurvára jöhetne a következő.

The Great Destroyer 2012.12.18. 21:29:42

Ez a mese szól arról, hogy hogyan talál magának Gandalf egy új hobbit?

kenny69 2012.12.18. 21:30:12

Ha meg lassú neked, nézd meg a Stalkert.

kenny69 2012.12.18. 21:33:05

Köszönjük Nagy Elpuszító, nagyon jót röhögtünk.
50 éve.

lavór 2012.12.18. 21:34:21

@doggfather:

Talán azért tetszett, mert "gyermekeknek szánt fantasyregény".

lavór 2012.12.18. 21:36:51

@kenny69:

Igen, a szinkron már az első 3 részben is targikus volt. Gyakorlatilag aki azzal nézte, a film 60%-át nem "látta".

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.18. 21:41:14

@lavór: de ez nem menti fel az alól, hogy a film leül, többször is.

stikli0 · http://filmkupac.tumblr.com 2012.12.18. 21:41:24

Ha valaki nekem Stalkerral jön, akkor csapjátok mellé a Sátántangót is, és nyugodjatok meg, tudom miről beszéltek. Ezektől függetlenül a filmről még lehet véleményt alkotni. :D

lavór 2012.12.18. 21:45:49

@doggfather:

Majd a rendezői verzióban korrigálják. :)

stikli0 · http://filmkupac.tumblr.com 2012.12.18. 21:50:51

@doggfather: Gondolom te sem azért mész el megnézni moziba egy filmet, hogy majd hónapok múlva rendezői verzióban megtudhass mindent. Azért durva, hogy valaki így védi a moziba küldött verziót! :D

lavór 2012.12.18. 21:55:15

@stikli0:

Érdekes példa jutott eszembe: annak idején a Mátrix 2. részének bemutatója után a teremből kijövet hallgattam a reakciókat. Nagyon sok olyat hallottam, hogy: " Már az első rész is egy baromság volt, na de ez aztán..." Vajon minek megy el valaki egy olyan film folytatására, aminek már az első része sem tetszett? Mazochista lehet. :D

stikli0 · http://filmkupac.tumblr.com 2012.12.18. 22:07:04

@lavór: Tisztánlátás: Szeretem A Gyűrűk Ura-trilógiát, minden formában. Érdekes a példa, nem tagadom.

burakefendi 2012.12.18. 22:20:12

nekem még a gyűrűk ura első része tetszett. a többiből szinte csak arra emlékszem, mennyire vártam, hogy két csatajelenet közben történjen végre valami... pedig a könyvet nagyon szerettem. a film nem volt képes átadni azt a hangulatot, ami a regényben megvolt, csak egy cgi utánérzés volt. ettől a trilógiától sem várok sokkal többet.

mykee · http://www.facebook.com/mykeehu 2012.12.18. 22:59:11

Én a mozis és bővített verziókat is láttam a Gyűrűk Urából, és ez utóbbi persze a kedvencem is. Viszont annyiban egyetértek, hogy a Hobbit ezen része olyan érzés adott nekem a moziban, mintha már eleve a bővített verziót nézném. Tehát nekem, rajongónak tetszett, de lassú folyású volt, úgyhogy nálam simán "bővített verzió". Viszont egy átlag nézőnek szerintem simán lehetett volna vagy fél órával rövidebb, akkor is érthető lehetett volna és pörgősebb. Nekünk meg a rendezői, bővített is jó lett volna rajongóknak.
Bár ezek után nem hinném, hogy a bővített verzióra kellene gyúrniuk a készítőknek, inkább befejezni rendesen a DVD-re az effektusokat, hiszen a premier előtt egy héttel már mondta PJ, hogy nem fogják tudni befejezni a film effektjeit a premierre. Na ezek után elképzelhetitek, mennyire lehetett jól szinkronizálni is... Különben nekem a szinkronnal nem volt bajom, és 2D-ben néztem, mert élvezni akartam a filmet, nem szédülni.
Ha már szinkron és bővített: anno a trilógiánál javították a szinkronhibákat, egyes esetekben pár mondatot újra felvettek a mozishoz képest a bővített kedvéért! Sajnálom, hogy az öreg Bilbó már nem kaphatta meg ugyanazt a hangot, mint korábban, de sajnos ez az élet :-(
Összegezve: nekem a moziban rajongóknak készült verziónak tűnt, és igen, kicsit lassú folyásúnak. Simán elfért volna két részben szerintem, szóval nem tudom mit lehet három részre húzni, de meglátjuk. Talán a harmadikban benne lesz Mória visszafoglalása is?
Ami viszont tetszett, az az indítás, hogy ugyanaznap kezdődik, mint a GYU első része: Bilbó születésnapjánál, Gandalf érkezése előtt. Zseniális befésülés. :-)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2012.12.18. 23:29:40

Imádom a Hobbitot és Imádom a Gyűrűk Urát is. az eddigi trilógia 9/10-en állt nálam, de a Hobbit hatására + 1-2 háttértudás növelése miatt feltettem 10/10-re a LOTR trilógiát. Egyszerűen fantasztikus amit ez az univerzum ad. Elképesztőn sok és jó utalások vannak a LOTR-ba. (Gimli apja, a sír, a trollok, a Hobbit 3. részének a címe... stb)

a Hobbit után érdemes letolni a bővített verziós LOTR trilógiát. Én legalábbis másként állok már a filmhez.

nagyon remélem, hogy a közeljövőben Jackson nekiül a A szilmariloknak is, és abból is készít egy trilógiát. Abból ugye rengeteg egyéb érdekességet tudhatunk meg, többek között Szauronról és a gyűrűkről.

Piimpa 2012.12.19. 00:27:44

@REMY: és ha elolvastad volna a könyveket, akkor rájöhettél volna, hogy az ostoba gyűrűk ura film csk elvett az egészből.

a gyűrűk ura film 2/10, ez a hobbit valószínűleg mésg szarabb lesz

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.12.19. 00:44:22

én 3D animátor vagyok főállásban és azért ezt összehozni így, ilyen minőségben nem kis teljesítmény. Aki ezt nem látja be és úgy gondolja, hogy összecsapott volt a CGI az valszeg az űrgammákat tartja etalonnak.

stikli0 · http://filmkupac.tumblr.com 2012.12.19. 01:12:24

@Somló November: Bármilyen említett momentumtól eltekintve sem tudok például a wargokra egyetlen jó szót sem mondani. Nem lefitymálni akartam a rendező munkáját, és azt sem írtam, hogy a cgi egésze melléfogás lenne.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2012.12.19. 02:44:38

@Piimpa: Ezzel a 2/10-zel csak magadat nevetteted ki :D

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2012.12.19. 05:21:37

Ebből a filmből hiányzik mindaz a finomság, sejtetés, méltóság, ami a Gyűrűk ura trilógiában megvolt. Ahol mégis kísérletet tesz rá a rendező, ott unalomba fullad. És persze ott vannak a kiskorú kreténeknek való kiszólások, poénok, böfögős-taknyos idiótaságok. Szerintem a 7/10 igen-igen jóindulatú értékelés. Nálam 4/10, majdnem kimentem.

Fodrosnagykocka 2012.12.19. 05:29:30

A csodás magyar szinkronról csak annyit, hogy a Gyűrű szövetsége bővítettben (ahol ahogy írjátok javították a hibákat) van egy jelenet az elején, amikor a Bilbó zsúrján elbújnak Tarisznyádi Zsákosék elől, majd amikor Bilbó beszél, Frodó közbeszól egy ilyet:
- Jártál már a házi serfőzdében?

Az eredeti verzióban ezt mondja:
- Bilbó, a házi serfőzdében jártál?

Amikor először hallottam nem értettem, mi köze a serfőzdének a jelenethez? Csak az volt a baj, hogy évekkel később néztem meg eredeti nyelven is, akkor esett le...

Pepe135 2012.12.19. 06:20:54

Az egész rajzfilm szerű! a CGI tönkrevágja a "valós" képet..

Pepe135 2012.12.19. 06:23:59

A legszebb, hogy a blog mellett, jobb oldalon, a filmajánlóban épp a Jó a rossz és a csúf -ot ajánlják. Inkább azt nézzétek meg :)

Intizar 2012.12.19. 07:03:33

Szinkron? Megnézni egy filmet, amiben R. Armitage játszik, és lemondani a pasi hangjáról? NOOORMÁÁÁLIS?

Terézágyú 2012.12.19. 07:27:51

Úristen, valaki szidni merte a kedvenc filmeteket!!!! Öljétek meg!!!!!!! Koncoljátok föl!!!! Lőjétek le a kutyáját!!!!!

Terézágyú 2012.12.19. 07:29:27

@Fodrosnagykocka:
"A csodás magyar szinkronról csak annyit"

Amit te hoztál példának, az nem önmagában a szinkron hibája, hanem a fordításé. Ha felirat van, ott ez a hiba ugyanúgy megjelenik.
Vagy szerinted feliratosan se érdemes nézni egy filmet?....

nemecsek ernő áruló 2012.12.19. 07:35:32

@doggfather: Nekem tetszett, de én a 10 részes Mester és Margaritát is szememet a képernyőre tapsztva néztem, pedig ha valami, akkor az lassú mű. :)

nemecsek ernő áruló 2012.12.19. 07:37:23

@Pepe135: A HFR 3D-nél meg pont arra panaszkodnak, hogy túl valós, hogy az ember a valóságtól megszökni akar, de a HFR tönkreteszi az egészet, és undorítóan életszerűvé teszi. Van rajta sapka, vagy nincs...? :P

68nyara 2012.12.19. 08:04:21

Valamiért beleégett az emberek elméjébe az a tudat, hogy a Hobbitot Tolkien gyerekeknek írta meseregényként. Nem így van. Persze ettől még lehet annak tekinteni, de szerintem inkább egy első szárnypróbálgatása volt ez a fantasy-nak, ami később a Gyűrűk urával vált igazán kiforrottá.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.19. 08:07:34

@stikli0: csak viccelt, a rendezői verzió se lehet rövidebb, max hosszabb, vagyis a film nem lesz feszesebb, izgalmasabb, ritmusosabb. Marad unalmas a rendezői verzió is.

@félázsiai nemecsek ernő áruló: nem azt írtam, hogy nem jó a hosszan elmesélt történet, hanem, hogy ez a film helyenként leül. ;)

nemecsek ernő áruló 2012.12.19. 08:14:45

@kenny69: "Ez a 3d-faszverés is teljesen értelmetlen"
Pete Jackson most az, aki Lucas volt az első Csillagok Háborúja alatt. Emlékezz: alkotott egy triloógiát (SW / LotR) amihez létrehozott egy trükkcéget (ILM / WETA) hogy olyan látványvilágot hozzon létre, amit aztán eladhat mindenfelé a világon. Jacksonnak egy kicsit hamarabb jött el a prequel trilógia, és nyilvánvaló, hogy a hardcore fanok mind a három részt a fostalicska kategóriába fogják sorolni.

Viszont a technikai újítások döbbenetesek. A HFR 3D félelmetes. Belőlem az első képkockáknál kicsúszott egy "aztakurva".

stikli0 · http://filmkupac.tumblr.com 2012.12.19. 08:32:13

@68nyara: Pontosan annyira konzervatív fantasy a regény is, hogy beépülhetett a gyermekirodalomba több helyen is a világon. Ugyan nem voltunk ott, amikor az író megalkotta, így azt sem tudhatjuk, pontosan kinek írta, de kár is ezen vitázni. (Teljes biztossággal te sem jelentheted ki, hogy biztosan nem gyermekeinek alkotta meg.)

68nyara 2012.12.19. 08:54:33

@stikli0: Nem akarok most más idézeteket kergetni erre, meg ezt már egyszer bepötyögtem: "In an interwiev, however, he said that he did not write The Hobbit specifically for childern or for his own childern's private enjoyment. In his letter, he writes he did not know why he wrote it but that the story was derived from his passion for epic, heroic legend, mythology, and fairy stories. He wrote fairy stories not to address children but becaouse he wanted to write that kind of storyes. ..." (War of the Fantasy Worlds: C.S. Lewis and J.R.R. Tolkien on Art and Imagination, Martha C. Sammons, p. 6.)

Ahogyan a Grimm testvérek sem gyerekmeséket írtak, úgy Tolkien sem azt írt. Hogy később mi lett belőle, vagy mivé tették, mondjuk egy szar címmel a fordítást - igen ez vesszőparipám, még akkor is ha egyébként nem szeretem annyira a Hobbitot - az már más kérdés.

HavasiG 2012.12.19. 09:08:42

Egy kérdés van: elvisz-e a film Középföldére?

Ha igen, akkor a foglalkozás elérte célját. Ha nem, akkor az sajnos bukta.

Még nem láttam a filmet (sajnos), Peter Jackson LotR-trilógiája meggyőző volt. Ott sikerült a roppant lassú folyású, mondhatni vontatott regényből (mondom ezt úgy, hogy bőven a filmek előtt olvastam a trilógiát angolul és magyarul is, a hobbitot csak angolul) egy lassú tempójú, de nézhető filmet varázsolni.

A Hobbit esetében sem ideális az alapanyag, de bőven van honnan toldani hozzá.

Akinek nem tetszik, nem tudom mit várt. Ez egy angol író műve, a maga lassúságával, enyhén modorosságával. Sosem lesz egy pörgő, Jason Stathem-tempójú akció-fantasy LotR-alapanyagból.

Ilyen céllal inkább R.A. Salvatore Drizzt-regényeit kellene filmre vinni. Szokás szidni őket, hogy nem egy magas irodalmak és nem érnek a Professzor Úr művének a sarkáig sem. Valóban nem, de nem is az a céljuk: tésztamód nyújtható fantasy-szappanopera kellő mennyiségű varázslattal, henteléssel, időnként (kiszámítható) fordulatokkal. Ideális alapanyagok lennének 90 perces hollywoodi fantasy-akció orgiának.

Scuttle 2012.12.19. 10:28:20

Olvastam a Hobbitot és ahogy a Lotr-et is, fanatikusnak vagy rajongónak nem mondanám magam de tetszett mind2. Ahogy ez a film is, én úgy vettem észre, hogy nem akarták elkövetni azt a "hibát" amit a Lotr megfilmesítésénél, sokkal inkább az eredeti történet filmrevitelére törekedtek (persze azért kicsit toldva foldva). Sokaknak biztos lassú és nem tetszik, de nem lehet mindig a nagy tömegnek és a kritikusoknak megfelelni(nem is kéne). Egy darabig én is tartottam tőle, hogy elrontották halva a sok negatív és közepes kritikát, de aztán megnézve a metascore értékeléseket kritikusok: 58/100 felhasználók: 8.5/10 ennél a különbségnél már megnyugodtam és nem is csalódtam(imdb-n is 8.6).
A 3D-t eléggé feleslegesnek éreztem sőt ha szép éles képpel nyomták volna végig látványra is jobban bejött volna (azért így se volt csúnya)

Muad\\\'Dib 2012.12.19. 10:28:57

Ha ebből a könyből valaki trilógiát készít annak szigorúan egy oka lehet. Hogy minél több pénzt húzzon le az emberekről.
Azért hasonlítsuk már össze a Gyűrűk Urát, meg a Hobbitot. Már mennyiségileg is feltűnő a különbség.
Egyébként a Gyűrűk Ura trilógia összességében tetszett, bár azt is sikerült iszonyatosan giccsesre venni, valamint helyenként vontatottra, mindezt nem kis teljesítménnyel kiegészítve azzal, hogy iszonyatosan fontos részeket hagytak ki elegáns mozdulattal a filmből...

Ganga 2012.12.19. 11:09:58

gyermekkorom meghatározó könyve volt a Hobbit ... a LOTR-et sosem olvastam , csak mindenféle vágott vágatlan extra meg kommentáros verzióban végignéztem ... nem lettem vad fanatikussá, de tény, hogy az utóbbi idők legjobbjai közt a helye ... mert megteremtett egy világot és azt szépen és kellő alázattal végig is vitte ... amikor felreppent a hír h a Hobbit három részes lesz , akkor az szíven ütött ... azt a gombócot még simán lenyomták volna a torkomon, hogy két részes lesz, kibővítve mindenféle eredet meg háttér meg előtér dologgal a LOTR számára ... beültem megnézni a filmet ... kár volt ... persze, nagyon szépen kivitelezett, hű meg ha és wow, csak egy gondom volt : nem a szememmel akartam hű meg házni meg wowozni ... a zavatar is hű meg há meg wow volt a szemnek, oszt se több ... ez is olyan lett ... semmi plusz, semmi olyan érzésem nem volt, hogy ezt azzal a szívvel-lélekkel és gyermeki rajongással csinálta, mint a LOTR-t ... számomra egyáltalán nem volt meg az az érzelmi többlet ... hiába is mondogatják h mennyi a bevétel ésatöbbi ... PéJackson tényleg beállt Lucas mögé a sorba ... annyi a különbség, hogy az ő esetében simán lehet mondani h az ember inkább kapja a kezébe a könyvet, mig a SW-nél azért az sem feltétlen ajánlott ... ;))) ...

cszn · http://cszn83.blogspot.com/ 2012.12.19. 11:36:23

Nem győzöm hangsúlyozni: Könyvet filmmel összehasonlítani nincs értelme. Két teljesen más világ. Mindegyik másképp működik.
Egyébként meg: Ez lassú? Valaki elkezdte és azóta mindenki ezt szajkózza. Hát hol volt ez a film lassú? Nem értem a felvetést se.

cszn83.blogspot.hu/2012/12/the-hobbit-unexpected-journey.html

Démonmac1 2012.12.19. 12:26:13

A korhatár besorolás miatt lett ilyen, az eredeti világ sokkal durvább.
(nekem nagyon bejött, még azzal együtt is, hogy másként csináltam volna/képzeltem el)

A képi megvalósítás mindenestre nagyon ütős.

TanyasiEdömér 2012.12.19. 12:46:53

Vicces azért a teljes cikk fikázása után az utolsó mondatba beleírni, hogy tetszett és 7/10-et adni rá.

Én nem olvastam a hobbitot, a film tetszett, de lehetett volna kicsit rövidebb.

Démonmac1 2012.12.19. 12:47:11

"Egy kérdés van: elvisz-e a film Középföldére?"

Ez a történet nem arról szól.
hu.wikipedia.org/wiki/A_hobbit

Démonmac1 2012.12.19. 12:50:18

@TanyasiEdömér:
először mindig a könyvet kell olvasni, a filmet csak utána:)
Rajongóként azt mondom, hogy vannak benne hosszabb részek, amik (szerintem) feleslegesek:)

Spoiler:
pl amikor a kőóriások püfölik egymást - a kép róluk nagyon gyengusz -az a részek jók, amik a társaságot ábrázolják szorult helyzetben. (omlik alattuk az út)

stikli0 · http://filmkupac.tumblr.com 2012.12.19. 13:27:28

Ha a rendezők arra várnának, hogy minden regényt elolvassak a mozgókép elemzése/bírálata előtt, akkor 0-24-ben olvasnék, és kimerülésben halnék meg.

Nem szerencsés moziba küldeni úgy adaptációt, hogy kritériumot szab bárki is a megtekintéshez. (Ez is nézőnként változik.)

Démonmac1 2012.12.19. 14:14:42

@stikli0: Azért az egy alap elvárás, hogy a kritikus értsen már valamennyire az adott műfajhoz, különben, milyen jogon mond róla bírálatot? :D

Én a fantasyra specializálódtam, egy szavam sincs egy sportmérkőzéses dologhoz (javarészt azért mert nem érdekel:)

stikli0 · http://filmkupac.tumblr.com 2012.12.19. 14:20:31

@Démonmac1: Egyáltalán nem evidencia, vagy elvárás. Ha meg az, akkor a mozijegyre is rá lehetne biggyeszteni, vagy éppen kritériumként követelni. Amit írtam, az csak mozgóképből merített élmény, ha mást tennék, Tolkien-t bírálnám, és mégsem teszem.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2012.12.19. 14:28:18

@REMY: A Szilmarilokból (szerintem) lehetetlen jó mozifilmet csinálni, inkább 10-12 db. 1 órás tévéfilmet lehetne készíteni. A történet túl hosszú, túl szerteágazó. Vagy 10-12 baromi vontatott, vagy 3-4 nagyon ideoda kapkodós mozifilm lenne, egyik se jó.
A Hobbit film nekem nagyon tetszett. A film felénél az jutott eszembe, hogy milyen jó hogy bevettek ennyi szereplőt A gyűrűk urából (a könyvbelieken felül is) és hogy még vagy 156 órán át elnézném Középföldét.

HavasiG 2012.12.19. 14:36:47

@Démonmac1:

Az én ismereteim szerint a Hobbit c. regény is Középföldén játszódik. Legalábbis nem emlékszem olyan részre, hogy a szereplők térkapun vagy egyéb varázsmágiával érkeztek volna meg egy másik világból.

Na mindegy, én nem vagyok fantasy-kritikus, csak egy szerepjáték-geek, biztos én nem tudok valamit...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása