Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Looper - A jövő gyilkosa (2012)

2012.11.16. 00:35 Gevin

Bosszankodom kicsit, mert Rian Johnson legújabb alkotása nem akar rendesen beleférni a szívembe. Joe (Joseph Gordon-Levitt / Bruce Willis) önző, monoton jelene, erőszakos, függő és keserű jövője nem éppen azt a pupillatágító, húsba-maró és mellkast összeroppantó hatást hagyja bennem, mint amire képes volna. Szétkarcolt zsánermix ez gyönyörű ötletekkel, csak túl halk és csendes dobbanásokkal.

Looper írás.jpg

Joe a maffiának öli halomra a jövőből visszaküldött nem kívánatos egyéneket, mert így a legtisztább. Vérprofi. Csak a kaotikus, leterhelő, repetitív és kábszer nélkül végezhetetlen meló egyik napján a saját, 30 évvel későbbi önmaga néz szembe vele a halál országútja melletti kukoricamezőn. Elbassza. Nem öli meg, de ennek oka van. Viszont a következmény, hogy a figyelő szemek elől menekülni kell úton-útfélén, nincs kibúvó, nincs alku, amely szóba jöhetne. Akció, szkifi, dráma. Mindenből jut, döntsd el mire vágysz.

Valahol engem nem izgat, hogy az időutazásra felhúzott szál mennyire logikátlan, hány oldalról támadható, mert a filmnek ez csak a környezete, az alapja, amely lehetővé teszi mindazt, ami benne létrejön. Valahol viszont van egy pont, amely a benne keletkező érzelmeket, erkölcsöt, akciót és logikát negálja. Részben. Ez zavar. Amikor a kiábrándult, szétesett életutat végigjáró, végiggyilkoló, majd megnyugvásra lelt, elgyötört Bruce Willis arcán a másodpercekre felvillanó vágóképekben ez mind kiolvasható, átérezhető és kurvára megkapó, onnantól többet akarsz. (Egyébként Willis összes jelenetével uralja a vásznat.) Mert a film eszméletlen jól közvetíti és egyben szembesíti a még kevésbé sérült, vehemens fiatalkori alakot a harminc évvel későbbi önmagával. Az egyént, aki egy és ugyanaz, mégis rohadtul különböző. Nem véletlen, hogy a legjobb jelenet a kávézóban lezajló eszmecsere múltról, jelenről, jövőről, hibákról, szerelemről, döntésekről és elbaszott idősíkokról.

Aztán a tempó csökken, mérséklődik az akció és az izgalom, átveszi a helyét a karakterépítés és a dráma. Nem baj. Jól, jó ütemben váltakozik a tempó, felvetődnek különféle elképzelések, meg nem értett, frusztráló emlékek (régiek/újak egyaránt) és a cselekmény stílusosan zajló kibomlása sem megy bele butaságokba. Mégis valahogy a néhol kérdéses logikában, az erőszak sikátorai és a természetfeletti adagolása, meghatározása, összemosódása és fontossága közben megkopik az érzelem. Az, amelyik a film első felében potenciállal telve vibrál, amelyre végül kifut minden egyes szál.

Looper írás2.jpg

Önzőség, könnyek, akarat és felismerés. Mind előjön a kétórás játékidő fináléjában és mégsem képes egyik sem felkaparni a húsom. Érthető minden motiváció, az előre kiszámított utalások, a szépen felvezetett "miért"-ek, de amikor a legváratlanabb lövés eldördül, akkor nem érzem a súlyt. Csak elhalkul minden és bennem sem zúg az, amit a film félútig ígér és remekül elmélkedik róla. Csak kifakul a kép.

Újranézést követelő darab a Brick rendezőjének újabb szerzői filmje, ez az amit tudok, hátha csak a túl magasra pumpált elvárások és a rossz időzítés tévesztett meg. 7/10

komment

Címkék: akció dráma filmkritika sci fi 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr494909449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maya-- 2012.11.16. 20:00:42

szerintem is túlzott elvárásaid voltak, mert a film tök jó, nézd meg mégegyszer, hátha javul a véleményed. nekem nagyon tetszett a film :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.11.16. 23:59:31

Nem nehéz magas elvárásokkal hozzáállni, én speciel már annak is örülök, ha valaki csinál egy sci-fit, az már csak bónusz, hogy jó is lesz. Ez pedig bőven jó lett, de sajnos azért még nem klasszikus. (És a box office-t elnézve még ráadásul szépen meg is buktatják, nehogy jövője legyen a műfajnak)

K.Leslee 2012.11.18. 21:31:23

Megintcsak egyet kell ertenem Gevin-nel.

foxpic 2013.01.03. 17:55:18

Kár, hogy akkora paradoxonok voltak benne, amitől összeomlana a tér-idő kontinuum Marty!

(Kedvencem a végén, ha megöli magát, akkor nem lesz öreg, AZ EGÉSZ MEG SEM TÖRTÉNIK, tehát nem öli meg magát...)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása