Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

R. L. Stine: Kísértet-part

2012.11.13. 16:59 Gevin

Kísértet-part.JPGA Rettegés mélye kapcsán szóba került könyvsorozat miatt előkapartam ezt a novellát a Libabőr szériából, amely még mindig kifejezetten kellemes olvasnivaló annak ellenére, hogy abszolút gyerekekre szabott minden egyes mondata.

Jerry és húga Terri, rokonlátogatóba érkeznek a nyáron egy házaspárhoz, akik a tengerparti házukban várják a csemetéket egy izgalmas nyári nyaralás élményének ígéretével. A két kölyök már az első napokban felfedezi a parttól nem messze elterülő temetőt, és azokban a megkopott, kissé elhanyagolt állapotú sírokat. Nem sokkal később a helyi kölykök pedig még azt is elárulják nekik, hogy a sötét, vészjósló barlangban egy 300 éves kísértet lakik. Már csak meg kell róla bizonyosodniuk..

Stine nem tököl felesleges dramaturgiával. Miután megteremti a kontextust, sebtében bemutatja karaktereit, a két kalandra vágyó kisgyermeket, akikről pont annyi információmorzsával szolgál, amely feltétlenül szükséges a történet élvezetéhez. Nem sző mélyre ható mondatokat, egyszerűen, lényegre törően és dinamikusan bonyolítja a cselekményt, ami a történet kurtaságából adódóan kifejezetten előnyös mindvégig.

Remekül zsonglőrködik a misztikummal, a titokzatossággal, miközben egyre-másra dobálja be a kissé infantilis, de jól kialakított, egyszerre izgalommal és félelemmel telt helyzeteket, amelyek sodorják az olvasót (a meglehetősen rövidre szabott) fejezetekről fejezetekre. Hol egy elhagyott állattetem felbukkanása, hol a saját nevükkel való összetalálkozás egy sírfelirat formájában ad okot némi nyugtalanságra és további kutatásra, hol pedig a nyári szellő által hordozott furcsa és kísérteties hangoktól veri ki őket a frász.

Az biztos, hogy Stine nem bíz semmit a véletlenre és a hangulatos kalandok mellett, még a sztorit is megcsavarja alkalmanként amolyan mára-már kissé elhasznált, de elgondolkodtató fordulatok kíséretében, amelyek a jobb rémtörténetekre jellemzőek és a regény végéig kételyek közé állítják annak olvasóját. Persze a rutinosabbakat nem éri majd meglepetten a végső gyomros, de a gyerekfejű célközönségnek tökéletes alapanyagként szolgál a későbbi horrorregények iránti rajongás felvezetésében. Némileg zavaró, hogy a lezárást Stine mindössze a már említett fordulat csattanásával igyekszik lezárni, semmiféle további magyarázatot vagy fogódzkodót nem hagyva a történet továbbgondolásához. Szóval, ha a gyereket 2012-ben még valahogy rá lehet venni az olvasásra, akkor mindenképp érdemes megajándékozni ezzel a rövidke novellával, aztán hátha még a végén apu is kedvet kap az iromány abszolválásához.

Szólj hozzá!

Címkék: horror könyvkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr44905292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása