Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

TOP 10 akciómozi a kilencvenes évekből

2012.08.13. 04:00 Gevin

90.es évek top 10 akciómozi.jpgMa már retro és nosztalgia, akkoriban pedig életstílus volt koszos fehér trikóban szórni a John McClane féle cinikus egysorosokat, amik nagyban meghatározták a "Te mennyire vagy faszagyerek?"- kérdéskört. Dörögtek a fegyverek, csattantak a pofonok, a hangsúly egyértelműen a maszkulin hősökön volt, akik hullahegyeken gyalogoltak keresztül cigivel a szájukban miután megmentettek egy valagnyi embert. Túszokat szabadítottak meg a rettegéstől, rezzenéstelenül vagányak voltak és füstöltek a magabiztos nyugalomtól. És bár a hurok egyre szorult a nyakukon, megkérdőjelezhetetlen volt a végső győzelmük. Ez a típusú akciófaj mára szinte teljesen kipusztult, illetve, akik még űzik, azok az utolsókat rúgják, agonizálva még párszor utoljára megvillantják a bicepszüket és acélkemény tekintettel szétszednek néhány rosszarcút miközben vicceket böfögnek az orrunkra. A '90-es években ugyanakkor ezek a figurák már előszeretettel használták az agyukat is az öklük mellett, sőt, már érezni sem voltak restek és pont ezen tulajdonságukkal maradtak meg olyan markáns alakoknak, akikkel együtt lehet érezni, ugyanakkor olyan domborodó, überfasza jellemet (ikont) kovácsoltak magukból, hogy minden pillanatukra irigy volt az ember. Most ezeket idézzük fel egy toplista keretében Johnnymoore kolléga és jómagam saját kedvencein végighaladva.

A lista ordítóan SZUBJEKTÍV, úgyhogy, ha valaki nem ért egyet, vagy éppen hevesen bólogat a listán szereplőkre, azt mindenképp ossza meg velünk.

Úszó erőd toplista.jpg10. Úszó erőd / Under Siege (1992)

Emlékszünk még az ezerarcú Steven Seagal-ra, kinek filmjei havi rendszerességgel érkeztek a magyar videokölcsönzőkbe a kilencvenes évek derekán? Nos, nem volt ám ez a pasas mindig röhej tárgya, ugyanis volt idő, amikor ő volt az egyik első számú akcióhős Hollywoodban. Filmjei természetesen ugyanarra a sémára készültek — amely alól nem kivétel a mi kedvencünk sem — de mindegyik kifejezetten szórakoztató alkotásnak volt mondható. Azért választottuk ezt a filmet a többi közül, mert talán az Úszó erődöt lehet a leginkább komolyan venni a Lángoló jég után, amely ugyan fontos témát feszeget (környezetszennyezés), de mégsem tudta azt rendesen elmesélni, ellentétben a zseniális Úszó erőddel, amely mindamellett hogy komoly és véres, azért megvan benne a humor is. És ha már a humorról beszélünk nem szabad elfelejteni Tommy Lee Jones tökéletes játékát sem elmebeteg terroristaként, de ha már itt tartunk, akkor érdemes felidézni a csodaszép Erica Eleniakot is, aki pedig tortából meztelenül előugorva késztetett szájtátásra minden nézőt — köztük a fiatal johnnymoore-t is. Egyébként „patkány” Casey Ryback karaktere annak idején akkora ikon volt az alsó tagozatos osztálytársaim között, hogy „indiánosdi” helyett mindig „úszó erődösdit” játszottunk az órák közötti szünetekben. A egyik legkiválóbb akciófilmről van tehát szó ezen film esetében. (johnnymoore)

Tökéletes Célpont toplista.jpg9. Tökéletes Célpont / Hard Target (1993)

Van Damme konkrétan végigverekedte az egész kilencvenes évtizedet mire a tékák polcain kötött ki, és nem véletlen, hogy a személyes kedvencem pont egy olyan darab, amit az akcióműfaj egyik istene, John Woo rendezett. A film az első tíz percétől kezdve pörög, mint egy örökmozgó és csak azért lassít le olykor, hogy Lance Henriksen nyomatékosítsa bennünk, hogy mekkora egy vérgeci fő gonosz tud lenni, ha a helyzet úgy kívánja. Mindemellett még a történet sem szűkölködik eredetiségben, de azért túlzott magasságokat senki se várjon tőle, hiszen egészen más miatt készült. Van Damme izzadt loboncával a leggyönyörűbb pörgő rúgásokkal likvidálja az ellent, majd előránt egy szavakkal leírhatatlanul gyönyörű ezüst színe shotgunt, aminél szebbet akciófilmben még nem láttál. Nem volt véletlen, hogy kölyökként folyton hasonló harcok és leszámolások imitálásával ütöttem el az időt, amiben a B-film és az akció egykori bálványának óriási szerepe volt. Ez a darab pont olyan, mint a padláson porosodó sörétes: csak le kell fújni a port róla, és nagyobbat szól, mint új korában. (Gevin)

Bérgyilkosok toplista.jpg8. Bérgyilkosok / Assassins (1995)

Stallone mást sem csinált a nyolcvanas években, mint hullákat gyártott, a kilencvenes évekre pedig ennek a hullámnak a lecsengését abszolválta, de még mindig szórakoztató és élvezetes akciófilmekben alakított egyarcú figurákat, akik keveset beszélnek, inkább ölnek helyette. A Bérgyilkosokban ezért Antonio Banderasnak nem esett nehezére lejátszani őt a vászonról egy agresszív, kaotikus karakterrel, aki kiakasztja az ujját, ha ezáltal megszabadulhat a rendőri őrizet alól. Izzó macska-egér játék az egész film, dinamikus akciószekvenciák, robbanások és feszült helyzetek kánaánja, az akcióműfaj színe-java. Párba lehet állítani a Cliffhangerrel, a Pusztítóval vagy a Daylightal, nekem mégis ez a favoritom. (Gevin)

Halálos F 4 toplista.jpg7. Halálos Fegyver 4 / Lethal Weapon 4 (1998)

Nem gondolom, hogy bárki is elvitatná a Halálos Fegyver-széria létjogosultságát ezen a listán, legalábbis, akinek van egy csepp esze, az biztosan nem vitatja el. Talán a legjobban sikerült ’buddy movie-sorozatról" van szó a kilencvenes évekből, amelynek receptje baromi egyszerű volt: végy két teljesen ellentétes bőrszínű, mentalitású, habitusú és életmódú zsarut, majd tedd meg őket egymás társának és már kész is van a poénáradat. Ezután már csak meg kell fejelni az egészet egy csomó akcióval, némi szerelmi szállal és máris kész van egy tipikus a Halálos fegyver-rész. Ennyi az egész! A magunk részéről pedig inkább a negyediket preferáljuk jobban — nem lebecsülve a korábbi darabok nagyságát persze —, mivel talán ebben a részben csúcsosodik ki legjobban az, amiért a nézők megszerették a két karaktert. Eszerint, „I’m too old for this shit!” (johnnymoore)

True lies toplista 0.jpg6. Két tűz között / True Lies (1994)

James Cameront a rohadt látványos filmeposzairól ismerjük, no meg arról, hogy nem rendez filmet 400 millió dollár alatt. Ez viszont nagy kár, hiszen mostanság eléggé úgy tűnik, hogy minél többet feccöl bele egy projektbe, az annál hitványabbra fog sikerülni. Ezért is örülünk itt a Viagránál a Két tűz között című művének, mert ez nem csak, hogy a többi filmjéhez képest volt olcsó, de ráadásul az egyik legjobb és legszórakoztatóbb darabja lett az egész életművének. Természetesen a siker nem teljesen az ő műve, ugyanis ha nem lett volna ott az akkoriban zenitjén lévő Arnold Schwarzenegger, valamint bombatestű Jamie Lee Curtis (Ugye, hogy jó volt a teste?!), akkor fele ennyire lett volna sikeres a film, ezt bizton állíthatom. A mű amúgy végig hihetetlenül izgalmas és akciódús, olyannyira hogy az ember észre sem veszi azt a két és fél óra játékidőt amíg ugye tart a filmtekercs. Véleményem szerint, ilyen filmeket kellene inkább Cameronnak rendeznie és nem pedig nevetséges kék emberekbe ölni a nyilvánvaló tehetségét. Agyrém! (johnnymoore)

Con air toplista.jpg5. Con Air - A fegyencjárat (1997)

Bizony volt idő, amikor Nic Cage karrierje nem hevert romokban, mint manapság és ekkoriban még arra is képes volt, hogy akciószínészt faragjon magából úgy, hogy az ne legyen kínos - ha mostanság ezzel próbálkozik, az inkább többször fullad szerencsétlenkedésbe, mint az ellenkezője. Simon West első rendezése nem csak belőle, de még egy rakat tehetséges színészből faragott aljasabbnál aljasabb rohadékot és öröm volt nézni, amint ezek a társadalom rétegeiből kivedlett, elfajzott bűnözők elkötnek egy repülőgépet gyönyörűen felépített háttértervvel. Eggyel nem számoltak csupán, hogy köztük nem mindenki olyan beteg állat, mint amilyen Danny Trejo karaktere kívül-belül, hanem akad, aki tisztességgel leült büntetése végén a családjához kívánkozik, ahhoz viszont, hogy ezt a célját elérje pont ezeken a magas prioritású istenfattyakon kell keresztülgázolnia. Pezsgő akciójelenetek, izgalom magas fokon, és mesterien alakított rohadékok. (Gevin)

Ál arc toplista.jpg4. Ál/arc / Face/Off (1997)

Ha igazi klasszikus akciófilmekről kell beszélni, akkor John Woo neve mellett egyszerűen nem lehet elmenni. Első filmjeivel Ő hozta be az akciózsáner legszembetűnőbb stílusjegyeit, példának okáért a lövöldözéskor felröppenő galambokat, vagy a revolver tárának lassított pörgését is. Tehát egy igazi műfajteremtő alakról van szó az ő esetében. Ha viszont egy kegyetlenül cool, golyózáporos, tökös, rettenetesen izgalmas és annak idején meglehetősen újszerű sztorival rendelkező filmet akartok látni, amelyben ráadásul John Travolta és Nic Cage két-két különböző szerepet is eljátszik, akkor az Ál/arcot mindenképpen látnotok kell! Emlékszem, annak idején sokat vitatkoztunk, hogy melyik volt jobb Castor Troy-nak, John Travolta vagy Nicholas Cage, ekkor én mindig Travoltára adtam le a voksomat, de ma már nem merném ilyen határozottan rávágni ezt a választ. Nem merném, hiszen mindkét színész remekül hozta az elmeháborodott őrültet, legyen szó akár a húsos barackot szerető Castorról vagy a saját lányát stírölő Archerről egyaránt… (johnnymoore)

Die hard 3 toplista.jpg3. Die Hard - Az élet mindig drága / Die hard with a vengeance (1995)

Minden idők legjobb Die Hard-filmje ez a harmadik, ez biztos! (És ebben benne van az a rész is, ami még csak most készül!) A harmadik epizódban ugyanis rohadtul jó szövegek vannak, életszerű akciók és hozzá még könnyed humor is, amelynek mértéke hála égnek nincsen eltúlozva, mint egyes hasonszőrű műfajtársa esetében; ráadásul John McClane karaktere azóta egy ikonná vált, amelyhez nagy mértékben járult hozzá ez a rész is. És ha már itt tartunk, enélkül a karakter nélkül nem lett volna annyira szexi a véres trikó, az alkoholizmus és a bagó triumvirátusa sem, bár kétlem hogy valakinek ez lenne ma az életcélja... Egyébként van egy kérdésem a 24 év feletti olvasókhoz: van olyan köztetek, aki nem tud párbeszédeket idézni ebből a filmből, akár álmából felébresztve is? Ha igen, akkor nekik most Simon megmondja, hogy ideje leülniük tanulgatni kicsit a Die Hard 3 elé… (johnnymoore)

HEat toplista.jpg2. Szemtől Szemben / Heat (1995)

Nos, itt most valami egészen más történik, mint az ekkortájt születő akciófilmek javában. Michael Mann Heat-je komoly, vérprofi és olyan karaktereket helyez szembe egymással, akik játékukkal, karizmájukkal és eszükkel való összecsapódása a filmtörténelem egyik leggyönyörűbb akciókrimijét, gengszterfilmjét és mintadarabját teremtette meg. Gigászi 170 perces játékidejében Al Pacino és De Niro minden egyes megszólalása arany, amit az elképesztő professzionalitással megrendezett akciójelenetek tetéznek be és emelnek egy olyan minőségi szintre, amelyet csak nagyon kevesen képesek elérni. A karakterábrázolás, az ív egyszerűen csodálatos, amelyet leír és még az utolsó pillanatokban is olyan elképesztően masszív, karcoló feszültséggel bír, hogy a kezed ökölbe szorul. De csak egy nyerhet, és hibázni ezen a szinten megbocsáthatatlan. Klasszikus. (Gevin)

Az utolsó cserkész toplista.jpg1. Az utolsó cserkész / The Last Boy Scout (1991)

Durva leszek és túlzó: az a helyzet, hogy aki ismeri Joe Hallenbecket az nem egyszerűen elküldi a picsába John McClane-t, hanem ki is röhögi. Bruce Willis karaktere durvább, mogorvább, depressziósabb és cinikusabb, mint a három Die Hard epizód alatt összesen és ebből eredően olyan szállóigéket gyárt, amelyek nem egy pubertás, zűrös tinédzser szótárába ékelődtek be annak idején. Damon Wayans sem nagyon győzi tartani a lépést, de végül sikerül neki, talán élete egyetlen valamirevaló normális alakításában. Shane Black megkockáztatom legeredetibb forgatókönyve, amit nem tudott és nagy valószínűséggel nem is tud majd felül múlni - persze az esély megvan. Nem azért, mert olyan összetett a cselekménye, hanem, mert olyan dialógusok vannak benne, amelyektől összeszarod magad - a röhögéstől, és az élces vagányságtól. Az akciójelenetek csak a ráadás Tony Scott bácsitól. (Gevin)

Plusz három film, amelyeknek szívem szerint még itt lett volna a helyük, de hely hiányában nem fértek ide: The Peacemaker, Bad Boys — Mire jók a rosszfiúk? és Féktelenül. (johnnymoore)

Plusz három, amit mindenképp meg kell még említeni: Desperado, A szikla, Visszavágó. (Gevin)

44 komment

Címkék: toplista akció

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr834664727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.13. 08:20:10

nem is ehet más az első, mint az utolsó cserkész!

epic a film a mai napig!

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.08.13. 08:40:55

Sose voltam az ilyen jellegű akciófilmek rajongója, de a listáról 4-et + a megemlítettek közül 3-mat láttam, úgyhogy most büszke vagyok magamra :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.13. 09:17:43

@Dr.Jones: nem e???

ezek a filmek a FILMEK pedig. :D

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.08.13. 09:41:04

@doggfather: Engem sose kötöttek le a fegyveres-lövöldözős-robbantgatós-autós üldözéses akciófilmek, viszont a bunyós filmeket a mai napig imádom :) A '90-es években én többnyire Jackie Chan filmjeit + a Kickboxer sorozatot néztem rongyosra VHS-en :D

cszn · http://cszn83.blogspot.com/ 2012.08.13. 10:11:40

Én is ezeken nőttem fel. :) Nem mondom, hogy minddel egyet értek, de jó kis válogatás. Mérföldekre van a mai akciófilmek hangulata ezektől...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.13. 11:09:04

@Dr.Jones: a bunyós filmeket én is, de a Jackie Chan féle bohóckodva verekedőst nem szeretem annyira...

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.08.13. 11:13:24

@doggfather: Pedig Jackie Chan humora, koreográfiája, ill. humoros koreográfiája zseniális :D

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2012.08.13. 11:41:31

Hát a Heat szerintem nem igazán akciófilm, inkább csak vannak benne akciójelenetek. De ha már szerepel egy ilyen listán akkor nálam csak az első lehetne, hatalmas film.
Az első 5 tagot imádom, egyet is értek nagyjából a helyezésekkel, a többi nem annyira talált el. A Fegyverek istenét hiányolom nagyon.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.13. 11:46:58

A szemtől szembe annyira túlértékelt, hogy el se lehet mondani.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2012.08.13. 12:31:20

@doggfather: Túlértékelt? Mert? Michael Mann filmjét azóta se nagyon tudták megismételni szerintem ilyen magas szinten. Plusz De Niro és Al Pacino kettőse szinte a mai napig überelhetetlen.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2012.08.13. 12:32:46

Ne ódzkodjatok megosztani egy saját 10-es listát, kíváncsiak vagyunk, hátha kimaradt egy-két olyan, aminek nem lett volna szabad. Tessék, tessék.

2012.08.13. 13:14:35

Pontosan, én is Gevinnel értek egyet a Szemtől szemben című film kérdésében. Az egyik legkiválóbb mű a kilencvenes évekből, azóta sem csináltak még csak hozzá hasonlót sem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.13. 14:55:46

@Gevin: nem egy helyen unalmas, a filmtörténelem, éveket, ha nem évtizedeket várt Deniro, meg pacino találkájára, és az a jelenet se olyan jó.

mikor először láttam, volt hogy elaludtam rajta.

cszn · http://cszn83.blogspot.com/ 2012.08.13. 15:03:09

@Gevin: @johnnymoore: Ha már a Szemtől szembennél tartunk, ajánlom figyelmetekbe Michael Mann egyik korábbi filmjét, a Thief-et (Az erőszak utcái), nem tudom ismeritek e. Én kb sehol nem olvastam róla, pedig nagyon tetszett. Elég egyedi stílusa van amihez nagyon sokat tesz hozzá az erősen a filmbe integrált zene, amit a Tangerine Dream (amúgy nem szeretem) készített.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2012.08.13. 15:08:56

@doggfather: az a jelenet olyan KURVAJÓ, hogy az ember majd belekönnyezik. Dehát a klasszikusok sem tetszenek mindenkinek - én pl a Keresztapa II-tőt untam néhol veszettül, de még a Sebhelyesarcú sem igényli azt a bitang hosszú játékidőt.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2012.08.13. 15:11:08

@cszn: még nem volt hozzá szerencsém, de feltétlenül be fogom iktatni - sőt még akár kritikát is írok róla, ha van olyan jó, és máris olvashatsz majd a filmről :) Persze nem ígérem, mert úgy nehéz betartani.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.13. 15:17:41

@Gevin: igen, a keresztapa is túlértékelt...

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2012.08.13. 15:31:03

Ízlések és pofonok, a Heat minden másodpercét élveztem, ha valamit ki kéne emelnem, mint negatívum, az DeNiro romantikus szála. De az sem rossz, sőt nagyon is kell a cselekménybe. No meg az a bizonyos utcai lövöldözés. Áhh... hatalmas!
A Keresztapa 2-t én szeretem, de abban egyetértek, hogy nagyobb a füstje.

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2012.08.13. 18:49:31

Szép lista!
Csak ennyit fűznék hozzá: youtu.be/P7P19fMVt9M

A Szemtől szembent meg már ideje pótolnom.

KeriJoe 2012.08.13. 22:52:28

A Sziklát és a féktelenült nyugodtan rakd csak be a TOP 10-be, és vegyük ki onnan a bérgyilkosokat és a szemtől szembent. A bérgyilkosok kissé vontatott krimi a szemtől szemben pedig nem vitás az egyik nagy kedvencem, de nem akciófilm.
Ha megengeded még egy helyen belenyúlnék a TOP10-es rangsorolásodba. Vegyük ki szintén a halálos fegyver 4-et és tegyük be helyére a Rés a pajzsont ami egy baszott jó akciófilm a 90-es évekből :-). És woáláá, kész a tökéletes TOP10 :-).

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2012.08.13. 23:09:57

@KeriJoe: Oké, az még belefér, hogy a Bérgyilkosokat kivennéd, illetve, hogy a Szemtől szembent inkább krimiként kezeled, de hogy a Rés a pajzson beférne egy efféle top 10-be azt erősen kifogásolom. :)

Az a film már túl sokat akart az erősen GAGYI Christian Slaterrel, még az akkori akciófüggő gyerekgyomrom sem volt képes befogadni - pedig én aztán faltam az akciókat :).

A Féktelenül jó film, de most beugrott, hogy szégyenszemre kifelejtettem az egyik legnagyobb kedvencemet, nem is tudom most feldolgozni ez, hogy a fenébe fordulhatott elő. A Holtpontot baszottul bele kellett volna raknom. Na, az übereli nálam a Féktelenült.

2012.08.13. 23:12:53

@Gevin: Én kiállok KeriJoe mellett, szerintem is kurva jó film a Rés a pajzson. Én szerettem és láttam is vagy 50x. Travolta Rudolf Péter hangján szólal meg benne és talán annál a szerepnél sosem játszott pszichopatábbat. ;)

KeriJoe 2012.08.13. 23:14:21

A Rés a pajzson nem is slater miatt emlékezetes hanem Travolta nagyon jó alakítása és persze az akciók miatt ami elsőrangú, veri az összes fent felsorolt társai akciójeleneteit :-). Na jó a két tűz között látványosabb talán :-D.
Holtpont tényleg nagyon jó, de szmomra az sem akciófilm hanem krimi, kalandfilmes beütésekkel :-).

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.14. 08:23:11

se a holtpont, se a féktelenül ne olyan, jó, hogy top 10es legyen, de rés a pajzson se.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2012.08.14. 10:06:27

@KeriJoe: Számomra pont az emlékezetes a Rés a pajzsonból, hogy Slater mekkora szar benne :D. Travolta az Ál/arc-ban jobb, szemetebb főgeci. Mondjuk be kell vallanom, hogy sem Travolta sem Slater nem való akciófilmbe szvsz, így a Rés pajzson nálam esélytelen, hogy szerepet játsszon egy Top10 esetében.

Pedig a Holtpont kőkeményen akciófilm, csak a környezet amiben játszódik teszi kicsit mássá, egyedivé, de éppen ezért olyan izgalmas és fasza alkotás.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.14. 10:27:29

Egyébként Woo galambjai már a tökéletes célpontban is benne voltak.

és akkor több ilyen vadászős film is volt, nem is biztos, hogy ez a legjobb.

cerka_mozizoom · http://www.mozizoom.blogspot.com 2012.08.14. 13:25:27

Korrekt lista, bár nálam az Úszó Erőd nem fért volna bele, de hát ez a Ti listátok.

Jöhetnek a nyolcvanas évek, már ha terveztek ilyet, azért onnan is lehetne bőven szemezgetni :P

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.08.16. 17:53:51

Ha Van Damme, akkor egyértelműen Dupla dinamit. :D Én a maguk bájával könnyen meg tudom nézni a Don "The Dragon" Wilson meg a Lorenzo Lamas filmeket is, elképesztően gagyik, de számomra szerethetőek.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.17. 11:48:43

@FroG: JCVD öcsém nagyon nagy kedvence volt, néztük is őket sz.rásig, igazából nosztalgiafaktor, de nekem is tetszik majd minden filmje.

Nálam még az amerikai ninja filmek ilyenek, bármikor bármelyiket meg tudom nézni.

Gsnake 2012.08.21. 21:57:22

Hmmm... jó a lista, csak szűkös a 10 :)
Gyilkosok gyilkosa? Igaz az már a 90-es évek végén készült, de szerintem még bőven belefér abba az érába.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.11.07. 10:50:51

filmbook.blog.hu/2012/02/11/akciotop10

No, ez mondjuk egy all-time top 10-es lista, úgyhogy nem csak a90-es évekből válogattam, de tagadhatatlanul az a kedvenc időszakom.

Az Úszó Erőd végül is nem rossz ötlet, DE az csak egy Die Hard a hajón. Úgyhogy egy Top 20-asben tűnhetne fel véleményem szerint.

Ha már Die Hard és 90-es évek én sokkal jobban szeretem a Die Hard 2-t, a hármas sem rossz, de a kettes sokkal Die Hardosabb, valszeg meg nagyon sok mindent megtartott az első részből, itt meg csak McLane szaladgál. És amikor a listát írtátok, még nem jött ki ez a fasza kis teaser :D.

Ha már John Woo, akkor nem Ál/Arc, hanem Fegyverek Istene, 1992! vagy csak amcsi szemét jöhet? :D És Hard Target? Haggyál ár Top 20 max, ennél még Van Dammetól is simán van jobb 90-ből. Rés a Pajzson nálam se férne be.

Ha pedig TouchStone, akkor sem Ál/Arc, és főleg nem Con Air, hanem SZIKLA így csupa nagy betűvel. Hát az hogy a lópikulában maradhatott ki? Szerintem a világ legjobb akciófilmje, - és nem az egyik legjobb, hanem A legjobb - ami ráadásul még intelligens is.

Willistől én is szeretem Az Utolsó Cserkészt, szerintem nagyon kevés férfi van aki ezt pont ne szeretné, de tényleg elgondolkoztam, hogy kiveszem a listáról, mert miután Sony megjegyezte ez a film a szövegeiről híres, nem az akcióiról. és ha már Willis, akkor Die Hard.

A True Lies nem rossz, de remakekkel nem foglalkozunk :D És Csak én nem értem a Jamies Lee Coitus ajnározást?

A HEAT meg tényleg nem egy szimpla akciófilm, inkább azért kerülhet be, mert ebben van az a bizonyos 10 perc, de maga a film tényleg lassú, vontatott helyenként - ha Mann nem készített volna csak szarabbat ezután, még akár én is rányomnám, hogy túlértékelt, de akkor miért szeretnénk? :D. Aki nem látta volna a Bullitot az pótolja, és utána már legalább tudni fogja, Mann is kölcsönzött ahonnét csak tudott.

A Bérgyilkosok meg tényleg nem értem mit keres egy ilyen listán, amikor Stallone legfosabb filmje a 90-es évekből, jól meg is bukott. Függő Játszma!!!!

A halálos Fegyverből sem értem miért éppen a 4-es kerül be, a 3-as simán jobb, de a Visszavágó is sokkal jobb a 4-esnél.

Ugyanakkor sem a Holtpont, sem a Féktelenül nem szerepelne egy TOP10-ben. Előbbi akcióból nagyon hamar átmegy ilyen lírai drámázós szörfőzös szarságba, utóbbiban meg Bullock és Reaves közti szikra a lényeg, semmint a kőkemény akció. A Desperadot, meg a Peacemekaert meg sem említeném egy tízes listán az tutkeráj.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2012.11.07. 11:51:08

@scal: Én meg azt mondom, hogy túl sok a Die Hard ajnározás :) - és a harmadik messze veri a másodikat, ami szerintem még ki is lóg kissé a trilógiából.

Van Damme-nak pedig akkor is a Tökéletes Célpont a legjobb filmje, ha szerinted nem (nem is kívánom megmagyarázni, csak így van, kész:))

A Sziklát meg is említem, ott, ahol meg kell, de hogy a Desperado ne férjen ne - Banderas rövid akciókorszakának a legtökösebb filmje (sokkal stílusosabb, mint az "eredeti").

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.07. 12:51:50

@Gevin: mármint as második, vagy a harmadik lóg ki???

Mert a harmadik messze a legjobb sztem, de az nem is igazi die hard, inkább utolsó cserkész 2...

2012.11.07. 13:20:09

@scal: Azon túl, hogy természetesen tiszteletben tartom a véleményedet, valamint örülök neki, hogy megosztottad velünk, azért hadd ajánljam figyelmedbe a poszt bevezetőjének utolsó félmondatát, amely remélhetőleg sikerül majd eloszlatni néhány konfúziós jelleget, amely esetlegesen felmerülhetett, ez pedig imigyen szól :

"A lista ordítóan SZUBJEKTÍV". :)

Szóval tudjuk, hogy nem mi pisiltük a Golf-áramlatot, de hát ezt egy pillanatra sem állítottuk. :)

A The Peacemaker című Mimi Leder-filmet pedig egészen a sírig védeni fogom. :D

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2012.11.07. 15:36:50

@doggfather: a 2. Inkább úgy mondom, hogy kevésbé erős az elsőhöz és a harmadikhoz képest. Hát szerintem a harmadik messze nem Utolsó Cserkész 2, de nekem is talán az a kedvencem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.07. 15:47:43

@Gevin: hát az első meg a második rész is egyedül a világ ellen (mert a rosszak mellett a jók is "ellene" dolgoznak)

A 3ik meg ketten a rosszak ellen, ahogy a cserkészben is. :D

ennyiben azért áll a hasonlat sztem.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.11.07. 22:35:47

Egyáltalán nem sok a Die Hard ajnározás, mert ennek az első része a vízválasztó a 80-as évek agyatlan akciófilmjei lásd Kommandó, Rambo, és a 90-es évek filmjei közt, amit a bevezetőben is írtál. Ezek már intelligensebbek, nem annyira csak az izomra mentek, és ha azt vesszük mutatták az utat a 2000-es évek Bourne filmjei felé.

Ha nincs Die Hard az általad felsorolt filmeknek a fele nem lenne itt. Számomra sokkal jobban kilóg a harmadik rész, (Jackson karaktere rém irritáló) mint a második. Emlékszem amikor megnéztem nem is értettem mi a francot akarnak ezek a nyár kellős közepén, és az is visszarángatja az első részt, a testvér-gonosz utalással.

A Tökéletes Célpontot meg akkor értem meg maximum ha valami személyes emléked fűz hozzá, - erre utal a csak is - mert sem Woo, sem Van Damme nem a legjobbat nyújtja benne, és ha kell atomjaira lehet szedni azt a filmet. A Die Hardokat mai napig simán újranézem, ahogy a Halálos Fegyvereket is, de a Tökéletes Célpontot nem.

Az meg, hogy Renny Harlin egyetlen filmje sem szerepel a listán, meg-bo-csát-ha-tat-lan. Akár szubjektív, akár nem :)

A Sziklát sem ott említetted meg ahol kell, a Desperadot meg elfelejtetted, de az számomra speciel sose akciófilm volt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.08. 08:11:04

@scal: én a tökéletes célpontot is újra tudom nézni ma is.

a legjobb emberre vadászunk film a piacon.
de top 3as az biztos

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.11.08. 09:58:36

annak okés, mert olyanokkal kell egy táborban indulnia, mint a Menekülő ember, meg az a szarság Ice t-vel, de most Akciófilmekről beszélünk, amikből ennél sokkal jobbak készültek - példának okáért a Szikla, és akkor ezt ki lehet hajítani :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.08. 12:41:49

@scal: azért emberre vadászós filmeknek is komoly divatja volt, meg jó filmek is készültek. Más kérdés, hogy neked nem tetszettek.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.11.08. 13:19:17

és az is más kérdés, hogy a Tökéletes Célponttól jobb akciófilm a kimaradtak közül szinte bármelyik

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.08. 13:42:02

@scal: és ismét visszajutottunk a lista SZUBJEKTIVITÁSÁHOZ, ahogy a tiéd is az. ;)

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2012.11.08. 14:02:21

@doggfather: @scal: Az a helyzet, hogy szerintem meddő vitába keveredtünk és felesleges kiforgatni, kibelezni, mert már ízlésről veszekedünk, ami meg pont totál felesleges és értelmetlen, úgyhogy zárjuk rövidre, vagy zárjuk inkább le.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.08. 14:05:34

@Gevin: erre próbáltam utalni a VISSZATÉRTÜNK a szubjektivitáshoz kommentel én is. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása