Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Tim Powers: Ismeretlen vizeken

2012.08.07. 09:30 Dr.Jones

„A tenger és a széljárás olyan amilyen.
Vagy alkalmazkodik hozzá az ember hajója, vagy elsüllyed.”

tim_powers_ismeretlen_vizeken.jpgA Karib-tenger kalózai-filmek íróit is inspiráló regény a kalózok korának alkonyára repít minket; olyan veszedelmes és rejtelmes időkbe, ahol a fosztogatás, az ármány és az árulás éppúgy a mindennapok szerves részét képezi, mint a kisebb-nagyobb vudu-varázslatok és titkos szertartások. A Lármás Carmichael nevű hajó gyanútlan legénysége pedig igen rossz napot fog ki az utazásra, hiszen tengeri haramiák állják útjukat, akik fogságba ejtenek egy Beth nevű lányt, valamint választás elé állítják John Chandagnacot: vagy beáll közéjük, vagy cápaeledel lesz belőle… És eképpen válik Chandagnacból Sanda Jack, egyszerű bábjátékosból hírhedt kalóz, gáláns fiatalemberből iszákos martalóc, akinek egészen addig fogalma sincs, mibe keveredett, míg fel nem üti fejét a legádázabb kapitányok szolgálatában álló legsötétebb mágia…

Powers egy olykor festői szépségű, máskor lidérces lázálom lüktető világképébe hasadó tájat vetít elénk kiapadhatatlan mesélőkedvvel, s bár a gördülékenységet itt-ott megakasztják az idő- és térbeli ugrások, meg a szürreális látomásba mosódó kalandtúrák, de amikor a több szálon cibált cselekmény fonalai egymásba kapaszkodnak, Sanda Jack utazása egy kerek, egész történetté csúcsosodik.  Élét ugyan a kissé elkapkodott befejezés egy leheletnyit tompítja, ez azonban könnyen megbocsátható bűn, a szerző ugyanis az első oldaltól az utolsóig kíméletlenül zúdítja ránk a legváratlanabb fordulatokat és a legvalószerűtlenebb húzásokat, ahol a céljaik érdekében élőholtakat és kísérteteket is csatasorba állító kalózkapitányok gyökerestől forgatják fel a karibi szigetvilág paradicsomi idilljét.

Az ágyúdörgéstől zengő, puskaportól bűzlő, rummal, énekszóval, pálmafákkal és mágiával dúsított fejezeteket részletgazdag leírásokkal lágyítja el, és tengerész-szakkifejezésekkel teszi abszolút hihetővé és különlegessé. A barokkos körmondatokkal megelevenített tengeri és szárazföldi kalandok sokrétűsége mögött megbúvó, mondva csinált motivációk slankítják ugyan a karakterek jellemeit, és megingatják picit a cselekmény autentikusságát, de az események sodrásában aligha marad időnk ezen bosszankodni. Hiszen kit izgat, hogy hősünk miért lett egyik pillanatról a másikra halálosan szerelmes egykori útitársnőjébe, ha az elrabolt lányhoz vezető úton nemcsak rettegett kalózokkal és a törvény embereivel, hanem a természet erejével is meg kell küzdenie, míg hatalmas vudu-mágusok minden képzeletet felülmúló varázslatain és rémséges, túlvilági teremtményein kaszabolja keresztül magát?

Powers a vérmocskos, mégis elbűvölően varázslatos kalandokat a fantasy és a horror jellemvonásaival gazdagítja, miközben úgy sújt le váratlan fordulataival az olvasóra, ahogy a dühödt fellegek villámai korbácsolják a megvadult óceánt. Az Ismeretlen vizeken egy nagyszerű könyv, s minden olyan elem fellelhető benne, ami csak egy vérbeli, markáns kalózregény lapjaira kívánkozik. Jo-ho-ho, meg egy üveg rum! 

Szólj hozzá!

Címkék: könyvkritika kaland

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr104677864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása