Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Dióhéjban: Bikanyak / Rundskop (2012)

2012.07.19. 13:21 Gevin

Michael R. Roskam első nagyjátékfilmje a marhatenyésztés keretein belül a hormonmaffia szürke és borús világába nyújt bepillantást. De ténylegesen csak egy gyors és rövid, felszínes körültekintést engedélyez ennek az egész illegális szervezetnek a működéséről. Középpontjában egy sötét, bűnügyi eset kezd kibontakozni, amely szép lassan kezdi megmérgezni a közegében mozgók életét. Jacky Vanmarsenille-t (Matthias Schoenaerts visszafogott, de annál karizmatikusabb, és expresszív alakításában) pedig magához a bűnügyhöz valójában vajmi kevés szál fűzi, mégis veszélybe sodródik. Ekkor indul meg valami nyugtalan, belső mozgolódás a dramaturgiában. Kezdődik a film. A különböző hormonkészítmények oldatának vetületében Jacky múltja, és kíméletlen traumája kristályosodik ki, amely végighullámozva teszi határozott ívűvé a cselekményt. Keserűen őszinte, és érdekfeszítően baljós. Tulajdonképpen a találó körítést, a marhahúst és az abból élő maffiafigurákat kiradírozva kapjuk meg az igazi értéket, amelyet Roskam produkciója képvisel.

Bikanyak írás 1.jpg

Hideg, rideg, érzékletes, szürke, fakó és fájdalmas színek dominálnak a játékidő egészében (amelyhez virtuális gratulációm küldöm az operatőrnek), miközben a szemünk előtt bontakozik egy kisgyermek tragédiája, amely aztán az egész további életére óriási hatással van. Roskam ironikus karakterkarcokkal, egyedi, realista figurákkal és dührohamokkal tarkított történetmesélése módfelett érdekes és izgalmas. Mindezt a hormonokkal és a gyilkossági üggyel foglalkozó szálat, voltaképp pusztán keretnek és változatos atmoszférának használja, amiért kár, hogy nem süpped el mélyebben ebben a mocskos és fenyegető alvilági légkörben. Az igazi esszenciát azonban Jacky flashbackjei és a jelen összekapcsolódásának sorstragédiája szolgáltatja, amely viszont nem igényli a két órára növelt játékidőt, mert az elnyújtottságával csorbítja az összhatást. Ettől az elismerés Roskam számára még jár, amelyet a legjobb idegen nyelvű film Oscar-jelölése kapcsán vívott ki. A belga filmgyártást feltette a térképre - legalábbis a sajátomra biztosan. 7/10

komment

Címkék: krimi dráma filmkritika 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr164664202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása