Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

A Vadnyugat Eastwoodja: A törvényenkívüli Josey Wales / The Outlaw Josey Wales (1976)

2012.04.29. 12:00 Dr.Jones

 „- Mindig így van ez.
  - Hogyan?  
  - Amint megkedvelek valakit, máris vége lesz.
  - Én azt vettem észre, hogy ha nem kedvelsz valakit, annak ugyanúgy vége lesz.”

Ahogy arról a cím is árulkodik, a kamera mindkét oldalán főszerepet játszó Clint Eastwood jó szokásával ellentétben most nem egy név nélküli, magányos lovast alakít, aki kívülállóként érkezik a városba, majd rendet tesz, s továbbáll, hanem ezúttal hírhedt banditaként szolgáltat igazságot, ráadásul ez az első westernje, amelyben nyomon követhetjük jellemfejlődésének lépcsőfokait, ahogy egyszerű, békés farmerből rettegett pisztolyhőssé válik.

A polgárháború sújtotta Amerika vészterhes idejében járunk, ahol a kíméletlenül és válogatás nélkül fosztogató csapatok Josey Wales farmját is porig égetik, és családját könyörtelenül lemészárolják. A bosszúszomjas Wales pedig gyásztól és gyűlölettől csordultig telt szívvel, fegyvert ragadva, törvényenkívüliként ered szerettei gyilkosainak nyomába. Holttestekkel kikövezett, hosszú útján többen is elkísérik, köztük egy forrófejű suhanc, egy furcsa indiánlány, egy még furcsább öregember, valamint egy kóborkutya, aki a film egyik legnagyobb humorforrásaként – és saját pechjére - gyakran válik Josey kényszeres bagóköpködésének céltáblájává.

A tipikus bosszúfilmeket idéző felütés egy kőbunkó egyszerűségű leszámolástörténetet ígér, amit Eastwood úgy csavarint meg, hogy a Joseyt kereső csapat vezetője éppen az az ember, aki ellen hősünk bosszút fogadott, így a címszereplő  üldözött és üldöző is lesz egy személyben. Ez pedig egyfajta nyugtalanító hatásként fonódik rá az ízig-vérig vadnyugati hangulatra, különös feszültséget teremtve, ami itt-ott ugyan meginog, s ilyenkor a cselekmény is leül, de néhány jó érzékkel adagolt humoros vagy drámai fogással mindig sikerül helyrebillenteni, és újra mozgásra bírni. A könnyű, laza spagettiwesternek, és a súlyosabb, kőkemény westernfilmek között egyensúlyozó Josey Wales a végére pedig egy vérbeli klasszikussá növi ki magát, ami ha nem is kimondottan az a megkerülhetetlen műremek, mint mondjuk A jó, a rossz és a csúf, azért igen ékes darabját képezi a műfajnak. 8/10

1 komment

Címkék: western filmkritika 8/10 a vadnyugat eastwoodja

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr14453300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.04.29. 12:05:51

Határozottan a kedvenc westernem ez a film, már kábé 15 éve minden évben megnézem egyszer vagy kétszer, annyira jó és kalandos.

Eastwood egyik legjobbja. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása