Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt

2012.02.18. 18:00 Dr.Jones

„Elég nyilvánvaló, hogy sokkal értelmesebb és kifizetődőbb több pénzzel kijönni a lakásból, mint amennyivel bementem.”

Bernie Rhodenbarr egy igencsak megkapó külsejű fazon. Amellett lehengerlő humorú, barátságos és roppant elbűvölő személyiség. Nem csoda hát, hogy az utolsó szomszédjáig mindenki pillanatok alatt a szívébe zárja ezt az első blikkre makulátlannak tűnő fickót. Ám Bernie-nek nagyon is vannak hibái. Egy biztosan: előszeretettel surran be mások otthonába, hogy a lakás tulajdonosát néhányszáz dollárjától megszabadítva jusson a napi betevőhöz. Bernie betörő, méghozzá az egyik legjobb a szakmában.

Olykor azonban még a legrátermettebb, legtapasztaltabb betörőt is érhetik meglepetések. Mit tesz például akkor, ha a megbízója által gondosan körülírt, kicsi, kék, bőrkötéses dobozka nincs ott, ahol lennie kéne, ráadásul a bajt duplán tetézendő, váratlanul betoppanó rendőrök egy hullát találnak a hálószobában? Természetesen elszalad. Abból nagy baj nem lehet. Leszámítva persze, hogy másnap az ő arcképével lesznek tele a lapok, és a fél New York-i rendőrség utána caplat. Hogy tisztára moshassa nevét, Bernie-nek – bármilyen kellemetlen is – magának kell az igazi gyilkos nyomába erednie, és pontot tennie eme rejtélyekkel teli ügy végére, melybe idővel egyre több furcsaság keveredik, köztük egy titokzatos, fiatal lány, ill. egy folyton le-lecsúszó paróka…

A klasszikus krimik történetvezetését követő regény egysíkúságát a remek karakterválasztás mellett Block következetes, szórakoztató stílusa rázza fel, és a hozzáadott humoros hangvétel, valamint a többnyire pörgős, helyenként viszont vontatottá váló cselekménybe szőtt párbeszédek természetes gördülékenysége teszi habkönnyű és élvezetes olvasmánnyá. A körmönfont betörő ravaszságán és leleményességén túl az egymást követő véletlenek láncolata is fontos mozgatórugója az eseményeknek, melyek a kirívóan nagy meglepetésektől tartózkodnak ugyan, de – miközben folyamatosan lelki szemeink előtt lebeg a „Ki lehet a gyilkos?” kérdés – sokszor ügyesen zsákutcába vezetnek minket, majd a végén új értelmet nyerve csiszolódnak össze, és épülnek be a nagy leleplező okfejtésbe.

Bár Lawrence Block híres Burglar-sorozatának nyitódarabja szinte végig a középszerűség mezőnyében stagnál, a könnyed, humoros krimik kedvelőinek mindenképpen érdemes elolvasniuk Bernie Rhodenbarr, eme rendkívül szimpatikus betörő első történetét, akinek bármennyire is elítélendő a foglalkozása, mégis játszi könnyedséggel lopja be magát az olvasó szívébe.

Szólj hozzá!

Címkék: krimi vígjáték könyvkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr154119772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása