Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Karácsony Artúr / Arthur Christmas (2011)

2011.12.24. 12:45 Dr.Jones

Amikor már mindenki letudta a bevásárlóközpontok végeláthatatlannak tűnő ostromát, és a mézeskalács is ott gőzölög az asztalon, akkor ideje leheveredni a tévé elé, és kifújni magunkat egy kicsit. A jól bevált kedvencek mellett pedig érdemes idén a mozik felé is néhány csalfa pillantást vetni, ugyanis egy valódi gyöngyszem, egy rendhagyó animációs film is szélesíti a palettát, ami igazán különleges élménnyel gazdagíthatja a karácsonyodat, ami akár fehér, akár fekete, Artúr minden bizonnyal egy kis színt visz majd bele.

A film a „Létezik-e a Télapó?” dilemmáján túljutva a gyerekek második kedvenc kérdését járja körül, miszerint „Hogyan képes egyetlen éjszaka leforgása alatt kiszállítani kétmilliárd ajándékot a világ minden pontjára?” Így kerül a képbe több ezer ügyesen kiképzett, terepen dolgozó, tökéletes összhangban működő kommandós manó, egy csúcstechnológiával felszerelt űrhajós szán, valamint egy az akciót levezénylő, kiképzőparancsnokra emlékeztető úriember, Steve, aki mellesleg a Mikulás idősebb fia, és nem titkoltan apja pozíciójára vágyik. Amikor azonban hiba csúszik a gépezetbe, és világossá válik, hogy egyetlen ajándék elkeveredett, ennek következtében pedig egy kislány hőn áhított rózsaszín biciklije nem lesz ott Karácsonykor a fa alatt, Steve elhanyagolható veszteségként írja le. Az ünnep igazi értékeiről a hosszú évtizedek alatt megfeledkezett, kissé megfáradt Mikulás pedig szintén nem tesz semmit, így a kotnyeles, de hatalmas szívű Artúrnak, a kisebbik fiúnak jut a feladat, hogy még napkelte előtt célba juttassa az utolsó ajándékot. Ebben pedig segítségére lesz egy kissé őrült manó, Bryony, valamint a Mikulás szenilis apja, Téltata is, aki az eredeti rénszarvasszánt leporolva adja meg Artúr számára a végső reményt.

A Karácsony család, valamint az űrhajó bemutatása és az ajándékok előkészítése, ill. kézbesítése baromi ötletes, mégis azok a részek a legjobbak, ahol a hagyományos, rénszarvasok húzta szán kalandjait követjük nyomon. Van az egészben valami megfoghatatlan, régimódi báj, ami az ünnepi hangulat magját szolgáltatja, szemben a high-tech kütyükkel és a többi újító ötlettel, amik pedig a téma eddig soha nem látott tálalásáért felelnek. A Téltata szánjának ügyefogyott legénysége egy nem túl nyakatekert, mondhatni baromi egyszerű, de tökéletesen működő, kalandos és izgalmas történettel hozza el nekünk a karácsonyt, hogy végül egy kiszámítható, ám mégis megható zárással növelje meg legalább három számmal a legapróbb nézői szívet is. A rendkívül szép animáció mellé pedig kifejezetten igényes 3D is társul, amiért külön pirospont jár.

Szerencsére egyetlen nagyobb csapdába sem gyalogoltak bele a készítők, apróbb bakik azonban ímmel-ámmal előfordulnak. Egyes jeleneteket például a kelleténél picivel jobban elnyújtottak, és a karácsonyimádó Artúr kirohanásait is néha kicsit soknak érezzük, de ezeket leszámítva remekül belőtték az arányokat. A sok-sok kaland mellé rengeteg mosolyogtató pillanat is befért, meg persze egy kis dráma is, és szerencsére mindezt a legkisebb erőlködés nélkül, abszolút őszinte tálalásban rakják elénk anélkül, hogy akár egy pillanatra is nyálas és gay giccsparádévá válna a mozi. A Karácsony Artúr éppen ezért tökéletes választás az egész családnak, főleg mert a készítők néhány poénnal és utalással külön gondot fordítottak arra, hogy az idősebb korosztály számára is egyaránt fogyasztható legyen.

Ha igazi karácsonyi hangulatú filmre vágysz, de már eleged van a tévécsatornák unalomig ismételt kínálatából, akkor a Karácsony Artúr pontosan neked lett kitalálva, a Mikulás legkisebbik fia ugyanis végre egy kis színt hozhat az ünnepi műsortárba, emellett pedig minden esélye megvan rá, hogy az elkövetkező évek során igazi klasszikussá nője ki magát. 8/10

1 komment

Címkék: animáció családi filmkritika kaland 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr543492985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.12.24. 16:22:10

Moziban már biztos nem fogom megnézni, de nem te vagy az első, akitől pozitív véleményt olvasok, úgyhogy pótolva lesz.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása