Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Super 8 (2011)

2011.12.03. 09:00 Gevin

Évek óta nem láttam ennyire jó gyerekfilmet. Az már csak hab a tetején, hogy J.J. Abrams sci-fibe csomagolta. Fogta az E.T.-t, lehámozta róla a szentimentális felesleget, hozzáadott egy kávésbögrényi családi drámát és mindezt visszaküldte a 80-as évekbe. Persze a jelen technikájához mérten saját szájíze szerint belegyúrt néhány fenomenálisan látványos, grandiózus akciójelenetet. De ezért azt hiszem nem fogjuk utálni.

Néhány kölyök a saját zombifilmjét forgatja amikor is a vasútállomáson a légierő egyik tehervonata kisiklik és óriási balesetet generál. Néhány piszlicsáré seben kívül senki sem szenved sérülést, majd amikor összekaparják magukat rájönnek, hogy nem baleset volt. A fizika tanáruk szándékosan hajtott bele a vonatba, hogy azt kisiklassa. Egyelőre fogalmuk sincs miért tette, de megfenyegeti őket, hogy amennyiben beszélnek, nem csak ők, de szüleik is halál fiai. A légierő közben már úton van a helyszínre. Ami megmaradt a felszerelésből - kamera, művér és a többi - íziben összeszedik és elpucolnak a helyszínről. Majd amikor előhívatják a filmet rájönnek, hogy valami elszabadult az egyik vagonból. Valami, ami nagy, embereket eszik és az állatok rohanva menekülnek a közeléből. Lassan ez a kisváros fenekestül felfordul és ők fogják megállítani. Legalábbis mindent megtesznek érte.

A Super 8 bár szörnyfilm és sci-fi egyszerre, mégsem ettől jó igazán. A forgatókönyv és a gyerekszínészek egymásba gabalyodásától lesz elképesztően hiteles. Úgy, hogy megkerüli a giccset, pedig családi traumával kezdődik és a befejezése erre reflektál kissé hatásvadászul, de elfogadhatóan. Érdekes, hogy Abrams a Lost, MI:3, és a Star Trek után mennyire képes összhangban tartani a gyerekszínészeket. Sajátos egyéniségeik a legjobb retró-gyerekfilm karaktereket idézik. Elle Fanningen át a piromán lurkón keresztül a dagi rendezőig mindenki pazar - Kyle Chandler szinte csak asszisztál. Kapcsolatuk fesztelen, ártatlan, még kissé naiv is, de minden egyes helyzetre őszinte rácsodálkozással reagálnak. Pedig bőven akad jelenet, amelybe a tipikus izzadságszagú, erőltetett, gagyi hollywoodi poénok ziccerként passzolnának. Abrams mégis kikerüli ezeket, remek tempójával pedig végig leköti a nézőt.

Az a kevéske akció, ami van, hibátlan. Abrams tökéletes arányérzékkel tölti meg a vásznat szemkápráztató látvánnyal és jókor adagolt izgalommal. Történetvezetése egységes, nincsenek kilógó, oda nem illő részek. A gyerekszerelem kibontakozása, szülői meg nem értésen keresztül, néhol lázadva, máskor viccelődve áramlik egy veszélyes végpont felé.

Az utolsó fél órában zajló cselekmény tele van kiszámítható pontokkal - a szörny megértése, vagy a lány kiszabadítása - és mégsem feszeng az ember kínosan a fotelban, mert szép kerek egésszé áll össze J.J. gyerek-sci-fije. Az eddigiek fényében pedig nem számítunk hatalmas fordulatokra, vagy indokolatlanul beszúrt magyarázatokra. Majd miután a fináléban közvetített saját traumára való utalás után mosolyogva nézünk a stáblista elébe, még a srácok rövid zombifilmjét is megnézhetjük - ami egyébként humorosan találó.

Abrams nosztalgikus sci-fi egyvelege kellemesen szórakoztat és még csak hatalmas fegyverarzenál vagy beszélő robotok sem kellenek hozzá. Pedig blockbuster. És még milyen jó. 8/10

komment

Címkék: akció filmkritika sci fi 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr933428815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2011.12.03. 15:33:53

Nekem is bitangmód bejött. És végre egy film, amibe nem szarok a gyerekszínészek. Az idei év egyik legjobb filmje. Aranyos, komor, izgalmas, érzelmes.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása