Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Az igazság ára / The Lincoln Lawyer (2011)

2011.10.19. 11:25 Gevin

A jogi krimit, mint zsánert, Amerika olyan fakóvá és elnyűtté koptatta filmeken és követhetetlen számú tévésorozat-halmazon keresztül, hogy acélkeménységű fába vágja a fejszéjét az, aki mégis megpróbálkozik vele, ráadásul moziba küldi. Esetünkben nem is a rendező személye az érdekesebb, hanem a forgatókönyvíróé John Romanoé, aki Michael Connelly regényéből írta a szkriptet. Mert a Lincoln Lawyer forgatókönyve az utolsó betűig alapos munka, amely kényesen ügyel minden egyes szilánknagyságú fordulatra, dinamikára és a karakterekre egyaránt.

Matthew McConaughey ezúttal nem a tricepszét csókolgatva igyekszik fahangon felböfögni néhány nyálban tocsogó szerelmes tőmondatot Kate Hudsonnak vagy éppen Sarah Jessica Parkernek, hanem előkotorja azt a kevés tehetséget, ami még maradt benne.

Mick Haller (McConaughey) közepesen menő játékos a jog pályáján: bőven akad gógyija a bodor-göndör hajkavalkád alatt és ebből, ha kell a legalattomosabb módon is kisajtolja a részét. Neki már teljesen mindegy, hogy idegbeteg szociopatákat, vagy kisstílű motorosbandatagokat kell-e védenie Lincolnja hátsó üléséről, hiszen az alapvetés az összes esetben ugyanaz: mindenki ártatlan. Annyi a dolga, hogy ezt az esküdtszéknek is bebizonyítsa és megkapja a csekkjét. Aztán egy nap a véletlen illúziójának látszatát messziről elkerülő burzsuj ficsúrral hozza össze a sors - illetve John Leguizamo -, akit erőszakkal vádolnak. Az alvilágban már többször alámerült Hallert is meglepi, hogy újdonsült ügyfele mennyire nyílegyenesen kíván küzdeni az ártatlanságáért. Rögtön magas tarifával el is vállalja az ügyet, de csak akkor jön rá mekkora szarba keveredett, amikor az már a nyakát fojtogatja. Ugyanis ügyfele, a Roulet (Ryan Philippe) névre hallgató milliárdos, a hazugságfüggöny mögül előbújva kissé másképp fest, mint mögötte. A játszma még csak most indul.

Ahogy említettem a forgatókönyv erős és feszes mivoltja a film pengéje: nem tárgyalótermes nyomásra kell gondolni, hanem az információáramlás és Haller addiktív, megszállott nyomozásának ritmusa kombinálódik egy folyamatosan terebélyesedő feszültséggel. Gyilkosságok röpködnek az aktákban, a jelenben, a múltban, és olyan fegyencek, félresiklott életű bűnözők kerülnek az ügy hálójába, akikre a fene se gondol - kivéve Hallert. Mindeközben McConaughey csapzott, piától bűzlő, kifacsart vörös szemű és a saját életében padlón hentergő karaktert úgy alakítja, hogy egy szavunk nem lehet. Nem színészistenség és valószínűleg sosem lesz az, de ezt a szerepet rendesen összerakta.

A film tempója tehát ritmusos, remekül üget végig a majd két órás játékidején. Mindemellett a családi dramaturgia, a magánéleti szál kissé szenvtelen. A jogban patetikusan harcoló Haller karaktere, mintha a családi és magánéleti drámában csikorogna. Nem kap valódi, érdemleges teret az exfeleség szerepében jól teljesítő Marissa Tomei, ahogy a közös gyermek is inkább csak amolyan háttéreszköz a drámaiság elmélyítésében. De talán a film egyik legjobb mellékszerepében felbukkanó zsarubarát, William H. Macy sem kapja meg Hallertől a kellő bánásmódot - bár végül elégtételt vesz. Ryan Philippe pedig csak amolyan csorbító eszközként funkcionál, amikor az alakítása olykor hiteltelenül karcol bele a filmbe.

Szóval nem hibátlan Az igazság ára, de meggyőzően tesz kísérletet arra, hogy egy agyonkoptatott műfajba erőt és friss vért pumpáljon. Extraként pedig mindezt egy olyan főszereplővel teszi, akinek az utóbbi 5-10 évben a kockahasáról több szó esett, mint a szerepeiről. Feszes és kiváló tempójú krimi, annak ellenére pedig, hogy újat nem hoz érdemes belefektetni egy unalmas estét. 7/10

komment

Címkék: krimi filmkritika 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr983313282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cerka_mozizoom · http://www.mozizoom.blogspot.com 2011.10.19. 12:12:23

Hát igen, mint kiderült, Conaughey tényleg tehetséges. Kár, hogy eddig ezt nem kamatoztatta túlságosan. Nekem is bejött a film, csak nekem picit jobban. Az utolsó jelenet nem kellett volna.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.10.19. 18:39:38

Nekem nagyon tetszett. Az idei év egyik legjobbja nálam.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2011.10.19. 19:57:36

Régóta be van tervezve, hamarosan megnézem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása