Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Vasököl / Real Steel (2011)

2011.10.09. 11:00 Dr.Jones

Valahogy nem fért nekem össze az előzetesben látott apa-fiú kapcsolatra kiépített dráma a vele párhuzamosan futó robotboksszal, de mivel én mindig nyitott vagyok a hülyeségre, egy közepes, de – még ha gagyi is - viszonylag szórakoztató film reményében ültem be az amúgy szokatlanul magas létszámú terembe. És ha most azt mondom, hogy a film minden várakozásomat felülmúlta, és közel se akkora bohóckodás, mint amilyennek messziről kinéz, akkor nagyon finoman fogalmazok, mert az eddig többnyire vígjátékokat jegyző Shawn Levy családi akció-drámája bizony ütött, mint a kettőhúsz.

A nem túl távoli jövőben a normális bunyó már nem elégíti ki az erőszakra áhító közönség vérszomját, így az emberek helyét robotok vették át a ringben. Óriási összegek cserélnek gazdát a bizniszben, ahol értelemszerűen a győztesek kaszálnak, a vesztesek pedig buknak mindent. Ez utóbbi kategóriába tartozik Charlie (Hugh Jackman) is, aki nagyon ért a bokszhoz, a robotokhoz viszont annál kevésbé, így szép adag tartozást halmoz fel. Amikor úgy tűnik, már minden elveszett, az életébe hirtelen belépő 11 éves kisfia, Max (Dakota Goyo) új reményt ad számára. Apa és fia közösen kezdenek el harcost nevelni egy roncstelepen talált régi edzőrobotból, Atomból, aki rövid időn belül nemcsak a közönség kegyeit nyeri el, hanem a kettejük közti köteléket is egyre szorosabbra fonja.

Az szerintem már most elég egyértelmű, hogy itt nem a történettől kell várni a film nagyszerűségét igazoló vonulatokat, hiszen sablonosabb már nem is lehetne, ráadásul a párharcok végkimenetele sem kétséges már az első pillanatoktól fogva, mégis nagyon jól össze van rakva az egész, Levy remekül váltogatja a drámai részeket az akciókkal, és ami a legfontosabb: van lelke a filmnek. Ennél fogva pedig hiába tudjuk nagyon is jól, hogy mi fog történni a következő percekben, ugyanúgy izguljuk végig a meccseket, mintha élőben néznénk egy-egy bokszmérkőzést.

Minden egyes jelenetnek megvan a maga hatása, így az egyik pillanatban még mosolygunk, a következőben már felpörgünk, végül pedig még meg is hatódunk egy picit. Azt, hogy a robotnak is vannak érzelmei, véleményem szerint nem kellett volna ennyire erőltetni, de ezt leszámítva a drámai vonal is rendben van. A harcok nem túl hosszúak, és nincs is túl sok belőlük, mégse érezzük úgy, hogy csak azért kerültek a filmbe, mert a robotos sci-fi-akciót könnyebb eladni a drámánál, nagyon jól bele vannak építve, így a két műfaj nemcsak megfér egymás mellett, de még erősítik is egymást: az akciók feldobják a drámát, a dráma pedig plusz érzelmi töltetet ad az akcióknak.

A meccsek pörgősek és látványosak, köszönhetően a robotoknak, akiknek a tetszetős külsejük mellett megvan a maguk egyénisége is, így éppen elég karakteresek ahhoz, hogy még érdekesebbé tegyék a harcokat. A mozgásuknál viszont néha kicsit kilóg a lóláb, főleg az olyan jeleneteknél, ahol sétálnak vagy futnak, mert egyszerűen nem néznek ki elég súlyosnak a termetükhöz képest, de ezt leszámítva a CGI-vel sem volt problémám, a fény is szépen csillogott az acéltesteken. Meg Hugh Jackman elképesztően eres bicepszén is, aki mellesleg alakításban hozza a tőle elvárható szintet, de a fiát játszó Dakota Goyo is ügyes, bár néha egy picit túlpörög, és olyankor elég idegesítő tud lenni.

Nagyon kellett már egy ilyen film, amire csuklóból ki tudok osztani egy magas pontszámot - ebben az évben eddig nem sok ilyen volt -, és nem csak kegyelemből kerekítek felfelé, vagy mert felhúzta az Imax-élmény, hanem tényleg fantasztikus szórakozást nyújtott, miközben messze túlszárnyalta az elvárásokat. A vége így 8/10 lesz, de a már majdnem 9-es fajtából.

3 komment

Címkék: akció dráma családi filmkritika sci fi 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr483289049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2011.10.09. 13:39:42

Kicsit sok az a majdnem 9. Sőt nagyon sok (szerintem)! Nem rossz film, engem is meglepően jól elszórakoztatott, de zavart a sablonparádé, de különösen Max. Messze a robotok miatt élvezhető, ezt jól eltalálták. Tisztességesen megcsinálták, de én annyira nem ájultam el tőle. Folytatás tuti lesz, kíváncsi leszek. Nálam gyenge 6-os.

Evana 2011.10.09. 22:57:05

Egyébként tök jó, hogy filmeket szinte egyáltalán nem nézek (mert ugye én sorozatos vagyok), de azért hozzám is eljutnak néhanapján az újdonságok, és pont láttam valamelyik nap ennek az ajánlóját a tvbe :D Na mondom, ez érdekesnek tűnik, de azért kicsit várok, hátha valamelyikőtök ír róla :D xD és igeeen :D Természetesen ezek után tutira megnézem :D Hugh Jackman amúgy húzónév (nálam) :DD

Köszke :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása