Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Exam (2009)

2011.08.23. 15:36 Gevin

Egy helyszínes alapszituációval állunk szemben: 8 ember egy dolgot akar. Azt a munkát, amiért rettenetesen sok 200 Ft-ost lehet kapni, de legfőképp azért, mert a cég egy máig gyógyíthatatlan fertőzés ellenszerét kínálja az alkalmazottainak baráti áron. Ezért egyetlen dolgot kell tenniük az utolsó megmérettetésen: le kell vizsgázniuk. A szabályokat egy fekete úriember öltönyben közli velük: az előttük lévő saját(!) papírjukat nem tehetik tönkre, 80 percig nem hagyhatják el a szobát, nem beszélhetnek sem velük a kamerákon keresztül, sem a pisztolyos őrrel, aki a bejáratnál úgy áll több, mint egy órán keresztül, mintha képes lenne állva elaludni. Ha megteszik kiesnek.

Egymással viszont kommunikálhatnak. Sőt, úgy gondolják, hogy arra az egyetlen kérdésre a választ együtt kell megtalálniuk. 80 perc alatt hátradőlve nézhetjük végig, hogyan falják fel egymást az emberoroszlánok, aki gyenge elhullik, aki nem elég ravasz, nem elég tökös ahhoz, hogy akár embert is öljön annak semmi esélye. Pedig mindössze 80 percről van szó, kulturált emberek volnának mindnyájan és mégis...az ember megszerzi amit akar, az ár nem számít.

Stuart Hazeldine első rendezése tökös, bugyog benne a feszültség. Igaz hogy nem újít, nem csavar a zsáneren, mégis végig képes járatni a néző agyát. A helyzet sajátosságait, a karakterek ismeretlenségét ügyesen használja fel az atmoszféra növelésének javára. Az információk folyamatos áramlásban jutnak a szereplők és - ezáltal - a mi tudtunkra. Egyetlen hibája, hogy néha csak simán hülyének tekinti a nézőjét. A fordulatokat akkora grandiózus jelenetekbe mártva prezentálja, mintha legalább a rák ellenszerét fedné fel, holott már az első 10 perc után rájöhetünk, ha nem vagyunk szarral gurigázó retardált hülyegyerekek. Az egészben csak az a furcsa, hogy a szereplők sem azok, mégis csak egyiküknek esik le, hogy mit is várnak tőlük - persze, mert ha mind tudnák, akkor nem lehetne ilyen izgalmas a film, nyilván.

Hazeldine szerencséjére a karakterek képesek kihúzni őt a szarból: a szószátyár, cinikus ürgét alakító Luke Mabby pazar. Egyenként tapos végig versenytársai idegein, amíg azok meg nem elégelik azt. Moralitás és szabad akarat, geciség. Meddig lehet elmenni a szabályokat betartva és kinek mennyit ér meg ez a meló?! Az bizonyos, hogy valaki emberélettel is fizetne, valaki pedig ettől okádná el magát, miközben ugyanannyira meg akarja szerezni, mint a többiek.

Mint mondtam: feszes thriller, remekül építkező karakterekkel, de annyira kár, hogy ennyire hülyének vagyunk nézve, hogy kapásból ki lehet találni ki a kakukktojás köztük, kik fognak bebukni. Viszont becsületére váljon, a végső győztes és a finálé a maga ravasz és kielégítően magyarázó módján remek érzékkel kapcsolja le a villanyt. Szóval Stuart Hazeldine azért még sincs akkora szarban, amiből saját maga ne tudna kimászni.

2 komment

Címkék: thriller filmkritika 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr513170869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.08.23. 16:15:52

Basszus szinte egy időben publikáltuk az írásainkat erről a filmről. XD

PhilipMorris 2011.08.23. 18:39:49

Már fél éve be van tervezve a múvi de csak most hogy láttam van róla írás, mondom megnézem.
Hát szerintem elég gyenge volt, az alap maga jó ez a 8 ember összezárva dolog. És egész jól épitkezik meg minden de mint írtad is totál birkának nézik a nézot...
Ugy harangoznak be egy "fordulatot" mintha nem is tudom mekkorát szólna. És a vége meg idegesítöen el van nyujtva...és az egész dolog megmagyarázása ,hogy mi miért is volt nagyon gyenge...meg hogy a néger faszi a végén feltámad és ez megint egy óriási fordulat lenne egyáltalán nem utött
jó indulattal is csak 5 egy 10es skálán...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása