Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Game of Thrones: 1x10

2011.07.08. 19:57 Gevin

Bevallom kicsit becsapdázva éreztem magam, amikor az írók az utolsó előtti részben lecsaptak(!) a cliffhanger hatalmával - az HBO még külön magyarázkodott is, miközben könnyesre röhögte magát. A nem várt fordulatot direkt korábban ellőtték, hogy aztán az utolsó részben lehessen rá reflektálni, a karakterek érzéseit és célirányultságát belőni ebben a kurva mocskos háborúban - amely mellesleg csak most kezdődik. Épp ezért a csalódottságom hetekig taszított letargikus mélypontba - vagy legalábbis inkább mást néztem - majd amikor megtekintettem a befejező részt, még inkább nehezen szaladt le a torkomon a falat, amiért olyan események zajlottak le a Game of Thrones-ban, amelyeknek sem az irányuk, sem következményük, sem a mentális súlyuk nem tetszett. Innentől Spoilerek.

Konkrétan a karakterizációs egyensúlyt éreztem kicsit felborulni: Ned halála minden következetessége - no meg könyvhűsége - ellenére egyszerűen kiábrándítóan negatív mederbe taszította a cselekmény formálódását. Egy főkarakter halála ugyanakkor mindig monumentális tragédiába torkollik, amelyre igen ritkán kerül sor, és általában hatalmas érzelmi erővel ostromolja a nézőt. Itt ez hiányzott. Inkább afféle "most, hogy az egyik legerősebb karakter meghalt, mi a fene fog történni?" érzést hagyott maga után - a csalódottságom legfőbb oka inkább Sean Bean távozása, mint sem a karakteréé. Amiből átkozott szövevényes és izgalmas módon is ki lehet majd jönni, de a fináléban történtek csak részben tendálnak ebbe az irányba.

Khal Drogo fogyatékos zombivá degradálása, majd halála verte bele az újabb szöget a történet koporsójába. Maga a karakter többet ért, mint sem hogy ennyivel és ezen a módon távozzon (gondolom a regényben is így volt, ezért számomra maga a regény története bicsaklott meg). Arya "fiúvá" tétele és mély vízbe dobása még éppen hogy átcsúszik, viszont sem a fattyú szála - amely eddig kifejezetten érdekesen bontakozott ki - sem Robb karakterének bosszú momentuma nem működött igazán. Illetve a hideg és édes bosszú abszolút expresszív lehet a későbbiekben, de a Robb karakterében megbújó színész egyszerűen képtelen rá, hogy mindezt hitelesen elhitesse velünk.

Az Ördögfióka Peter Dinklage töretlenül a sorozat legszínvonalasabb alakítását és egyben karakterét hozta az egész évadon keresztül. A Királyvárba való "száműzetése" kétélű, de valószínűleg használni fogja minden istenadta - de főként saját rangja - hatalmát. A finálé azért hozott pozitív végkicsengést is Daenerys személyében: az egyik legerőteljesebb, folyamatosan érdekessé és szimpatikussá váló karakternek bizonyult. Nem azért, hogy saját magamat dicsérjem - illetve de, azért is - de úgy a 4-5 rész körül megmondtam, hogy a fináléban bizony ott lesznek azok a bizonyos sárkányok. Azért szerencse, hogy igazam lett, mert ez az egyetlen irány, amelynek a kibontása sokkal jobban érdekel, mint a többi cselekményszálé. Igaz, hogy csak fél percre villantak fel, de abban a zárójelenetben több feszültség, izgalom és konspiráció ötvöződött, mint a finálé bármelyik percében.

Összességében a Trónok harca első évadát butaság lenne csorbával illetni, azonban a profisága mellett voltak az évadban nehézségek, negatívumok, de legjobban a második évad cselekményének alakulásától imbolygok. A kevés csatajelenetet - amelyekben azért a brutalitás kőkemény és véres - a karakterfejlődés és a szépen felépített cselekmény komplexuma pótolta. A fordulatokat pedig racionálisan, remekül pattintva a cselekménybe szépen kiaknázták ahol csak azt lehetett, az ominózus lefejezés nem véletlenül rúgta fel a bilit és borított be szarral mindent. A kivitelezés, a sárkányok, a jelmezek, minden klappolt, szidásra abszolút érdektelen. Az HBO minőséget gyárt, ha eddig valaki nem tudta volna - vagy csak elfelejtette. 7/10 a finálé, és legyen az évad is annyi, habár 8/10-et akartam adni mielőtt kedvem szegték.

1 komment

Címkék: fantasy dráma sorozatkritika game of thrones

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr903051142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kamerasmobil 2011.07.12. 18:02:49

Drogo mellett Daenerys sosem tudta volna kinőni magát, anyaként és feleségként csak mellékszereplő maradt volna a barbár törzsfőnök mellett, mint ahogy az se lett volna érdekes ha Vyseris hódítgatásához asszisztált volna a frontvonal mögül. Ehelyett így ő lehet a sárkányok királynője, aki elindul visszaszerezni apja birodalmát, ami mindjárt sokkal izgalmasabb.

Ugyanez egyébként a többi fontosabb szereplőre is érvényes, Ned árnyékában a Stark gyerekek mindig biztonságot és segítséget remélhettek. Így szanaszét szóródva a királyságban, magukra utalva mindenkinek lesz lehetősége kibontakozni a saját szerepében, harcos királytól kezdve főrangú túszon és rangeren át a földönfutóig.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása