Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Csúcshatás / Limitless (2011)

2011.05.31. 21:51 Gevin

Köztudott, hogy az agyunk kapacitásának 20 százalékát használjuk csupán. Nos a Limitlessben illegál piacra kerülő NZT nevezetű gyógyszer a további 80 százalékhoz, és az összes emlékünkhöz nyújt hozzáférést. A Bradley Cooper által alakított Eddie pedig teljesen rákap a szerre, ami 180 fokban fordítja el tengelye körül az életét, és még csak nem is azzal az olcsó gyönyörrel, mint amit a gagyi konvertált 3D nyújt a nézőnek. Abszolút túllép a hátarain, remekül prezentálva az intelligencia ugrásszerű növekedésével a népszerűségét, a pénz megszerzésének módját, és a drog okozta kábult, intelligens örömöt, amely az ujja köré csavarja. A Csúcshatás gyökerei ugyan csak 10 centivel a beton alatt helyezkednek el, a mélysége inkább az uszodában megszokott kismedencéé, de rendelkezik mindazzal, amit Hollywood az utóbbi években csak nagyon kínkeservesen nyögdécselve tudott kipréselni magából: ötlettel. Ami ugye nem minden, de egy kevés hozzáértéssel, összpontosítással egy kifejezetten szórakoztató, kellemesen kreatív szellemi végtermék készülhet belőle.

A Sci-fi és a misztikum határvonalán mozgó filmek, gyerekként olyan komplex masszaként voltak képesek hatni az agyra, amely aztán megnyitotta az utat a szerepjátékok minél nagyobb és szürreálisabb látszatot keltő élvezetéhez. Természetesen az évek pergésével, a pofátlanul és őrülten lázadó kamaszkor küszöbén, a filmek által közvetített fikciók, különleges képességek, új világok adta lehetőségek, már nem csak a tiszta és hősies képzelgések felé vettek az irányt és terelték az elmét, hanem áttértek a mocskos, szemét és olykor gonoszul szopatós képzetek világába, vagy éppen a szexuális perverziók ajtajában püfölték vadul a csengőt. Mindezzel arra akarok kilyukadni, hogy a Limitless rendelkezik a "beleélés" erejének hatalmával, amit ki is tud használni, nem úgy mint a sci-Finek csúfolt Hipervándor (Jumper), vagy az émelyítően borzalmas Hiróz-utánzat Push (Az energia), amely ugyan fellebbenti, hogy miket tud, de végül ostobán és elbukottan próbálja magáról levakarni a szart, ami ráragadt, de képtelen minderre.

A szituáció tipikus "mi lenne ha, nekem is volna intelligenciát adó drogom" felállás, amire a film remekül válaszolgat az első felében: pár nap alatt hatalmas pénzekhez jut Eddie, az éppen őt szidó csajt is meggyőzi, hogy az ágyban mindkettejüknek jobb lenne, 4 nap alatt megírja a könyvét, minden életszituációra kiválóan reagál, és így tovább. Emellett pedig prímán közvetíti, hogy az ember az eszességével mennyi mindenre szert tehet, eljuthat bárhova - a drogfüggőség negatív beállítottsága mellett, azért ez így kétségtelenül pazar kettősséget ad a történetnek. A negatív előjel után ugyanis ott van, hogy az okosság fokának a mértéke rengeteg előnyt nyújt, akár ahhoz, hogy sikeres légy az üzleti életben, akár ahhoz, hogy bármelyik csajt meg tudd dugni egy buliban. Végül tehát abszolút ott a pozitív kicsengés.

A másik oldalon nyilvánvalóan a függőség okozta problémák, az életveszély billenti el a mérleget, de innentől valahogy a film is egész másképp kezd viselkedni, mint eddig tette. Kissé felborul az egyenlet, átvált tényleges thriller fokozatba és elkezdi rombolni az eddig hevesen táplált illúziókat. De valahogy még mindig tartja magát, és nem veszti el azt a dinamikus cselekményvezetést, amivel eddig operálva feszesen tartotta a tempót.

A karakterek ugyan nincsenek felvértezve túl nagy mélységekkel, de számomra valahogy nem is hiányzott igazán. A pár felületesen megkocogtatott mellékszereplő éppen elég ideig kapcsolódik a cselekményhez, a főszereplőt alakító Bradley Cooper pedig a magáról már csak-csak levetkőzött szép fiú szerepét hátradobva alakít a korrekt szinten túl. A narráció struktúrája egyszerűen jól illeszkedik a karakterhez, a cselekményhez, így fel sem tűnik, hogy akár lehetne összetettebb is egy-egy szereplő. Robert De Niro viszont ténylegesen felesleges és túl idealizált ebben a szerepben, mert ezt abszolút el tudta volna játszani egy közepes sorozatszínész is - ide valójában csak a neve dukál és teszi eladhatóbbá.

A 27 millió dolláros költségvetésből sikerült kihozni egy olyan vizuális orgazmust, amely gyönyörű és ötletekkel telt, kiválóan kivitelezett profi munka. Ahogy átlép a szürkeségből a drog nyújtotta mámorba az valami pazarul eltalált fényképezés. De az összes többi megoldás, az itt-ott elkövetett ötletes vágások miatt is dicsérni lehet a film vizuálitásán dolgozó csapatot.

Akármennyire megérdemli a vállveregetést, a végére érezhetően elfárad és a tenyerét összecsapva, egy nagyon rövidre vágott csattanóval lezárja a több, mint 90 percet, egy túlságosan darabjaira hulló befejezéssel. Persze még így sem lépi túl a giccsesség határát, de benne marad a ziccer, ami igazán kultikussá tehette volna, a szájenszfiksönök egyre hígabb erdejében. Azért részemről még ennek ellenére megérdemel egy 8/10-es végeredményt. Hollywood ébredj.

komment

Címkék: thriller filmkritika sci fi 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr22943281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2011.06.01. 10:11:16

Nekem is kellemes meglepetés volt. Jó film, jó ötletekkel, bár vannak hibái, a vége pedig pocsék. Nálam 10/7
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása