Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Sons of Anarchy: első évad

2010.12.19. 16:34 Gevin

Hú. Pár perce fejeztem be a finálét, és aztakurva, ütött, mint Bunyós Pityu. Azért meg extra elismerés, hogy nem csapták össze a végét és zsúfoltak bele mindent 42 percbe, hanem 1 órát adtak a befejezésnek. Kellett, hogy rendesen megoldják a szálakat és még a cliffhangert is az orrunk alá dörgöljék.


 

Miről is szól ez a sorozat? Az Anarchia fiairól, azaz egy motoros bandáról, akik egy nagy családként működnek együtt. Ron "odabaszok hiába vagyok öreg" Perlman a vezetőjük, alatta pedig Jax (Charlie Hunnam), aki az egykori vezető fia, így alelnöke a klubnak. És persze a többi bőrdzsekis szétvarrt hátú kemény legény, mind-mind markáns stílusjegyekkel. Az első évadban bemutatják az egész bandát, megismerjük őket részletesebben. A tevékenységeik nem felelnek meg a törvényeknek, hogy finoman mondjam, ezért az ATF (speckós zsaruk?) rájuk száll, és bizonyítani akarják, hogy a SoA egy mocskos bűnszövetkezet, és becsuknák az egész bandát. Ehhez persze minden követ megmozgatnak és a gusztustalan eszközökhez sem restek nyúlni. Ez a fő szál, de ezt háttérbe szorítja többször is a dráma, amit folyamatosan zúdít ránk Kurt Sutter. Közben pedig a rivális bandák sem hagynak békét Sam Crownak. Sutter az író, rendező, producer, minden az ő vállán tornyosul, ami nagyon jó helyen van ott, mert ezt így lehet hitelesen és tökösen átadni.

Az elején még, ahogy a pilotban is írtam volt néhány gyengébb cselekmény, de azt pár rész után teljesen letudták és aztán olyan dolgokra koncentráltak, ami érdekelt. A folyamatos lelki vívódások mellett rengeteg az erőszak, abból is a brutálisabb fajta (olyan égetést, mint ami itt volt..), a tűzharcok, aztán a tökös dumák, az egysorosok remekül cikáztak ide-oda miközben haladtunk az évad vége felé, a háborúba.

Rég volt sorozat, ami ennyire behúzott a végére. Szépen nyugisan indult, majd bepörgött, mintha extázival kínálták volna meg. Az tetszett még egyébként, hogy milyen sok és kusza történetszálat írtak bele, amiből szinte mindig sikerült jól kijönniük és átfűzni a következő cselekménybe. A fényképezés még némi említést megérdemel, mert tetszetős dolgokat mutattak nekünk sokszor a nem túl sok helyszín ellenére is. Amikor kimozdulnak picit a városból, akkor mindig szép képeket mutogatnak. A végén lévő ökölharcnál is feltűnt a kamerakezelés, külön érdekes volt szerintem.

A spoilerezés előtt még értékelek gyorsan egyet. A kezdésre ment egy hetes, de mint említettem végig felfelé ívelt az évad és ide a végére bivalyerős részeket készítettek. Az 1x12 a legzseniálisabb rész, a tökéletesen felépített tévés epizód. Kurva jó zenékkel, meg úgy ámblokk, a közepébe lőttek. A finálé is durva volt, ahogy írtam oda is jár egy 8 pont minimum. Az egész évadra szintén 8 pontot adok, de úgy érzem, hogy ez még lehet több lesz a jövőben. Óriási hangulat van benne, amit úgy tűnik Sutter ki tud használni.

Innentől SPOILEREK a tovább mögött.

A végén Ope körül forgott nagy százalékban a cselekmény, és milyen érdekes, hogy az elején még alig szerepelt, a végére meg annyira kibaszott kedvelhető karakter lett, hogy szinte személyes kedvencemmé lépett elő. A szakáll meg odabasz! Amúgy jól tették, hogy még itt megtudta Jax, hogy mi a pálya, mert így mégiscsak tisztábban körvonalazódni látszik, hogy mit várhatunk a második évadra. Na meg így ért fel a SoA, a dramaturgia csúcspontjára. Amikor a végén Jax besétál a motorosok közé, mindenki feketében, ő meg flegmán, másnaposan, fehér polóban odabattyog, az epic pillanat volt. Mindent elmondott az egész helyzetről, hogy mennyire kicsúszott a vezetés Clay kezei közül. A más irány meg már régóta lógott a levegőben, csak megfelelően kellett időzíteni.

A szerelmi háromszögtől odzkódtam kicsit a itt a végén, de végül is egálra kihozták a párharcot. Az lepett meg, hogy mennyire kiborult Jax, hogy elmegy az első szerelme, mert előtte meg azt mondta, hogy idő kell neki. Ellentmondásos volt az egész szituáció, de legalább kibukott belőle. De végül is mindkettőt meghúzta, szóval nevető harmadikként tündökölhetett. Gemma szarkavarásai hol adtak a részhez - és most jön a döntő többség - hol elvettek azokból. Néha totális agyfelkúró volt, amit csinált, a manipulatív dög. De hát ezért van, hogy lehessen utálni, meg nem utálni.

Tiget sajnáltam picit, mer elbaltázta ugyan meg minden, egy beteg szadista állat, de itt most együtt lehetett érezni vele. Clayre kíváncsi leszek, hogyan reagálja majd le Jax lépéseit, mindenesetre marha nagy potenciál van a második évadban, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok hogyan tovább.
 

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat dráma sons of anarchy

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr462526044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása