Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

A kísérlet / The Experiment (2010)

2010.11.14. 15:24 Dr.Jones

Mindenki ismeri a természet alapvető törvényét, miszerint az erős megeszi a gyengébbet. Nos, a börtönben is hasonló törvények uralkodnak, még akkor is, ha az őrök nem igazi őrök, és a rabok nem igazi rabok, hanem csak egy kísérletről van szó, melyben önkénteseken vizsgálják az emberi viselkedést.

A kísérletre bárki jelentkezhet, aki még nem ült sitten, így össze is jön egy jó nagy társaság, melyből különböző tesztek alapján választják ki a leendő rabokat is őröket. A feladatuk mindössze annyi, hogy folyamatos kamerás megfigyelés mellett két hetet kell lehúzniuk a sitten, és persze mindeközben néhány szabályt is be kell tartaniuk. A dolgok azonban hamarosan nem várt fordulatot vesznek, ugyanis páran kezdik túlságosan beleélni magukat a szerepükbe, elindítva ezzel egy lavinát, mely mind lelki, mind fizikai téren egyre több áldozatot követel…

Valós eseményeket dolgoz fel az Experiment, de ez nem igazán érezhető rajta. Az emberek túl hamar bekattannak, ezáltal hitelét veszti a film. Nyilván nem sokan szeretik az elnyújtott, unalmas kezdéseket, de ennek a filmnek mindenképp jót tett volna a hosszabb játékidő, és a lassabb tempó, több drámával és jellemábrázolással karöltve. A szereplőkről megtudjuk a legfontosabb információkat, de ez kevés ahhoz, hogy átérezzük a rabok vívódását, a bezártságot, vagy a kétségbeesett tehetetlenséget. Érdektelennek nem nevezném a zárt ajtók mögött történő eseményeket, mert azért van egy hatásuk, de több törődéssel jóval erőteljesebbek és szívszorítóbbak is lehettek volna.

A két oldal főkolomposai - Adrien Brody, a rab, és Forest Whitaker, az őr -, zseniális alakítással lehelnek életet karaktereikbe. Maximálisan teljesítenek a kapcsolatuk romlásától kezdve a kettejük közt kiéleződő végső konfliktusig, de mégsem eléggé átélhetően. Ez persze egy az egyben a forgatókönyv hibája, mert túl gyorsan pontot akar tenni a mondat végére, nem hagyva elég időt a megismerésre és a megértésre, egyfajta hiányérzetet keltve ezzel a nézőben.

Önálló filmként sem lenne egy kiemelkedő alkotás a The Experiment, de remake-ként leborul az eredeti Das Experiment nagysága előtt. Mindamellett, hogy összecsapott, túlságosan „amerikai”, valamint Brody és Whitaker minden igyekezete ellenére sem tud emlékezetes maradni. A bíróság bűnösnek találta, az ítélet egy gyenge 6/10.

2 komment

Címkék: thriller filmkritika 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr752447793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2010.11.14. 17:42:53

Tegnap szedtem le, pont ma gondoltam rá, hogy megnézem :)
A német verzió szerintem iszonyú nyomasztó és feszült volt. Marha kemény film. Ettől nem várok sokat, de azért érdekel, nemsokára meglesem.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.11.17. 18:40:26

A német verzióhoz képest ez semmi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása