Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

A varázslótanonc / The Sorcerer’s Apprentice (2010)

2010.11.10. 22:22 Dr.Jones

Nicolas Cage egy-két kivétellel eléggé közepes filmeket fogott ki az utóbbi évtizedben, és sajnos ez alól a Varázslótanonc sem kivétel. Igaz, egy fokkal jobb volt, mint vártam, de még így sem tudok túl sok jót mondani róla. Lehetőség pedig lett volna benne bőven, mégse tudták kihasználni a forgatókönyvírók.

A látványos, és talán kicsit túlságosan is pörgős kezdő percekből megtudjuk, hogy ezer éve egy árulás következtében meghalt Merlin, a legnagyobb varázsló, ám utolsó szavaival megbízta tanítványát, Balthazart, hogy keresse meg az utódját, és adja oda neki a sárkányos gyűrűjét. Közben pedig vigyáznia kell a babára, amibe mágiával bezárták a nagyon gonosz varázslónőt és csatlósait.  Balthazar azonnal el is indul a fiú keresésére, de a kutatás egy picit elhúzódik, egészen pontosan napjainkig, amikor is egy véletlen folytán előkerül az utód, aki természetesen egy New York-i lúzer srác, mert mi más is lehetne? Dave, miután olyan szerencsétlen, hogy kiengedi a babából az áruló Maxim Horvath-ot (igen, a nevén én is mindig felröhögtem, amikor szóba került), rögtön állhat is neki elsajátítani a varázslás minden csínját-bínját, mert a gonosz Horvath (hihi) a babára pályázik, és ha az a kezébe kerül, akkor kiszabadul a még mindig nagyon gonosz varázslónő, akinek szándékában áll élőhalott seregeivel leigázni a világot.

Kicsit hosszúra nyúlt a történet ismertetése, de nem kell megijedni, enélkül is könnyűszerrel előre megjósolható a film minden egyes momentuma. Vannak amúgy nagyon jó ötletek benne, de amint valami kis kreativitást vihettek volna a dologba, az írók mégis mindig inkább a sablonos megoldást választották. Ez pedig annyira lekötötte őket, hogy nem vették észre azt a rengeteg logikai bakit, amit sikerült belezsúfolniuk a forgatókönyvbe. Ezekre most nem térek ki, úgyis mindenkinek kiszúrják a szemét, aki bepróbálja a filmet.

Vegyünk egy hajtűkanyart, és térjünk vissza a klisékhez, amik a párbeszédeket sem kerülhették el. „Te vagy a kiválasztott” meg „Ürítsd ki az elmédet” és ezekhez hasonló, ezerszer hallott mondatok hagyják el többek között a Balthazart alakító Nicolas Cage száját, aki mellesleg úgy néz ki a filmben, mint egy lezüllött Van Helsing. Ő lesz a tanítómestere Dave-nek, és mellesleg elég jól küldi a varázslást. Tud többek közt Hadouken-szerű plazmanyalábokat, meg tűzgolyókat lőni, és ezeket látvány szempontjából egészen jól kivitelezték a készítők. A látvánnyal nem is nagyon volt problémám, talán egy-két mágiával létrehozott szörnynél lógott ki a lóláb. A tűz, a villámok, és egyéb effektek viszont nagyon feldobták az akciójeleneteket. Igaz, a varázslós részektől eleinte féltem egy kicsit, mert a legtöbb mágus csak gyűrű segítségével képes varázsolni, és ettől néha olyan érzés fogott el, mintha a Green Lanternt nézném, de szerencsére hanyagolták egy idő után.

Humor is akad elvétve a filmben, de sajnos ezek leginkább a főszereplő srác bénázásaira éleződtek ki, amit Jay Baruchel még jócskán túl is játszott, így sokszor csak kínomban vigyorogtam, bár néhány poén azért nálam is betalált. A színészek közül mindenesetre Nic Cage és Alfred Molina azok, akik igazán jól teljesítettek. Pozitívumként emelném ki a továbbá a film zenéit, amik kellően megalapozták a hangulatot.

Nem lett rossz a Varázslótanonc, de jóval többet ki lehetett volna hozni belőle. Nézhető, és egészen szórakoztató is, de nem nyújt maradandó élményt. Egy próbát szerintem mindenkinek megér, én mindenestre a színészek rajongóinak és a fantasy-t kedvelőknek ajánlom elsősorban. Kicsit talán szigorúan írtam róla, de egy 6/10-et azért mindenképp megérdemel.

1 komment · 1 trackback

Címkék: fantasy filmkritika 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr472440388

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A varázslótanonc (The Sorcerer's Apprentice) 2010.11.17. 10:01:04

Alapsztori: Egy varázsló elkezd tanítgatni egy hétköznapi fiút, hogy felkészüljenek a gonosz varázslók ellen, akik századokig elzárva pihentek.Húzónév: Nicolas Cage, Alfred Molina, Monica BellucciMűfaj: fantasy, kalandTrailer ittAmire számítottam: Vala...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2010.11.11. 07:26:01

Őszintén szólva azt hittem jobban lehúzod majd. Mondjuk ettől függetlenül sem tudom magam rávenni, hogy megnézzem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása