Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Vakság / Blindness (2008)

2010.10.12. 22:32 Gevin

Kezdem a jó oldallal: a Vakság nem szűkül be a posztapok-klisék közé, az ötlete eredeti és megvan benne az a potenciál, ami miatt tud újat és kiemelkedőt nyújtani. Most jön a de: a karakterek idiótasága totál felcseszte az agyamat. Hihetetlen, hogy milyen monumentális blődségeket voltak képesek körmölni az írók, a forgatókönyvbe. Ritka esetben mérgesítenek fel a filmek, de ennek most úgy sikerült, hogy miközben az alapfelállás tetszett, utána fortyogott bennem a düh. Ezt tuti kifejtem a továbbiakban, spoilerekkel nem tökölve.


Az alapötlet az, hogy terjed egy járvány, ami fehér vakságot okoz az embereknél. Ezt gyorsan felismerik, karantént rendelnek el a fertőzötteknek. Nem tudják milyen úton terjed, így minél gyorsabban reagálva, azonnal szállítják a megvakultakat. Julianne Moore férje orvos, akit Mark Ruffalo játszik, őt álmában fertőzi meg a túlzott világosság. Ők is csatlakoznak a többi páciens mellé. A furcsa viszont, hogy a feleség nem kapja el a kórt. Mindvégig lát, nem vakul meg, de azt kamuzza a katonáknak, hogy igen, mert csak így lehet a férje mellett. A lezárt helyiség egyre több fertőzöttel telik meg, akik konkrétan mocsokban és rohadásban élnek. Mivel vakok, össze-vissza szarnak és hugyoznak nem törődve semmivel. Ezt elég jól bemutatják, mert simán elcsúsznak a saját ürülékükön az emberek, konkrétan szarnak a higéniára. Hiteles és elképzelhető jövőkép. Az első ami zavart, az rögtön itt tűnt fel, mégpedig, ha Moore nem lett volna velük, akkor kb semmit sem tudtak volna csinálni, ugyanis csak behozták a betegeket és onnantól pássz, a külső behatások megszűntek. Ha nincs a "látó nő", akkor érvényesült volna a vak vezet világtalant elv. Emmellett még furcsa volt, hogy miért nincs bent, mondjuk egy totál védőruhás őr vagy valami, mert simán megtehették volna, hogy ne tőrjön ki a káosz. Persze nyilván féltette mindenki a szeme világát, ezért a káosz nem maradt el.
 
A hangsúly természetesen a benti élethelyzetre helyeződik, mégis hogyan képes több tucatnyi vak ember együttélni. Ez a része mindenképp érdekes megközelítés, hiszen még eleinte arra is képtelenek, hogy megszámolják hányan vannak. Vagy épp a mit hol találnak és milyen ételt fogyasztanak kérdéskör sem elhanyagolható. Biztos sokan belegondoltak már milyen lehet vaknak lenni, ezt filmen is láttuk már, de úgy még nem hiszem, hogy egy kis közösséget zártak össze, ahol mindenki egy a világtalanok közül.

Akkor most kb elérkeztünk a 40-50 perchez, ahonnét bedurvul a film és az agyam. Annyira hülyén cselekedik Moore és viszi magával az egész csürhét.

Innentől akkor SPOILER ALERT ezerrel. Katt a "továbbra".

 

Az első ami feldühített, az a kiskirály feltűnése, aki ékszereket követelt, és cserébe adott annyi ételt, amennyit gondolt. Már nem azért, de vak emberek számára egy karanténban az ékszer mi a lófaszt ér?! Kurvára semmi értelme nem volt, hogy ezzel zsarolja őket. Irreleváns stratégia volt ez, egy szarban-hugyban fuldokló közösség lakóhelyén. Aztán jött a logikusabb "nőket kérünk, kicsinosítva" parancs, ez már korrektebb. Erre meg a sok nő megy és felajánlja magát, majd amikor mindenki megalázva, szétverve visszatér, akkor másnap Moore kitalálja, hogy most már ki lehet nyírni a rosszarcú csávót. Biztosíték kicsapva. Akkor ezt mi a halálért nem tette meg mielőtt megalázták volna őket, könyörgöm?! Ő volt az egyetlen, aki látott, simán elcsórhatta volna a pisztolyt, de láttuk, hogy az olló is elégnek bizonyult. Nem hittem el, hogy ez mennyire butaság, hogy írhatták bele az írók.

Ehhez még simán hozzájött, hogy honnan tudták, hogy a kaját hol kapják és más miért ne juthatna hozzá? Vagy az, hogy a csávó, aki diktátornak hitte magát, miért tehette ezt meg? Ki volt ő? És honnan volt pisztolya? Ahogy a férj hűtlensége sem volt éppen körüljárt gondolat. Mármint a karakter részéről. Ott a felesége, aki lát, bárhol lehet, erre lefekszik az éppen útjába botló csajjal. Az érzelmi felindulás érthető volt, meg minden, de azért nem biztos, hogy ez ennyire egyértelmű lett volna adott helyzetben.

Meglepő módon egészen jól sikerült befejezni a filmet. Annyira vártam már a végén a tipikus lezárást, de hálistennek nem köszönt be egy Helloval, hanem szépen elkerült minket. Ráadásul Danny Glover megmondja a frankót. Így a sok hülyeség miatt 6/10 lett a Blindness, egy veszett jó alapötlettel és sok idióta karakterrel.

Szólj hozzá!

Címkék: filmkritika 6/10 posztapok

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr152355410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása