Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Nézted? #4 - Buffy, a vámpírok réme

2015.10.26. 10:15 Dr.Jones

Joss Whedon géniusza csak 2012-ben robbant be a köztudatba, miután megírta és megrendezte a Bosszúállókat, ám egy nem is annyira szűk réteg számára már a ’90-es években ő volt a Geek Nagyúr. Akkor alkotta meg ugyanis minden idők egyik legjobb és legnépszerűbb sorozatát, a Buffy, a vámpírok rémét, ami 7 évad alatt 144 epizódot élt meg, masszív 4-5 milliós nézettségi rátát tartva.

buffy_1.jpg

Az alapötlet a régi horrorfilmekből származott. Whedon elmondása szerint csak nézte és nézte ezeket a filmeket, s közben megsajnálta a csinos szőke lányokat, akik rendszerint az elsők közt lelték halálukat, ezért változtatni akart ezen. Hozzá is látott az íráshoz, évekig dolgozott a projekten, majd 1988-ban eladta a forgatókönyvet, amiből 1992-ben egy a sorozattal azonos címet viselő film készült. A sztorit azonban jócskán átírták, megcsonkították és lebutították, így nem annyira meglepő, hogy Whedon egyenesen rühellte a végeredményt.buffy_3.jpg

5 évvel később azonban szabad kezet kapott, hogy sorozat formájában végre megalkothassa azt a sötét, misztikus, sajátos humorral megfűszerezett világot, amit anno elképzelt.

A történet egy Sunnydale nevű kaliforniai városkában indul, ami történetesen a Pokol szája fölött helyezkedik el, ezért mágnesként vonzza magához a sötétség gonosz teremtményeit, legfőképp a vámpírokat. Még szerencse, hogy épp ide költözik édesanyjával Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar), a vámpírvadász, aki nem maga választotta ezt a sorsot, hanem a sors választotta ki őt.

buffy_30.gif

A gimiben gyorsan összebarátkozik a kocka Willow-val (Alyson Hannigan) és az esetlen Xanderrel (Nicholas Brendon). Sokáig nem tudja titkolni előlük kilétét és természetfeletti erejét, így aztán ők is csatlakoznak Buffy küldetéséhez, sokszor több kárt, mint hasznot okozva.

buffy_4.jpg

A csapat esze az iskola könyvtárosa, Giles (Anthony Head) aki egyúttal Buffy ún. Figyelője is; ő készíti fel a Vadászt a Gonosz elleni küzdelemre. Életüket gyakran megnehezíti az iskola ügyeletes ribije, Cordelia (Charisma Carpenter) is, valamint hamarosan felbukkan egy jó oldalon harcoló vámpír, Angel (David Boreanaz), aki szintén tovább kuszálja a szálakat, akárcsak a másik vadász, Faith (Eliza Dushku). A történetről felesleges lenne több szót ejteni, inkább vegyünk elő pár érdekességet a sorozatról, ill. annak készítéséről.

buffy_2.jpg

A szereplőválogatás kész káosz volt: Buffy szerepére először Katie Holmes-t vagy Selma Blairt szerették volna megnyerni. Sarah Michelle Gellar ekkoriban a Sabrina, a tini boszorkány főszerepéért indult. Végül Charisma Carpenter lett a befutó. Azonban miután Gellar nem lett Sabrina, beválogatták a Buffy-ba, méghozzá Cordelia szerepére. A producerek döntése volt, hogy cseréljen Carpenterrel, aki először kiakadt, mivel nem sokkal előtte játszott már hasonló karaktert, de az ügynöke meggyőzte, hogy jó helye lesz ott.

Extra tény: Noha még csak 18 éves volt a Buffy forgatásakor, Sarah Michelle Gellar már egy Emmy-díjjal büszkélkedhetett az All My Children című, Amerikában nagy népszerűségnek örvendő (1970 és 2011 között futott) sorozatban nyújtott teljesítményéért.

buffy_22.jpg

Xandert Ryan Reynolds személyesíthette volna meg, de visszautasította, mert nem akart gimis srácot alakítani. Az első színész, aki aláírt, nem volt más, mint Anthony Head, akinél jobb Gilest a készítők elképzelni se tudtak volna. Valahogy aztán sikerült összeverbuválni a csapatot, és le is forgatták az első részt, de a Willow-t játszó színésznőt rögtön utána újracastingolták, így ez a verzió sose került adásba.

buffy_5.jpg

Extra tény: Charisma Carpenter 27 éves volt, amikor a Buffy-t műsorra tűzték, s ezzel ő lett minden idők egyik legidősebb színésznője, aki tinilányt játszott. Az általa megformált Cordelia konkrétan 16 éves volt a sorozat kezdetekor.

A legnagyobb problémát mégis Buffy szerelmének, Angel megtestesítőjének kiválasztása jelentette. Miután nagyjából a város összes színészét megnézték, és már csak egy nap maradt a forgatásig, a casting igazgató egyik barátja megjegyezte, hogy az utcájukban lakik egy fazon, aki minden nap a kutyáját sétáltatja, és bár fogalma sincs, mi lehet a foglalkozása, szerinte ő az, akit keresnek. Így aztán berángatták David Boreanazt egy meghallgatásra, és senkinek nem volt több kérdése.

buffy_6.jpg

Extra tény: Boreanaz a Buffy előtt mindössze 3 filmben kapott nyúlfarknyi szerepet (pl. egy vámpír áldozata volt a The Macabre Pair of Shorts c. horror-vígjátékban), ill. az Egy rém rendes család egyik epizódjában játszotta Kelly Bundy pasiját.

Gellar és Boreanaz a romantikus jeleneteik felvételein végig szívatták egymást. Gellar ezt 2002-ben egy interjúban árulta el: „Borzasztó dolgokat műveltünk egymással. Például tonhalat ettünk ecetes pácban a csókjeleneteink előtt. Ha ki kellett gombolnia a blúzomat vagy a nadrágomat, igyekeztem úgy összetűzni vagy összevarrni, amilyen erősen csak tudtam. Egyszer meg még egy fagyit is hozzávágtam.”

buffy_7.jpg

De Boreanazt se kellett félteni, ha szívatásról volt szó. Bevett szokása volt például, hogy letolt gatyával mászkált a felvételek között, hogy lássa, ki tudja-e zökkenteni színésztársait a szerepükből. De gyakran szórakozott azzal is, hogy felcserélte vagy megváltoztatta a mondatait, így partnerei soha nem tudhatták, mit fog mondani legközelebb.

Angel karaktere aztán annyira kinőtte magát, hogy 1999-ben saját sorozatot kapott, miután Joss Whedon útnak indította a Buffy spin-offját, ami 2004-ig futott (egy évvel tovább, mint a Buffy).

buffy_23.jpg

Kanyarodjunk vissza a Buffy-hoz. Az egyik epizódban Xander személyisége kettészakad, így két külön Xandert láthatunk egy időben. Ezt régóta nem nagy kunszt megoldani különböző kameratrükkökkel, ám a Buffy készítői a lehető legegyszerűbb megoldáshoz nyúltak, és bevetették Nicholas Brendon ikertestvérét, Kellyt. A tesók egyébként annyira hasonlítanak egymásra, hogy időnként, amikor Nicholas betegség miatt nem tudott dolgozni, Kelly ugrott be helyette.

buffy_8.jpg

Extra tény: Nicholas Brendonnak a producerek megtiltották, hogy gyúrjon, mert meg akarták tartani Xander kissé esetlen-szerencsétlen stílusát.

Az első évadban a kis költségvetés miatt a készítőknek nagyon össze kellett húzniuk a nadrágszíjat, ezért különféle cselekhez folyamodtak. Az iskolai jeleneteket például egy raktárépületben vették fel, ahol csak egyetlen folyosó volt, amit időnként úgy dekoráltak, hogy különféle helyszíneknek tűnjön a képernyőn. A raktár kívülről egyébként nem volt más, mint a Bronze, a klub, ahova Buffyék szórakozni jártak. Az iskola külső felvételeit pedig ugyanannál az iskolánál vették fel, ahol a Beverly Hills 90210 vagy a Már megint egy dilis amcsi film egyes jelenetei játszódtak.

buffy_9.jpg

Extra tény: Amikor a Buffy világában egy vámpír meghal, a teste elporlad, ennek a kivitelezése pedig számítógépes technikával készült, ami kereken 5000 dollárjába került a stúdiónak.

Mivel az első évadban rengeteg jelenetet forgattak hollywoodi temetőben, a második évadban praktikusabbnak találták, hogy saját temetőt építsenek a már említett raktárépület parkolóházában. Egy részét befüvesítették, fákat ültettek és sírköveket helyeztek el, majd ügyes operatőri fogásokkal sikerült elérniük, hogy a valódi méreténél az egész temető sokkal nagyobbnak és persze teljesen valóságosnak tűnjön a tévében. És persze nem kellett éjszaka, napkeltéig forgatniuk, ami az első évadban nagyon kimerítő volt.

A smink- és maszkmesterek remek munkát végeztek egy-egy ellenség küllemének megalkotásakor, a szörnyek sokszor a frászt hozták az emberre. 

A temető mellett az első évadokban rengeteg jelenetet forgattak az iskola könyvtárában. Általában ott gyűltek össze a szereplők, hogy megvitassanak egy-egy problémát, ill. hogy kifundálják, miként lehet legyőzni az aktuális ellenfelet. Az egész stáb gyűlölte felvenni ezeket a jeleneteket, mivel fárasztónak találták Giles hosszú monológjait...

buffy_10.jpg

Míg az eredeti filmben a vámpírok normális emberek voltak, hosszú szemfogakkal, addig a sorozatban eltorzul az arcuk, mikor táplálkozni készülnek. Ennek okát Joss Whedon fejtette ki: „Nem igazán akartam egy olyan műsort képernyőre tűzni, ahol egy gimnazista lány hétköznapinak látszó embereket döfköd szíven. Úgy gondoltam, ez nem feltétlenül közvetít jó üzenetet, ám amikor nyilvánvalóan szörnyekről van szó, az máris a fantázia egy biztonságosabb szintjére emeli az egészet.”

A sminkeseknek egyébként nagyjából másfél órán át tartott, hogy szörnnyé változtassák a vámpírokat. „Rettentő unalmas tudott lenni” – mondta Boreanaz. – „De a legrosszabb az volt, amikor levették, mert csak ültél ott és legszívesebben letépted volna magadról az egész sz..t, de nem lehetett, mert a bőröd is jött volna vele együtt. Nagyon finoman kellett eltávolítani. De a végeredményt tekintve mindenképpen megérte.”

buffy_11.jpg

Extra tény: A 144 epizód között csak 7 olyan rész fordul elő, amelyben egyetlen vámpír sem szerepel.

A sorozat egyébként nem ért véget a 7. évaddal, képregény formájában ugyanis a mai napig folytatódnak Buffy kalandjai.

buffy_12.jpg

El se hinnéd, hány ma már népszerű, akkoriban azonban totál ismeretlen színész tűnt fel a sorozatban, kisebb-nagyobb szerepek erejéig. Felsorolni is hosszú lenne, de egy galériában azért összeszedtünk néhány delikvenst, persze a teljesség igénye nélkül.

Kattints a képre a galéria megnyitásához!

A főbb szereplők számára pedig igazi ugródeszka volt a széria: Sarah Michelle Gellar először olyan horrorfilmekben kapott szerepet, mint a Sikoly 2. vagy a Tudom, mit tettél tavaly nyáron, később azonban már olyan komolyabb filmekben is, mint a Kegyetlen játékok vagy a Veronika meg akar halni. A televízió világát sem hagyta el, sőt az utóbbi években szinte csak sorozatokban fordult meg, kisebb-nagyobb sikerekkel.

Amikor véget ért a Buffy, az Angel mellé indítottak volna még egy spin-offot, ezúttal Faith karakterére összpontosítva, de Eliza Dushku nem kért belőle, inkább leszerződött a Tru Calling c. sorozat főszerepére. Később egyébként még dolgozott együtt Joss Whedonnel, a Dollhouse c. két évadot megélt sorozat főszereplőjeként.

buffy_13.jpg

Alyson Hannigan először az Amerikai Pite – filmekben, majd az Így jártam anyátokkal c. sitcomban szerzett egyre nagyobb népszerűséget, Nicholas Brendont pedig főleg a Gyilkos elmék egyik mellékszereplőjeként láthatjuk manapság. Anthony Head szintén főként tévés berkekben maradt, bár időnként feltűnik a mozivásznon is, olyan filmekben, mint pl. a Szellemlovas 2 vagy a Percy Jackson 2.

Seth Green, aki 40 epizódon át alakította a vérfarkas Oz-t, 1999 óta kölcsönzi Chris Griffin hangját a Family Guyban. Ő egyébként elég szép pályát futott be: a szinkronizálás és a színészet mellett ír, rendez, de producerként és komikusként is dolgozik.

buffy_14.jpg

Ami David Boreanazt illeti, az Angelként nyújtott teljesítménye alapján Christopher Nolan először őt akarta megszerezni Batman szerepére a Batman: Kezdődik!-be, ám ő inkább a Dr. Csontot választotta, s így kapta meg Christian Bale a szerepet.

buffy_15.jpg

Sarah Michelle Gellar és Anthony Head a 2014-es Comic Conon futottak össze és lőttek egy szelfit a régi idők emlékére.

Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnéd, hogy örüljünk, akkor nyomj rá egy lájkot és kövess minket facebookon is!

komment

Címkék: nézted?

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr797954526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelem p 2015.10.26. 16:55:09

Ha nem tévedek, akkor Dr. Jones is nézte tegnap a Sundance Channelt

a keresztényeket bántani tilos 2015.10.26. 17:16:03

Nem ezért, hanem a Firefly miatt, de mindegy. :D

Én sose néztem Buffyt... Azt hittem, az valami csajos sorozat.

AttilaBeregi 2015.10.26. 17:27:14

naná, egyik kedvenc!

ajánló: Once more, with feeling epizód.

nemecsek ernő áruló 2015.10.26. 17:50:43

Fun fact: Seth Green, aki Willow (Hannigan) pasiját alakította a sorozatban, 8 évvel korábban vitte először randira Hannigan karakterét a Marslakó a mostohámban. :)

tavolirokon2 2015.10.26. 18:55:09

Hat en nem tudom, mi ebben a geekseg, a leiras es a kepek alapjan sima tinigimi sorozat, csak vampirokkal. Vampirok nelkul is ugyanennyen neztek volna.
Akarcsak egy baywatch vs zombicapak sorozatot, vagy ha bogyosebb macak lennenek a dr Who-ban.

A firefly, mint az elottem szolo is emliti, na az egy geek remekmu. Annyira, hogy nem is Inaraert neztuk (en mondjuk Kaylee-ert akkor mar). Sot, annyira, hogy a nemgeekek akkor sem birtak vegigulni egy epizodot, ha az az elejetol-vegeig egy kuplerajban jatszodott is.

KékFény6 2015.10.26. 20:57:28

@tavolirokon2: Hallgasd meg a párbeszédeket. És a több évadokon át kanyarodó főmitológiát. Vannak olyan utalások az első évadokban, amik "megfejtésére" csak jóval későbbi évadokban derül fény. Vagy volt olyan rész, amiben néhány mondat hangzott csak el, vagy musical epizód, amiben mindenki énekelt. Többek között ezek emelik ki a többi sorozat közül.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.10.27. 12:24:34

sztem egy fél részt bírtam ebből megnézni mikor aktuális volt. És azóta se hozta meg semmi a kedvem hozzá.

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2015.10.29. 20:50:00

Alap.
Legalábbis az első három évad.
Az első évad még csak a felszínt kapargatta, de aztán a másodikban már rendesen ráfeküdt Whedon a témára, és az volt a csúcs.
A mai napig ott van a kedvenceim között.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása