Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Magyar Szuperhős Mesék – 2. szám

2014.11.30. 15:12 Dr.Jones

magyar szuperhős mesék 1.jpgÚgy látszik, idén korán jön a Jézuska, a Fantasmania ugyanis volt olyan kedves, hogy megajándékozott egy példánnyal saját gyártmányú magazinjából, ami Magyar Szuperhős Mesék névre hallgat (köszönet érte!). Igen, jól értetted, magyar szuperhősökről van szó, ill. olyan történetekről, ahol a bűnözők vészkiáltása valami olyasmi lehet, hogy „A magyarok szuperhőseitől ments meg Uram minket!”

A helyzet az, hogy a borítón felsorakozó Hungária Kapitánya, Harcsa Huszár, Tachkov Professzor és a vendégszerepben feltűnő Toldi láttán az agysejtjeim díszmagyarba csapták magukat és mezőhegyesi ménjeiken elvágtattak a naplementébe. Férfiasan bevallom, legördült néhány izzadságcsepp a homlokomról, és arra számítottam, hogy 44 oldalnyi kínos feszengés fog következni; szerencsére nem így történt. Bár a Magyar Szuperhős Mesék első ránézésre nem más, mint egy rakás fanatikusan hungarista művész egy túl jól sikerült LSD-tripjének gyümölcse, a füzetet átlapozgatva, majd végigolvasva egy meglepően színvonalas és roppant szórakoztató magazinnal találhatjuk szemben magunkat.

Az A4-es, „királyi méretű” oldalakon terpeszkedő történetek két illusztrált mesét és egy képregényt foglalnak magukban. A szokatlanul nagy méret előnye, hogy már-már poszter nagyságban csodálhatjuk meg a teljes oldalas illusztrációkat – hátránya, hogy a köcsög postás erőszakkal kényszerítette bele a jóval kisebb csomagokra optimalizált postaládába. A borítékból a magazin mellett kicsusszant még 3 db mini képregény is, amolyan egypercesek, melyek mindegyike 2-2 oldalon mesél el egy-egy humoros-kalandos magyar szuperhős mesék 2.jpgszösszenetet Hungária Kapitánya és Harcsa Huszár eseménydús hétköznapjaiból.

Most viszont térjünk rá magára a magazinra. Ahogy az igényesebb képregényekben lenni szokott, az előzmények rövid összefoglalásával indít, aminek személy szerint nagyon örültem, mivel az első számmal nem volt szerencsém találkozni (még). Tovább lapozva máris az első, teljes oldalas illusztrációkkal kísért mese köszönt minket, ami olyan gyönyörűen kidolgozott képekkel kelti életre Harcsa Huszár és Toldi Mikós találkozásának vicces és nem kevésbé akciódús, továbbá meglehetősen abszurd történetét, hogy letettem a hajamat.

Az abszurditás egyébként a legjobb szó, amivel a Magyar Szuperhős Meséket jellemezni lehet. Szerencsére az alkotók kellő humorral és iróniával kezelték a hungarizált hősök hajmeresztő kalandjait, ahol a vérpuli mellett olyan eszement karakterek büntetnek, mint például a robotruhába bújt tacskó, aki mellesleg még professzor is.

Harcsa Huszár és Toldi ámokfutását egy hasonlóan szórakoztató képregény követi. Az energikus, kifejező képsorok egyetlen hibája, hogy a panelek túl szabályosan követik egymást. A szigorúan téglalapokba kényszerített rajzok kicsit tompítják a képregény dinamizmusát, bár a karakterek és a szövegbuborékok helyenként kilógnak a keretből, ami viszont egy kis elevenséget kölcsönöz a képkockáknak. A történet mellesleg itt is kellően elborult, vicces és mozgalmas, amihez remekül asszisztálnak az időnként mangás „energiavonalakkal” felturbózott, változatos szögekből, legtöbbször mozgásban ábrázolt fmagyar szuperhős mesék 4.jpgigurákkal támadó rajzok.

A harmadik és egyben utolsó mese ismét egy egész oldalas képekkel illusztrált történet, melynek főszereplője a tacskótestbe zárt tudós, Tachkov professzor. A minimalistább, sötétebb tónusú rajzok itt is remekül passzolnak a történethez, ami talán a legizgalmasabb a három közül.

A magazin külön érdekessége, hogy mindhárom mesében helyet kaptak különféle, kevésbé ismert történelmi tények is, így még okosodhatunk is az agyament sztorikat olvasgatva. Bár a történetek kellően olvasmányos stílusban íródtak, elég sok párbeszédet, belső gondolatot és akciót tartalmaznak, így talán praktikusabb lenne az egész magazint képregényesíteni; a sztorik tulajdonképpen üvöltenek érte, hogy képsorokba tömörítve meséljék el őket.

Természetesen van még hová fejlődniük az alkotóknak (pl. ha marad a mesés forma, a szövegek hátterével is lehetne kezdeni valamit), de véleményem szerint jó úton járnak, és ha megmarad a lelkesedés, még nagyon jó dolgokat kihozhatnak ebből az elborult alapötletből. A kezdeti fenntartások után nagyon kellemesen csalódtam a Magyar Szuperhős Mesékben, szerintem érdemes lesz rá odafigyelni a jövőben, mert tényleg jó „kis” magazin ez, a betyár mindenit neki!

magyar szuperhős mesék 3.jpg

További információkért a Fantasmania oldalát érdemes fürkészni, ahol a magazinok mellett egy rakás figura és gyűjtői relikvia várja az érdeklődőket, mindenféle témában. 

2 komment

Címkék: képregénykritika

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr546945549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.02. 08:15:43

A rajzok különösen jók szerintem.

Bloodlust képregények · http://www.bloodlust.hu 2014.12.03. 19:55:04

Sziasztok! Ha tetszett az Magyar Szuperhős Mesék 2. számának borítója, valamint az abban szereplő "A szenny foglyai" című történet illusztrációi, amelyeket Fábián Péter készített, akkor ajánlom figyelmetekbe a szintén Peti által rajzolt Bloodlust című, magyar szerzői vámpír-cyberpunk képregényünket! :)
Honlapjaink: magyarkepregeny.hu ; bloodlust.hu ; www.facebook.com/bloodlustcomics
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása