Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Pumpkinhead: A bosszú démona (1988)

2014.11.01. 13:00 Gevin

Ed Harley (Lance Henriksen) boldogan él kisfiával valami isten háta mögötti kisváros napsütötte, szikár idilljében. Kisboltja van, halálédi sráca, meg a Cigány névre lábhoz szökkenő kutyája. Amikor a nagypofájú városi kölykök két krosszmotorral behajtanak az életükbe, természetesen minden elcsesződik. A kölyök meghal, Edhárliban pedig harmónikaszóra elkezd fortyogni a düh, akár egy ősrégi westernfilmben. Több se kell neki ahhoz, hogy felkeresse az ingovány mélyén rothadó öregasszonyt és megkérje rá, hogy élessze fel a bosszú "tök-fejű" démonját, hogy elégtételt vegyen a felelőtlen csürhén.

Pumpkinhead kritika1.png

Stan Winston mindösszesen két filmet rendezett pályafutása alatt, azok közül is ez volt az első (a másodikat meg említeni is felesleges). Nem hinném, hogy ennek különösebb oka lett volna a kihíváson és a kíváncsiságon kívül. A faszi trükk- és maszkmester volt, azok közül is a top kategória. Amelyik teremtménynek filmtörténeti jelentősége van, ahhoz neki köze volt. Ő alkotta meg a Predatort, ott volt a The Thingnél, az Alienek-nél, szintén jelentős munkája volt a Terminator filmekben, és napestig lehetne sorolni azokat a referenciákat, amelyekkel ma bármelyik speciális effektekkel foglalkozó stúdióba fütyürészve besétálhatna és azonnal kezet csókolnának neki - ha még élne.

De a filmrendezés, cccüü...az annyira nem a reszortja. Bár a Pumpkinhead még így is lehetne bármelyik száz, ma a horror műfajában tevékenykedő iparos filmje. Kivéve, hogy Winston rohadt jó szakember volt. Így tette is, amihez értett, mert a Pumpkinhead a blődli, okkult filmes tucatzsáner mivoltja ellenére olyan atmoszférával, zseniális, korát meghazudtoló effektekkel és hangulatteremtéssel működik, ami már-már érthetetlen.

Pumpkinhead kritika2.png

Lance Henriksen megtépázva áll ásóval a kezében a temetőből kitüremkedő sír közepén és te megborzongsz. A karizmája annyira maszkulin, hogy lehorzsolja az álladat (persze 2 évvel korábban már nyilván ott volt az Aliens-ben). A csávó sosem volt multitalentum, de mindmáig bombasztikus karakterszínész. Ide meg épp ez kell: a város peremén élő, bakancsos kopottfarmeros kamionsapkás gyászoló apa, akinek a kezébe a dupla csövű pont úgy néz ki, mintha mindig is oda tervezték volna. A Richard Stone által köré zengett harmonikadallamtól pedig az egész kap egy bivalyerős western áthallást.

Hisz alapvetően bosszúfilm ez, mely félúton saját röghöz kötött pontjaiból fordul ki (atombaromság a sztori, de nem is lényeg), csak azért, hogy még jobban nézzen ki az egész. Mert amikor Winston épp nem a gyászoló apával foglalatoskodik, akkor olyan libabőrbizsergető képekkel, beállításokkal rukkol elő, hogy a néző elégedetten bólogathasson: ez horrorfilm, basszameg.

Pumpkinhead kritika3.png

Kár, hogy annyira pofátlanul és nyilvánvalóan nyúlja a címszereplő az Alien kinézetét, hogy néha csorbítja az élményt. Az viszont kétségtelen, hogy a szörny mind külsejében, mozgásdinamikájában tökéletesen kimunkált példány. Csak fele annyira sem fossa össze magát az ember tőle, mint korábbi ősén.

Mert, ha már itt tartunk a Pumpkinhead minden csak nem izgalmas. Menekülő szekvenciái piszok hangulatosak, de ugyanakkor dögunalmasak és tét nélküliek. Hiányzik belőle az adrenalin és félelem bűzének koncentrátuma. Winston lenyűgöző atmoszférát teremt, de arról fogalma sincs, hogyan is kellene benne játszani.

Szerencsére Henriksen menti a menthetőt: hozza a lángszórót. 7/10

Szólj hozzá!

Címkék: horror filmkritika 7/10 80 90 classic shit

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr226825147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása