Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Hibátlan előadás / Grand Piano (2013)

2014.11.01. 11:37 Dr.Jones

Halálos koncert – avagy a szegény ember Fülkéje

Tom Selznick (Elijah Wood) korunk egyik legnagyobb zongoristája. Vagy korunk egyik legnagyobb balfékje? Az emberek mindenestre még nem felejtették el azt az ominózus baklövést, amikor Tom 5 évvel ezelőtti, utolsó előadásán úgy belesült halott mestere eljátszhatatlannak tartott darabjába, hogy azóta se lépett fel a nyilvánosság előtt. Most azonban készen áll, hogy visszatérjen, és újra megcsillantsa ragyogó tehetségét. A baj csak az, hogy nem a lámpaláz a legnagyobb ellensége a zsúfolásig telt színházban, hanem egy őrült gyilkos (John Cusack), aki egy sötét zugban megbújva, mesterlövészpuskája távcsövén keresztül figyeli, és azzal fenyegeti, hogy megöli őt és a feleségét, ha akár csak egyetlen hangot is téveszt…

grand_piano_1.jpg

Merész rendezői vállalkozás eredménye a Grand Piano, hiszen enyhén szólva is embert próbáló feladat szűk másfél órán keresztül fenntartani a néző figyelmét, ha a főszereplő mozgásterét egy zongoraszékre korlátozzák az írói kéz láthatatlan béklyói. Eugenio Mira éppen olyan könnyen belesülhetett volna művébe, mint hőse a legutóbbi koncertjébe, ám ahogy Tom odaül a zongora elé és leüti az első billentyűt, a film úgy szippant magába, mint a lefolyó a vizet, és egy pillanatra sem zökkenünk ki az életre-halálra szóló előadás idegtépő mámorából. A leginkább egy rossz álomra emlékeztető alaphelyzet abszurditása egyre valóságosabbá és egyre fenyegetőbbé válik, s Tom csak a leleményességében bízhat, hogy megpróbáljon észrevétlenül kommunikálni a külvilággal, mialatt az egyre fogyó hidegvérére támaszkodva koncentrál, hogy véletlenül se hibázzon.

Damien Chazelle egész ügyesen megírt forgatókönyve nem szűkölködik a feszültség pórázát egyre szorosabbra húzó trükkökben, s még ha a film utolsó harmadában hajlamos is zavaró túlzásokba esni, ill. a mellékszereplők is kissé kilógnak a történetből, kisebb-nagyobb mellényúlásait a rendezői kreativitás mellett Elijah Wood hiteles és hatásos játéka igyekszik palástolni. Az életéért zongorázó Wood kifejező mimikájától és ujjainak ideges, mégis magabiztos táncától a néző homlokán is gyöngyözni kezd a veríték, és a valós időben eljátszott komolyzenei mű köré verbuvált thriller sodrásában lélegzetvisszafojtva várjuk a koncert végkimenetelét. És bár az előadás közel sem hibátlan, még csak nem is eredeti (ld. A fülke), de idegborzolóan hatásos, és ezért mindenképpen jár a vastaps.

ertekeles_grandpiano.jpgHIBÁTLAN ELŐADÁS
(Grand Piano, 2013)

spanyol thriller

játékidő: 90 perc

rendezte: Eugenio Mira

főszereplők: Elijah Wood, John Cusack

link: imdb, trailer

komment

Címkék: thriller filmkritika 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr96800725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

K.Leslee 2014.11.04. 21:22:09

Ez az egyik leghitchcockibb film amit valaha lattam.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2014.11.06. 15:10:44

Alig emlékszem már rá, de annyi megmaradt, hogy nagy baromságnak tartottam:)

S.Witwicky 2014.11.19. 21:16:19

Ügyes!Jó zene,operatőri munka na és persze Wood :) Mellesleg John Cusack-től kiráz a hideg,alig volt jelen,de elhittem,hogy pénzért mindenre képes lenne!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása