Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Batman Visszatér / Batman Returns (1992)

2014.09.25. 06:20 Gevin

(Az első rész kritikája itt olvasható). A három évvel későbbi folytatáshoz Burton két nagyszerű dolgot is kapott: nyolcvan milliót és szabad kezet. Ez az, amire szüksége volt. Nem lihegett senki a seggében, nem voltak nélkülözhetetlen instrukciók, csak ő és a fantáziája. Ez pedig az eredményen is meglátszik:a folytatás, ugyan nem akkorát, de szintén kaszált és végre teljességében egy olyan világot varázsolt, amire csak nagyon kevesen képesek (Del Toro neve kapásból), úgy, hogy a cselekményt nem alárendelik, hanem mindezen együttesek szolgálatába állítják.

A Batman Returns színtiszta, elvont, nagybetűs BURTON-FILM.

Batman 2 1.png

Gothamet hó fedi, karácsonyi égők izzanak szüntelen, és a fenyegetés ezúttal mélyről, lentről, a bűztől gőzölgő kanálisból érkezik. Hiszen az absztrakt gonoszok karácsonykor sem pihennek. Már az expozíció fergeteges a fantázia gyáros kalapjából: Pingvin a filmes képregény történelem egyik legelvontabb, legtalálóbb módon felvonultatott és eljátszott legjelentéktelenebb gonosza. A múltja, a sérelmei hajtják igazán, valójában ő nem is nagyon akarja letarolni, vagy elfoglalni Gothamet, inkább afféle megnyugvást, befogadást, együttérzést keres. Ezt pedig mind Burton, mind a torzszülött, kitaszított szerepére született Danny DeVito tökéletesen interpretálják.

Másrészről a Batman Returns azon kevés képregény adaptációk egyike, ahol a több villain együttes jelenléte nem csorbítja, lassítja, hanem emeli a film színvonalát. Ahol ezek a pszichopata jótét lelkek egymás alá dobálják a jobbnál jobb jeleneteket, nem elvonva, hanem kiegészítve egymás képernyőn töltött idejét. Így elődjével szemben a második rész cselekményben is összeáll (Selina Kyle és Bruce Wayne összecsengései csak úgy forrnak a szenvedélytől, ugyanakkor tökéletesen hozzák felszínre a bennük lappangó két, egymástól totálisan különböző én dilemmáját, melynek végpontja természetesen arra fut ki, hogy kvázi egyformák), miközben díszletei, színei, füljáratba ékelődő zenéje alkotják Gotham szívét. És Christopher Walken kimért, sztoikus, velejéig bűnös bürokrata karakteréről még egy szót sem szóltam.

Batman 2 3.png

És végre Keatonnek is jut szó (amit igen nehéz elhinni egy ilyen gárda mellett). Batman végre Batman: határozott, lendületes, elkötelezettebb, mint valaha. Nem szarozik, nem tököl, és nem hagyja, hogy baszakodjanak vele. Érdekes, hogy mindeközben félúton pedig valahol Bruce Wayne veszik a barlang sötét bugyraiba.

Mégis, Michelle Pfeifer a legbombább – nem csak külsőre. Övé a leglátványosabb metamorfózis. Az introvertált, halk szavú, szerény, gyámoltalan, állandóan eltiport titkárnőből, egy vad, latexruhás szexcicává alakul át, aki onnantól, hogy megszületik, egész egyszerűen végigsöpör a vásznon (és ezt most úgy tessék érteni, hogy Anne Hathaway Macskanője remek, de fényévekre van elődjétől). Karizmája lehengerlő, ha ő vásznon van, mindenki más jelenléte is sokkal pulzálóbb, intenzívebb.

Batman 2 2.png

A Batman 2-őt valójában nem lehet és nem is érdemes egyénekre bontani. Azon sajátos elegye ez a film műfajának, ahol alapvetően tombol a káosz, pingvinek, gengszterek, macskanők törnek Gothamre, ahol a szerzői ötletek csak úgy burjánzanak (Pingvin és Macskanő közös jelenete elképesztően groteszk és bájos csevegés két elmebeteg között) és ebből a cirkuszi parádéból végül toronymagasan kibukik valami, amit nyugodtan nevezhetünk legalább akkora klasszikusnak, mint elődjét. Vagy még nagyobbnak. 8/10

komment

Címkék: batman képregény adaptáció 8/10 80 90 classic shit

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr96729483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.09.25. 07:48:42

Majdnem egyetértek, annyit módosítanék, hogy

A Batman Returns színtiszta, elvont, nagybetűs HÜLYESÉG.
:D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.25. 08:10:47

@Sparrow: dehogy is, miért lenne?

Sőt a legjobb batman filmek között van.

Azért max shreck-et is meg kell említeni, nagyon jó a színész is, meg a karakter is.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.09.25. 14:21:26

@doggfather: De hiszen megemlítette:

"És Christopher Walken kimért, sztoikus, velejéig bűnös bürokrata karakteréről még egy szót sem szóltam."

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.25. 20:46:04

@lisztes: és tényleg, nem tudok olvasni, bocsi. :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása