Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Outlast

2013.10.31. 19:00 Dr.Jones

Rettegés és rémület az Őrültek Házában

Az Outlast röviden összefoglalva egy belsőnézetes túlélő-horror, ami egy elmegyógyintézetben játszódik. Ez így nem hangzik valami érdekesen, de a Red Barrels csapata annyira ráérzett valamire, hogy gyorsan pontosítanom kell: Az Outlast egy olyan belsőnézetes túlélő-horror, aminek már az ikonjára is remegő kézzel lökdösöd oda a kurzort, mert a készítők még ebből az elcsépelt témából is olyat alkottak, amitől gyakran megtelik tartalommal a pelus. A történet szerint egy egyszerű riporter bőrébe bújva igyekszünk felderíteni a Mount Massive Elmegyógyintézet falai között folyó disznóságokat, ám a nyomozás pillanatok alatt szörnyű rémálommá válik.

outlast_1.png

A földön kibelezett, megcsonkított holttestek hevernek, a polcokon arcukra fagyott rémületbe torzult, levágott fejek sorakoznak, a falakat meg vérfoltok és vérrel írt üzenetek tarkítják. Mi pedig kameránkat görcsösen szorongatva haladunk a halál eme groteszk múzeumában, vécébe tuszkolt testrészek, fellógatott, nyársra húzott és kizsigerelt tetemek közt bóklászva, ahol a rémisztő csendet csak a legyek zümmögése és saját ziháló légzésünk töri meg. Az épületben minden halott, sehol egy lélek - gondolnánk, nem is sejtve, mekkora tévhitbe ringatjuk magunkat. A vérmocskos termekben, gumiszobákban, folyosókon ugyanis a testet öltött téboly zarándokaiként szabadon lófrálnak az életben maradt elmebetegek, akikről nem tudni, miként fognak viszonyulni hozzánk (vagy egymáshoz). Akadnak, akik észre se veszik, ha elhaladunk mellettük, hogy legközelebbi találkozásunkkor hörögve rontsanak ránk, mások már messziről kiszúrnak és őrjöngve rohannak felénk, termetes húsbárdot lóbálva, míg egyesek némán bámulják az üres tévéképernyőt vagy épp a fejüket verdesik a falba, de az se ritka jelenség, ha pucéran szaladgálnak, vagy a cellák rácsai mögül kapkodnak csontos karmaikkal a torkunk után.

outlast_2.jpg

Kiszámíthatatlan viselkedésüknek hála, egy pillanatra sem érezhetjük magunkat biztonságban, ezért a különféle helyiségekbe betérve jobb mindig magunkra zárni az ajtót, míg körülszaglászunk odabent. Egy kétméteres hústoronynak viszont ez se akadály, legalábbis hosszútávon nem, így amíg ránk töri az ajtót, gyorsan fedezékbe vonulhatunk egy-egy bútor mögé, elrejtőzhetünk az ágy alá (ha még nem előzött meg minket senki) vagy bebújhatunk valamelyik öltözőszekrénybe. Fellélegezni természetesen itt se hagy a játék, hiszen ellenfeleink elméjét annyira nem borították el a különféle kísérletek, hogy nekik ne jussanak eszükbe ezek a lehetőségek, ezért csak a szerencsében bízhatunk, hogy az általuk találomra kinyitogatott szekrények egyikében sem mi gubbasztunk, ill. hogy a szörnyeteggé deformálódott páciens megunja a keresést, mielőtt ránk talál. Mert ha ránk talál, akkor bizony nagy a baj. Fegyver híján csak elszaladni tudunk, újabb rejtekhelyet keresve.

outlast_3.jpg

Arra ne is számítsunk, hogy előbb-utóbb, valamelyik fiókból előkerül egy revolver - ez nem az a játék. Itt csupán a hidegvérünkre, a gyorsaságunkra, a találékonyságunkra és kameránk éjjellátó funkciójára támaszkodhatunk, meg persze a szerencsére. Mivel az épület jelentős hányadát sötétség uralja, a kamera mindennél hasznosabb eszköznek bizonyul, csak egyetlen baja van: természetfeletti gyorsasággal zabálja az elemet. Még szerencse, hogy lépten-nyomon találhatunk utánpótlást, néha többet is egyszerre. Az igazi para viszont az, amikor épp az életünkért rohanunk és vaksötétben kell elemet cserélni, amikor pedig végre újra látunk, rájövünk, hogy zsákutcába kerültünk…

outlast_4.jpg

Ahogy haladunk az őrültek házában, a legtöbb ajtót zárva vagy elreteszelve találjuk, így csak egy bizonyos útvonalon át közlekedhetünk. A kötött játékmenet azonban cseppet sem megy az élmény rovására, mivel egyrészt növeli a bezártság érzetét, másrészt néha nem is olyan könnyű megtalálni azt a bizonyos utat; egyes helyeken csak falak közti réseken átbújva, a szellőzőrendszer labirintusaiban kúszva, és párkányokon kapaszkodva küzdhetjük át magunkat. Az apró fali réseken bekukucskálva vagy az alsóbb szintekre letekintve pedig nem egyszer az egymást vagy a biztonságiakat gyilkolászó, torz testű őrültek vérengzésének vagy fajtalankodásának lehetünk szemtanúi. A játékidő minden percére jut valami ijesztő vagy gyomorforgató momentum, annak ellenére, hogy a feladatok végig ismétlik önmagukat (találd meg a kulcsot, húzz meg két kart, keresd a kiutat, stb.). Egy pillanatra sem enyhül a feszültség; az Outlast bárhol, bármikor képes úgy rád hozni a frászt, hogy a székből kiugorva anyázol, és tízszer meggondolod, hogy akarod-e folytatni.

outlast_5.jpg

A készítők hihetetlen műgonddal építették fel a játékot, hogy a lehető legfélelmetesebb, legmegrázóbb és legbrutálisabb élmények tömény keverékében részesítsenek bennünket. Bár a grafika kicsit idejétmúlt, a fények és a sötétség kreatív használatától itt még a saját árnyékodtól is garantáltan megijedsz, a profi hanghatásokkal kísért idegborzoló zenék pedig egészen az ingerküszöbig fokozzák a feszültséget. A játékidő csupán négy órára rúg, de az élmény elképesztő intenzitása miatt idegrendszertől függően akár napokon át is borzonghatsz, ha kész vagy elmerülni a téboly elveszett mélységeiben.

ertekeles_outlast.jpgOUTLAST

Megjelenés éve: 2013

Stílus: túlélő horror

Játékidő: kb. 4 óra

Platform: PC

Fejlesztő: Red Barrels

Kiadó: Red Barrels

link: trailer

komment

Címkék: játékteszt túlélő horror

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr125604505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2013.10.31. 19:23:05

Jó kis játék, elég sok jumpscare-rel és elég király hangulattal. Bár én sosem voltam a vevő annyira a sok hirtelen ijesztgetésre, a folyamatosan feszültség sokkal jobban ki tud készíteni. Szóval jó ez, csak kicsit túlértékelt szerintem.
+szeretem ha a horrorban nincs happy end, de itt a befejezés engem nem igazán győzött meg.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása