Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Óz, a nagy tahó

2013.09.16. 06:00 Dr.Jones

Hölgyeim és uraim, kérem, foglalják el helyeiket! A most következő műsorszámot Sam Raimi prezentálja:
(indulhat a függöny!)
Az 1900-as évek hajnalán járunk. Egy szebb napokat is látott vándorcirkusz épp a maroknyi érdeklődő zsebeiből igyekszik néhány petákot kicsalogatni. Köztük van Óz is, a  hatalmas varázsló.
Nem, ez így nem igaz.

Oz-the-Great-and-Powerful_1.jpg

Óz ugyanis egyáltalán nem hatalmas varázsló, sokkal inkább egy önző, haszonleső, szélhámos nőcsábász, aki olcsó bűvésztrükkökkel és a „nagymamája zenedobozával” csajozik, miközben sikerről, gazdagságról és nagyságról álmodozva észre sem veszi, milyen kimagasló tehetséggel taszít el magától szerelmet, barátot, kollégát s mindent, ami fontos. Még az életét is majdnem eldobja egy futókaland miatt, ám a sors ad neki még egy esélyt, hogy bebizonyíthassa, nem is olyan rossz ember ő, és a tomboló hurrikán gyomrába keveredő hőlégballonját egy ismeretlen világba repíti.
Hölgyeim és uraim, készen állnak egy varázslatos utazásra? Akkor tessenek jó erősen kapaszkodni, mert rázós utunk lesz!

Ahogy sodródunk kifelé a hurrikán éles karmai közül, az első dolog, ami feltűnik, hogy Sam Raimi a hangulatteremtésben bizony nagyon jártas. Mindkét világ rendelkezik egyfajta bájjal, ami már önmagában elragadó. Óz birodalmába lépve az addig fekete-fehér kép ámulatba ejtő tájak őrjítő színkavalkádjává szélesedik, és az eddig látott történet újra megismétlődik, csak éppenséggel egy olyan mesés világban, ahol a tündérek harapnak, a majmok repülnek és boszorkányok viaskodnak egymással. Aztán ahogy földet érünk és megismerkedünk ezzel a csodákkal teli országgal, feltűnik egy másik dolog: Sam Raimi a történetmeséléshez sajnos már jóval kevésbé ért.

Oz-the-Great-and-Powerful_2.jpg

Mert sajnos a varázslathoz nem elég egy szépen kicicomázott CGI-környezben néhány jól irányzott 3D-tárgyat a képünkbe vágni. Nem elég időnként pár fájdalmasan közhelyes párbeszédet az amúgy ötletes figurák szájába adni (Tudom, hogy a szíved mélyén van még benned jóság). Nem elég a javíthatatlan szélhámosból egyik pillanatról a másikra világmegmentő hőst faragni; és nem, James Franco szemtelenül sármos mosolyának sem fogunk bedőlni. Ahogy Mila Kunis csábító őzikeszemeinek sem. Ezeket a trükköket már nagyon jól ismerjük, még ha valamelyest szórakoztatnak is. Mert szórakoztatnak, ehhez kétség nem férhet, de mi valami rendkívülire várunk, valami hatalmasra. Ezért ahogy egyre tovább haladunk a sárga köves úton, felmerül bennünk egy újabb kérdés. Vajon a műsor végén kiugrik-e a nyúl Raimi kalapjából? Vagy már belepusztult a várakozásba?

Persze a helyzet korántsem lesújtó, sőt nagyon is korrekt mese ez. Csak sajnos láttuk már mindezt,  méghozzá nem is olyan régen, csak akkor Alice Csodaországban volt a címe és Tim Burton rendezte. Most viszont Alice helyett Óz csodálkozik rá kikerekedett szemekkel a CGI mesterek fáradhatatlan kezei által felépített birodalom szépségeire: a gigantikus növényzet burjánzó sokszínűségére, a sötét erdő kísérteties félhomályára, a királyi palota fényűző csarnokaira, a mesés házakra és ezt a varázslatos világot benépesítő lények furcsa hadára. Kár, hogy Raimi eltéved ebben a csillogó plasztikrengetegben, és képtelen hozzátenni azt a kis pluszt, azt a stílust, ami olyan elevenséggel töltené meg a filmet, amilyennel James Franco már-már zseniálisan teátrális, szándékos ripacskodása tölti meg Óz karakterét.

Oz-the-Great-and-Powerful_3.jpg

Szerencsére azonban vannak trükkök a direktor úr mellényzsebében, amiket sajnos csak nagyon félve mer használni. Olyan trükkök, amik mentőövet nyújthatnának a sokszor látványosan semmilyen középszerbe süppedő filmnek. És amikor időnként ezeket félve bár, de beveti, akkor bizony felcsillan az a plusz, amit vártunk, még ha csak néhány röpke pillanatra is. Raimi ugyanis nemcsak feldolgozásának eredeti, 1939-es klasszikusára utalgat, hanem időnként a kamera és a mozgókép létezését, valamint azok feltalálóit és művelőit dicsőíti. Így válik a mese végül a film és a technika szívmelengető ünnepévé; így sejlik fel előttünk az igazi varázslat, a bugyuta habszivacs-történet mézes-mázas cukorbevonata alól.

Azt hiszem, mindnyájan megnyugodhatunk tehát, tisztelt hölgyeim és uraim; az a bizonyos fent említett nyúl nem döglött meg. Egyszerűen csak unja már az előadást. Ahogy egy kicsit mi is, így ha az őrjöngő tapsvihar el is marad, mégsem követeljük vissza a pénzünket paradicsomokat hajigálva a színpadra. Mert bár Sam Raimi közel sem egy hatalmas varázsló - hisz tisztán láttuk az „önként jelentkező” testét lebegtető vékony zsinórokat és a színpad alá vezető csapóajtó széleit -, valahol legbelül, a szívünk mélyén mégis élveztük a műsort. 

ertekeles_oz.jpg

ÓZ, A HATALMAS
(Oz the Great and Powerful, 2013)

amerikai fantasztikus kalandfilm

játékidő: 130 perc

rendezte: Sam Raimi

főszereplők: James Franco, Mila Kunis, Rachel Weisz, Michelle Williams

link: imdb, trailer

1 komment

Címkék: fantasy filmkritika kaland 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr955515764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2013.09.16. 15:11:31

Láttam a filmet, de nem igazán tudom már felidézni. Unalmas CGIparádé volt.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása