Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

TOP 10: A LEGJOBB TÉVÉSOROZATOK

2013.04.14. 16:32 Gevin

Jockey Ewing. Al Bundy. Fox Mulder. Tony Soprano. Dexter Morgan. Walter White... és a sort még tucatnyi névvel lehetne folytatni. Ők azok, akiket a manapság egyre népszerűbbé és minőségibbé váló tévésorozatok tettek naggyá és emlékezetessé - vagy jelenleg is ezen fáradoznak. A sorozatipar mára messze túlnőtt a Paulina csöcsén csüngő Pedró és társai mélységű szappanopera fantazmagóriákon és olyan léptékben halad előre, hogy élvezeti és kulturális értéke nem ritkán meghaladja egy-egy óriás költségvetésből készült mozi minőségét.

TOP 10 TÉVÉSOROZAT LOGO.png

A műfajból adódó lehetőségek pedig számtalan emlékezetes, tévé- és médiatörténelmi pillanatot égettek már agyunk legmélyebb zugaiba. Ennek apropóján éreztem úgy, hogy eljött az idő, amelyre ezen a blogon még egyszer sem került sor, hogy megosszam veletek mozgóképfüggő múltamból (és jelenemből) azokat az általam favorizált tévés szériákat, melyek egész egyszerűen nem maradhatnak szó nélkül. Amik súlyossá, már-már menthetetlen és gyógyíthatatlan stádiumúvá tették a sorozatok iránti addikciómat. Miattuk van az, hogy máig sem használ az elvonó.

Tehát íme, Gevin szerint a legjobb tévés szériák kisképernyőn innen és túl. (A cikkben spoilerek találhatók, de fel vannak tüntetve egytől-egyig.)

#10. SHAMELESS (US)

tumblr_loeirbEL5T1r00yboo1_500.png

Az elkeseredettség és a csóróság kombója elméletileg elég durva dolgokat képes szülni. A Gallagher-familia ebbe már beleszületik. Egy roncs, alkoholista, önimádó apával és egy depresszióra hajlamos anyával. Így nem csoda hát, hogy Fiona, a legidősebb gyerek veszi a kezébe az irányítást és ez a kis, deviáns család saját, összetartó erejéből él napról-napra. Dramedy-nek nagyon ritkán sikerül kiegyensúlyozottan magas színvonalat hozni és azt három évadon át tartani, fagyban, forróságban, drogban, szexben, erőszakban és humorban. Na, hát akkor itt van egy, amelyik megcsinálta.

LEGJOBB ÉVAD: Első. Azért, mert egyszerre hihetetlen és mosolyt mosolyra halmozó az megismerkedés, ami közted és a sorozat közt létrejön. Rohadt hamar elkezded bírni és tudod, hogy sokat fogsz még rajta lógni.

TOP KARAKTER: Lip. Szuperokos, szuperönpusztító, szuperfasz a szerelemben. A legjobb és legtalpraesettebb arc.

MOMENTUM: SPOILER! Minden évadban bőven találni őrületes pontokat, mélyet, vicceset, elszálltat egyaránt, de talán az első igazi, akkor van, amikor Monica visszatér és mindent borít.

#9. BATMAN (ANIMÁCIÓS SOROZAT '92-'95)

1992-BatmanTheAnimatedSeries-keyart.jpg

Meglehet, kissé furcsán veszi ki magát egy kilencvenes évekbeli rajzfilmsorozat ezen a listán, de olyan lebilincselő atmoszférával, mint ez a széria, kevés dolog hatott rám porbafingós kisiskolásként. Tele volt megmagyarázhatatlan szörnyalakokkal, szociopatákkal és pszichopatákkal, akikre ez a bölcs Bruce Wayne bácsi vadászott egy kimért, szűkszavú komornyikkal a háta mögött. Izgalmas, kalandos, akciódús, igazi krimi gyöngyszem a világ egyik legnépszerűbb szuperhősével. Ez alapozta meg a Batman-rajongásomat. Őt követte szorosan Tim Burton - és a film.

LEGJOBB ÉVAD: Három évadot élt meg, már sajnos fogalmam sincs, hogy melyikbe pontosan mi van, így itt most gondban vagyok. De ha láttad, szerintem te is hasonlóan érzel.

TOP KARAKTER: Kétarc. Ő volt az egyszerre sztoikus és agresszív szociopata, a kiszámíthatatlan őrült, aki még egyik pillanatban az érmét dobálja grimaszolva, a másikban meg kinyír egy tucat fickót. Abban a másodpercben, ahogy elkezdted volna kedvelni, rájöttél, hogy valójában félsz tőle.

MOMENTUM: Számomra mindig az emocionális részek szolgáltatták a legjobb momentumokat. Nem volt belőlük sok, és talán néha kissé szájbarágósra sikeredtek, de általában remekül ágyazódtak a rövid epizódok lapjai közé.

#8. THE KILLING

thekillingposter.jpg

Azt hiszem a Neo-noir-ra keresve sem lehetne szebb példát találni a sorozatipar utóbbi éveiből. Azt az esőben áztatott, letargikus, nyomasztó és cizellált gyilkossági nyomozást, amit Holder és Linden két évadon, bűnös és ártatlan embereken, illetve saját életükön keresztülgázolva felgöngyölít, az a televíziózás egyfajta elismerése. Mert vannak olyan adók, mint az AMC, ahol ez megvalósulhat. És bár remake-ről van szó, azt hiszem ez egyáltalán nem von le az értékéből. Hiszen atmoszférát teremteni kell, karaktereket eljátszani és megtalálni a megfelelő ritmust. A The Killing-nek mind egyszerre megy, ráadásul csavaros, eszes, és a végső pillanatban még azt is képes elérni, hogy könnycsepp szökjön a szemedbe. A legnagyobb öröm pedig, hogy nyáron érkezik a harmadik évad.

LEGJOBB ÉVAD: Mivel kettő van és mindkettő egyformán jó, most nem választanék.

TOP KARAKTER: Holder. Joel Kinnaman: "Yo, Linden!".

MOMENTUM: SPOILER! Amikor minden összeér, a szálak kifésülődnek, az ég kitisztul, akkor jön Rosie Larsen és elbúcsúzik. Ennél az amatőr videónál csodálatosabb befejezést nem lehetett készíteni a Killing második évadjához.

#7. FRIDAY NIGHT LIGHTS

Friday-Night-Lights--friday-night-lights-286206_1024_768.jpg

A sport akkor ad igazi, felejthetetlen élményt, ha szívvel-lélekkel csinálod. Ez ugyanúgy igaz a sportdráma műfajára. Amikor érzed, hogy a győzelem felé vezető kínkeserves úton minden izzadságcsepp végig gördül az arcodon, miközben a szíved ezerrel kalapál. A rájátszásban vagy. A Friday Night Lights öt évadon át ezt az érzést a Texasi Párducok focicsapatán (majd később az ellenük küzdőkön) adja át, gimis problémákba, könnyfacsaró pillanatokba csomagolva. Igazi tiszta-szívű dráma, óriási momentumokkal, hatalmas küzdőszellemmel és maradandó karakterszínészekkel. Taylor Kitsch számomra azóta is kizárólag Tim Riggins - nem holmi John Carter.

LEGJOBB ÉVAD: Második. Taylor edző és a csapat összetartó családdá avanzsál.

TOP KARAKTER: Tim Riggins. A részeges, törtető, szívós bika, aki notóriusan mindig a rossz lányt választja és állandóan lecsúszik, hogy legyen honnan felemelkedni.

MOMENTUM: SPOILER! 3. évad. Az a bizonyos meccs, amelynél mindenkiből ott maradt valami. Riggins szívéből letört egy darab. Méltósággal kell veszteni.

#6. LOST

Sawyer-Banner-lost-1103040_700_400.jpg

Sokáig értetlenül álltam a rajongás előtt, amely ezt a dzsungelen, téren, időn, füstszörnyetegen és istenségeken át terjedő high-concept sorozatot a fellegekbe emelte. Aztán ledaráltam az első szezont. J.J. Abrams és Damon Lindelof, ez a két fickó valami olyan kalandfilmbe ágyazott mindfuck sci-fi drámát hozott ki egy szigeten rekedt lezuhant utasszállító túlélőinek kálváriájából, amit azóta sem sikerült megmagyarázni. Szó szerint, maradt vagy 146 kérdés, amire még hat kicseszett izgalmas, feszült és lebilincselő évad után sem tudtak/akartak válaszokat szolgáltatni a véres szemű junkiek felé. Kétségkívül ez tette a Lost-ot olyan vonzóvá, abbahagyhatatlanul szórakoztatóvá, hogy az ember mindig újabb és újabb válaszokat akart. Aztán egyszer csak le kellett zárni, nem volt tovább, és a felhalmozott kérdések nagyja még ma is ott lóg egy megmagyarázhatatlan, misztikus sziget atmoszférájában.

LEGJOBB ÉVAD: Szintén összemosódnak a szezonok, egyik a másik a nyakát éri, de a Lost erősségei közül a mai napig lenyűgöző flashbackjei a legimpresszívebbek. A 2-3. szezon közül valamelyiket mondanám.

TOP KARAKTER: Sawyer. A fekete bárány, a cinikus, kezdetben lelkiismeretmentes gazfickó, aki mindvégig úgy alakítja a legrohadtabb karaktert, hogy végül pozitív előjelet kap.

MOMENTUM: Annyi bámulatos sorsdrámát felsorakoztatni máig semmilyen tévésorozat nem tud, így kiragadni egyetlen pillanatot pokoli nehéz. Talán a legerőteljesebbek egyike számomra, egy halkan robbanó, de annál nagyobb érzelmi tornádót előidéző pillanat, amelyben a tűzön-vízen át hinni akaró John Locke szembesül apja igazi énjével. Egy világ omlik össze - képernyőn innen és túl.

#5. DEXTER

dexter-dexter-korrigált.jpg

Hét évad egy sorozatgyilkos folyamatosan formálódó elméjében. Minden egyes gondolatával, perverziójával, útkeresésével és legpikánsabb gyilkosságaival. Amikor az ember megismeri egy elfajzott vadállat énjét és villámgyorsan eljut odáig, hogy szorítson érte. Egy gyilkosért. Aki vérmintákat gyűjt, befóliázott áldozatok testrészeit szórja szét szemeteszsákban az óceán fenekére. A műfaj egyik leggyönyörűbb potenciálja, melyből az írók szinte mindent kihoztak, ami csak benne volt: legyen szó múltról, kódexről, gyereknevelésről, testvérszerelemről, szabadságról, vágyról....és ha ugyan néha érezhetően már ők is belefáradtak a Michael C. Hall-on keresztül elnarrált életbe, még most sincs vége. Sőt, legutóbb a legszebb pillanatait megidézve csillogott a széria. Kíváncsian várom a vérbe ágyazott végkifejletet.

LEGJOBB ÉVAD: Számomra mai napig az első évad zseniális hangulata, Daniel Licht megbabonázóan jó zenei aláfestése égette belém mindazt, amiért a Dexter függőség sosem múlik el. Még, ha olykor enyhül is.

TOP KARAKTER: A címszereplőtől eltekintve James MOTHERFUCKIN Doakes, a kamaszbajszos, vérbeli kopó, aki mindig is tudta, hogy valami nem klappol. Igaza volt.

MOMENTUM: SPOILER! 4. évad vége: Rita halála. Azzal engem is kinyírtak.

#4. SONS OF ANARCHY

Sons-of-Anarchy-Opie.jpg

Ha Shakespeare látná, hogy a Hamlet-je manapság szakállas-bőrdzsekis motoros huligánok drog- és erőszakkálváriáján keresztül elevenedik meg, azt hiszem minimum a haját tépné. Aztán leülne Kurt Sutter elé és udvariasan megdicsérné. A SoA minden szempontból maradandót alkot. A Kemény Zsaruk-on edződő kreatív agy ugyanis olyan karakterdrámát csinál az FX-nek, amely teljességgel szembemegy a nézői elvárásokkal. És pont ez adja azt a különleges, emberi és egyben önpusztító vonulatát, amely által végül mindenki égni fog. Legyen az jó, vagy rossz.

LEGJOBB ÉVAD: A harmadik. Az írekhez tett kiruccanás és a brutális erejével mindent elsöprő finálé.

TOP KARAKTER: Happy. Mindent megold, mindenkit kinyír, nem riad vissza semmitől, és a reszelős hangja hátborzongató. Élvezettel kamatoztatja, hogy valódi motoros a SoA világán kívül is.

MOMENTUM: SPOILER! Harmadik évad finálé: nem véletlenül említettem meg, hiszen az a letaglózó befejezés akkora gyomrost küld beléd, hogy kitapossa benned az utat a legjobb cliffhangerek csarnokába. A negyedik évad kezdése éppen emiatt olyan gyönyörű.

#3. BREAKING BAD

Breaking-Badkép.jpg

Emberi dekonstrukció talán még sosem volt ilyen pontos és kegyetlen. Az a morális metamorfózis, amelyben Vince Giligan drámája könyékig, majd nyakig elmerül már kényelmetlenül mély és sűrű. A szerető férjből, a gondoskodó apából, a jótékony kémiatanárból valami olyan erkölcstelen szörnyeteget kreálni, amelyre a Breaking Bad a félelmetesen, már-már kiábrándítóan nagyszerű (képzavar?) Bryan Cranstonon keresztül képes, az fenomenális. A kedvelhető, megindító történettel induló szimpla átlagférfiból hosszú évadok alatt olyan antagonistát farag, akinek minden rezdülése egyre mélyebbre taszítja mind saját magát, mind a nézőt. Igazi esettanulmány: erkölcsileg, dramaturgiailag, karakterizációban és emberileg. Már most mestermű pedig a befejezés még csak eztán érkezik.

LEGJOBB ÉVAD: Imádom a 2. szezont, a fordulópontokat, az egyre nagyobbá válást, a folyamatosan gyarapodó bevételt és Jesse ízes káromkodásait. No meg Tuco-t.

TOP KARAKTER: Mr. White/Heisenberg. A szörnyeteg. De ha eltekintünk a főszereplőtől, akkor a minden ízében vérprofi és megfontolt Mike az egyik legfaszagányosabb karakter.

MOMENTUM: SPOILER! 2. ÉVAD: A pillanat, amikor a szörnyeteg először villantja meg igazán tüskés fogait. Mr. White úgy véli, hogy Jesse-nek jobbat tesz, ha kirángatja a folytonos mámorból és ezt a barátnő megfojtásával megfulladásának tétlenül végignézésével igyekszik elérni. Vérfagyasztó, elemien gonosz. Pedig csak jót akar.

#2. RESCUE ME

rescue me kép265667.jpg

A piás, ír-macsó részeg seggfej, Tommy Gavin és a 62-esek. Dennis Leary és Peter Tolan hét évadot túlélő tűzoltókálváriája a mai napig kedvencem. Egyszerre vegyíti a maszkulin tökösséget a sziporkázó humorral, összetartással, problémákkal, de legfőképp egységet kovácsol. Bár úgy a negyedik évadtól valami elromlott, ami aztán sosem tudott teljesen megjavulni (mondjuk az ötödiket imádtam), de az első három szezon az kíméletlenül, whiskyvel égeti beléd a legizgalmasabb és sokkolóbb pillanatokat, ami egy tűzoltóval megtörténhet. És persze a háttérben, minden gyökerében folyton-folyvást felsejlik 9/11, hiszen anno Leary is ezért kezdte el ezt az egészet. Itt és így volt vége.

LEGJOBB ÉVAD: Harmadik. De a hatodik kivételével mindegyiket bármikor újranézem.

TOP KARAKTER: Sean Garrity. Valószínűleg máig nem tudtam annyit röhögni idióta, eszetlen barom karakteren, mint rajta.

MOMENTUM: Rengeteg-rengeteg van. De mondjuk EZ.

#1. THE SOPRANOS

Tony-Soprano.jpg

Az olasz maffia. Keresztapa ide, Nagymenők oda, a Soprano az a család, amely teljesen befogad, a részévé válsz. És ha egyszer bekerülsz a körbe, onnan már csak akkor szállhatsz ki, ha a halakkal alszol. David Chase maffia-kompániáján keresztül megismered azok a problémáit, az ügyletek lebonyolításának folyamatát, a család intézményének kőkemény, sziklaszilárd egységét, melynek azért időnként akadnak fekete foltjai. A Maffiózók az a sorozat, amelynek bármelyik részét kapod is el, azonnal magába szippant, bárminemű előzetes ismeret nélkül. Karakterei idővel a legjobb cimboráiddá válnak, velük röhögsz a poénjaikon, az orrodban érzed a spaghetti dohányfüsttel átivódott illatát és mikor velük sírsz egy családtagjuk elvesztése okán, közben az agyad már a jobb pozíció és a ranglétrán való feljebb kerülés gondolatával kacérkodik. A fináléjával pedig Chase beírta magát a legpofátlanabb befejezések nagykönyvébe. Mestermű.

LEGJOBB ÉVAD: Némileg egybefolynak nálam az évadok, de talán a 4-5 volt az, amelyre egy fülledt, haverokkal bandázós nyáron mindig otthon voltam éjfélre, hogy két részre találkozzak a Sopranokkal, majd másnap megvitathassuk a lezajlott eseményeket.

TOP KARAKTER: Egyértelműen a kopaszodó vezér minden nyügével, bajával, depressziójával és malacos röhögésével együtt. De az unokaöccse, Christopher a következő a sorban.

MOMENTUM: SPOILER! Amikor Tony a gyakran fiaként szeretett unokaöccsét az orrán keresztül fojtja meg, egy a lehető legrosszabbul elsült autóbaleset apropóján.

***

Ennyi lett volna hölgyeim és uraim. Amik a polcon maradtak, de mindenképp megemlítendőek: Wilfred, X-akták, Californication, Arrested Development, The Wire, House of Cards (de ez utóbbi kettő könnyen csatlakozhat idővel a tízbe, kitúrva onnan valakit).

Természetesen a lista szubjektivitásából adódóan bizonyára bőven maradtak ki nagyszerű szériák, ezért a szerintetek hiányzó darabokat semmiképp se tartsátok magatokban. Ütközzenek a vélemények, robbanjanak ki viták, elevenítse fel mindenki a saját legjobbjait.

79 komment

Címkék: toplista

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr275205756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.04.14. 17:36:13

A Lost-nak soha nem tudom megbocsátani azt az össze-vissza kavarást, amit a 3. évadtól kezdve műveltek. De kétségkívül még így is az egyik legnagyobb sorozatos élményem.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.04.14. 18:07:53

@danialves: Én a befejezéssel vagyok így. Mintha tudomást sem akartak volna venni arról, hogy mennyi mindenre nem voltak hajlandóak válaszolni. Oké, szépen elvarrták a karakterdrámákat, de a többi az smafu?!

Ugyanakkor számomra is az egyik legimpresszívebb sorozatos élményem.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.04.14. 18:21:02

@Gevin: Érdekes, h mindenki ennyire mondja a befejezést, valahogy bennem nem hagyott ekkora tüskét, főleg azért, mert ahogy mondod, a lényegi részt tulajdonképpen tényleg elvarrták. Abból a 146 kérdésből viszont tényleg alig tudok valamit felidézni, amit olyan hihetetlenül fontos lett volna megválaszolni.

De az olyan dolgok, mint pl. SPOILER ahogy mr. eko v charlie meghalt, az ilyen "Ben ugyan évadokon keresztül gecizett velünk, de mostantól haver" húzások nagyon felidegesítettek, a 3. évad első pár része után simán kaszaszinten volt már nálam a sorozat.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.15. 08:13:20

Nagyon nagy riszpekt, hogy a Batman: TAS fenn van a listán, nagyon megérdemli.

Az meg, hogy neked is bejön Happy a Sons-ból nem semmi. Nekem is benne van a top3ban.

Érdekes, hogy a top10ből vagy 7et nemhogy nem nézek, de sose próbáltam még. Nah jó, lehet csak 6ot.

falomb 2013.04.15. 09:36:25

@danialves: így van, a lost nem hibátlan sorozat, de nagy pillanatok voltak benne

Én alapvetően az amerikai sorozatok 24 epizódos modelljét kárhoztatom a hibáiért. A 24 epizódhoz egy évadban nyújtani kellett a sztorit.

12 epizódos évadokkal, ami a kábeles csatornákon szokás, sokkal feszesebb és jobb lehetett volna a sorozat.

Carlos> · http://banana-daiquiri.blog.hu 2013.04.15. 10:12:41

Ajánlom a szerző figyelmébe a "The wire"-t. Ha nincs fenn a top10-ben, akkor nem látta.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.04.15. 10:35:16

@falomb: Sztem nem is ezzel volt a baj (pl a 14 részes 4. évad jobb volt?), hanem az egész rendszerrel. Úgy írnak meg egy első évadot (sőt, pilotot), hogy nem tudják, kasza lesz 13 rész után, vagy 8-9 évadig húznak rá még egyet évről-évre mert van nézettség. Évadról-évadra meg egyszerűen nem lehet sorozatot írni. Képzeld el, h egy filmet úgy íratnak meg, h bekérik az első 20 percet, azt rögtön leforgatják, és így tovább, úh csak majd a 100. percnél kezdesz el azon gondolkozni, h hogyan fejezd be a sztorit. (Úgy, h közben úgy kell írnod, h a film lehet 80, de 180 perc is, ha a producerek közben meggondolják magukat) Szóval 6x24 részre is ki lehet találni történetet, csak akkor azt KI KELL TALÁLNI. Én kapásból úgy kérnék be egy sorozatot, h megkérdezném a készítőktől, h hány évadot terveznek, és akkor annyit mondanék, h tessék megírni az összeset, és majd utána elkezdjük forgatni az elsőt. Persze agybajt kapnának, ha az első szezon után mondjuk jönne a kasza, de nem lennének ilyen dolgok

ati888 2013.04.15. 10:37:35

Nekem a SOA, Breaking Bad, Justified trió magasan a kedvenceim. Meg most a Shameless, mert azt daráltam. A Justified-ot nagyon hiányolom innen.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.15. 11:04:44

@ati888: a justified tényleg bitang jó!

A kaliforgia nagyon hiányzik! Meg a House Doki!

john666 2013.04.15. 12:35:04

Tegnap este 11-kor fejeztem be a SOA ötödik évadát. A harmadik évadot kifejezetten nem kedveltem, kivéve a befejezést, az mindenért kárpótolt. Imádom a sorozatot és nagyon sok eltalált karakter van benne.

haggyal 2013.04.15. 12:40:02

aha, hol a WIRE? természetesen szubjektív mnden ilyen lista, de a SOA nekem pl. nagyon nem tetszett, pár rész után elhagytam, ahogy a lost sem, viszont a breaking bad a wire mellett örök kedvencem. és persze a nők a pult mögött.

haggyal 2013.04.15. 12:41:11

most ami elég süti még a Broen tvalyról és a House of cards (bár ez utóbbi kicsit sablonos, de a színészek jók)

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.04.15. 12:51:59

Be kell vallanom a Wire-t éppen most pótlom, és eddig 1,5 évad után nem éreztem Top10 erősségűnek, de ahogy írtam is a poszt végén, előfordulhat, hogy a végén kitúr onnan valakit.

A 2. évadnál tartok, ami szerintem nem kifejezetten erős eddig (8. résznél vagyok). Az első tetszett.

InteriorLulu 2013.04.15. 12:58:09

Nem igazán vagyok sorozatnéző, az utóbbi tíz-tizenöt évben összesen három (!) sorozatot néztem vagy rendszeresen, vagy az összes évadot végig.
Drót, 24, Maffiózók.
Nem véletlenül, és amit hosszú évek óta másoktól hallok-olvasok, az is visszaigazolja, miért is pont ezt a hármat kezdtem el - és nem hagytam abba - annak idején. (Amellett hogy tudom, e három alapján valószínű bejönne mondjuk a Battlestar G., a Dexter, a Breaking Bad is. Igen, de tényleg nem véletlenül nem vagyok sorozatnéző).

A top 10-em tehát így nézne ki: Drót, Maffiózók, 24, két '90-es évekbeli: X-akták, Twin Peaks, és... ennyi. A maradék öt hely üres, más sorozatokból max részeket láttam...

Ami még a Wire-t illeti: legjobb évad a második, top karakter Omar, esetleg Stringer, momentum pedig a második (szakszervezetis) évad befejező része.

anyahajókabinajtóhajtogató 2013.04.15. 12:58:32

Remek lista! Van amit nem láttam de pótolni fogom! Most készültem megírni én is a szerintem 20 legjobbat, lehet ezzel várok még de addig is itt az én top 10 sorozat listám ami több ponton egyezik a fentivel:

Ami csak picivel csúszott le a top 10 ről: Jericho, Elementary, Bones, Utopia, Grimm, Bron/Broen.

10. The Shield
9. Person Of Interest
8. Rescue Me
7. The Sopranos
6. Curb Your Enthusisam
5. The Walking Dead
4. Sons Of Anarchy
3. Dexter
2. Breaking Bad
1. LOST

Mr.Treeger 2013.04.15. 13:12:20

Csak az elmúlt évekből vannak darabok, érdemes lenne visszább nyúlni.

Nekem bejött anno:, illetve mostanában

Miami Vice: tele van jó zenével, ma már ismert A kategóriás színészekkel, általában negatív végkicsengés, az AMG Merci és az Armani zakó pedig remek.
Miért éppen Alaszka?: sok jó zakkant karakter
Twin Peaks: no comment
Befutó: igaz csak 8 részt élt meg, de leveri a legtöbb mozifilmet

A Lost-ot nem tudom egyetlen listára sem feltenni, mert azt elcseszték. Egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a remek nyitó ötlettel és szenvedés lett a vége.

worrick 2013.04.15. 13:37:37

Az a Batman sorozat valóban hatalmas volt, nekem is gyermekkorom meghatározó élménye. Nem gondoltam hogy többen is jó szívvel emlékeznek rá szal örülök :) Én egy ilyen listámra mindenképpen rátenném a Magnum-ot. Szerintem hihetetlenül jól kidolgozott karakterek mozogtak benne a gyönyörű helyszíneken, számomra valahogy semmihez sem fogható hangulatot teremt.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2013.04.15. 14:00:33

Nálam mindenképp listás lenne a Spartacus, Rescue me, Entourage, Firefly, Buffy, Sliders, Tengerparti fenegyerek és a Rém rendes.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.04.15. 14:01:32

Se szökés, se Odaát... nincs több kérdésem :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.15. 14:50:47

@REMY: egyik se rossz sorozat, de messze a top 10től azért...

anyahajókabinajtóhajtogató 2013.04.15. 16:10:37

Köszi még egyszer! A Shamelesst már el is kezdtem, nagyon bejön!

Carlos> · http://banana-daiquiri.blog.hu 2013.04.15. 19:10:02

@Gevin: ok. A másodiknál egyébként még én sem voltam biztos benne, de aztán egyre inkább.

andito 2013.04.15. 20:30:05

The Wire tényleg hiányzik,illetve ha már újak:Homeland?Game of Thrones?Utóbbi a könyvhöz képest gyenge, viszont sorozatként önmagában kiválò..

zsotykai 2013.04.15. 21:14:45

Erről a listáról eléggé hiányzik a Sírhant művek is...

MM88 2013.04.16. 00:01:35

Az elején sztem van egy kis képzavar. Nem túlnőttünk a Paula és társain, hanem az egy másik műfaj, amely máig él és virul a latin-amerikai kultúrában. Amúgy GoT-t én is hiányolom....

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.04.16. 00:23:35

ezek közül van pár amiről hallottam, van pár amit szeretnék megnézni van pár amiből láttam részeket de nem fogtak meg. utóbbi pl a top1, nekem az hogy nemigen jött be. nem volt rossz, csak inkább az átlagos kategóriába raknám. a dexterre végre valahára rá kéne szánnom magam régóta tervezem és mindenhol jót hallok róla.
érdekelne h a scrubs és a heroes ezekhez képest szándékosan nem került be? a sopranost mindkettőre lecserélném, a többit meg nem láttam, vagy nem láttam belőle annyit h minősíthessem..

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.04.16. 02:15:35

@haggyal: A Broen valóban jó volt, de a Killing messze übereli, izgalomban, atmoszférában és karakterekben is. Persze Kim Bodnia-t mindig öröm látni (még ha kicsit öregen és kövéren is) :).

@worrick: A Magnum gyerekként vicces, Tom Szelepen elmosolyodik az ember, de azért na...

@andito: Homeland top 20-ban mondjuk ott lenne, de a második évad nem szárnyalt annyira (bár a finálé ütött).

A Heroes kezdetben remek, aztán nyújtják-húzzák, elbasszák, alig mutatnak valamit. Nagy csalódás lett belőle a vége felé...asszem nem is néztem végig.

A Twin peaks pilotja (előre elnézést kell kérnem) nekem maga a nagybetűs KÍN-SZENVEDÉS volt. Tovább nem érdekelt.

Scrubs vicces, elmegy, másnapokon elnézegeti az ember, de sokakkal ellentétben nekem nem adta annyira....akkor inkább Californication.

zsírvezér 2013.04.16. 03:11:04

Hmmm...
Se vikings, se game of thrones.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.04.16. 03:24:57

@zsírvezér: A Vikingsből 7 rész ment le...mit keresne már most ezen a listán?!

A GoT-ot egyáltalán nem tartom top 10 környékére esélyes sorozatnak sem. Szórakoztató fantasy, kevés kalanddal és harccal. No offense. A hangulata jó, de néha az unalom is megrágja.

Melchi Zadok 2013.04.16. 07:06:02

Tudomanyosan megallapitott objektiv teny, hogy a valaha keszult legjobb sorozat a breaking bad. Pozitiv, hogy szerepel a listadon, bar nem a megfelelo helyen.
:-)
A killing viszont nem olyan jo, mint a eredeti... Forbrydelsen rules.

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.04.16. 07:22:08

@Gevin: A Heroesből az utolsó negyedik évad elején tartok és eddig nem volt rétestészta bár tény h az első két évad a leghangulatosabb annak ellenére h elég nehezen indult. De még az utolsó előtti évadban is kapkodtam sokszor a fejem a meglepetésben és tudott agyalnivalóval szolgáltatni. Az hogy nem mutat semmit... egyéni megítélés kérdése szerintem pont annyit látsz amennyi elég a továbbgondoláshoz, nem ad mindent a szádba.
A Scrubsban pont az a lényeg h másnapokra való, nem akar komoly lenni nagyot mutatni hanem csak könnyed szórakoztatást nyújt. Azt viszont tökéletesen.
Persze az a Te véleményed, ez az enyém :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.16. 10:21:56

A rém rendes család hogy maradhat le egy ilyen listáról??
vagy bármelyikről??

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.04.16. 12:55:36

@doggfather: Úgy, hogy elmondani, leírni, elbeszélni, kifejezni, elkáromkodni nem tudom mennyire rühellem azt a szart.

Tudom, hogy rengeteg ember kedvence, de nekem tönkretette a gyerekkoromat azzal, hogy délelőttönként állandóan azt adták, amikor valami überbrutál mesét vártam. Így, ha azóta el is kaptam egy-egy epizódot, undorral néztem bele. Valahogy sosem jött be a humora. Ez van.

@ap: Ha első két évad alapján ítélem meg (a harmadik végénél hagytam abba azt hiszem) nálam, akkor sem top 10-es a Heroes. Humorban kinek-mi? Én jobban bírom az Így jártam anyátokkal-t, A middle-t vagy épp a listán szereplő Shameless-t.

@Sonka Neri: Kíváncsiságból kérdezem: miben jobb az eredeti? Karakterek, atmoszféra, csavarok?

Melchi Zadok 2013.04.16. 14:35:03

@Gevin: mert hús vér színészek játsszák a szerepeket, simán el lehet képzelni, hogy ez teljesen valóságos.
miközben nézed nincsenek benned azok a amerikai filmekre jellemző "ez képtelenség" érzések.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.16. 15:15:34

@Gevin: van olyan aki nem bírja al bundyt?!?!

Melchi Zadok 2013.04.16. 16:24:10

@doggfather: igen. pl én. rettenetesen szarnak tartom a rém rendes családot.

Melchi Zadok 2013.04.16. 16:27:59

@Gevin: továbbá, ha nem a főszereplőkre koncentrálunk, akkor az ügyvéd Saul Goodman szerepét játszó Bob Odenkirk mindenképpen elismerést érdemel, zseniálias alakítás.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2013.04.16. 16:29:35

Aki nem szereti a Rém rendes családot, az egy humortalan ember :D

Melchi Zadok 2013.04.16. 16:46:26

@Dr.Jones: végre rájöttem mi a baj velem :-)
de van még bűnöm, a dumszínházas és sas kabarés humort se szeretem.

hál istennek, azért még így is marad miből válogatni.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.04.17. 02:01:10

@Dr.Jones: Csak más a humora, maradjunk annyiban :). A humor amúgy is túl sok rétű dolog, nem merül ki holmi Rém rendes családban (akármennyire utáltok is ezért ).

Egyébként meg kérem, aki nem hallgat/néz Bödőcsöt, az nem tudja mi a jó humor.

@Sonka Neri: Nekem az amerikai verziónál sem voltak bennem ilyen érzések.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.04.17. 11:02:44

@Gevin: Heroes kapcsán támogatlak, én valahol a 3. évad tájékán kaszáltam, egyszerűen már túl nagy és hiteltelen lett az egész kavarás, h mindenkinek a mindenkije benne volt eredetileg az összeesküvésben.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.04.17. 12:05:51

@danialves: Vállalhatatlan lett az egész, mondjuk ki. Emlékszem mikor a Sylar-es nagy összecsapást valami két másodperc alatt intézték el. Akkor azt hiszem kezembe temettem az arcomat. Évadokat vártunk rá, és annyira balfasz és súlytalan volt a kivitelezés, hogy úristen. A Heroes-t nagyon elkúrták, pedig az elején valóban sok potenciál volt benne.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.04.17. 12:22:33

@Gevin: Őszintén szólva az annyira jelentéktelen lehetett, h már nem is emlékszem mi volt ez. Az van meg, h valami Magneto-típusú börtönben tartják és aztán már abba kezdett átmenni az egész, h még az ő segítségét kérték különböző dolgok elintézéséhez.

Pedig az első szezon nálam minden idők egyik legjobb évadának számít.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.04.17. 12:33:22

@danialves: Az első valóban ütött. Előhozta az emberből a junkie-t.

Egyébként úgy mellékesen megjegyezném, elfogadom, hogy a Wire-t sokan hiányolják, de annál kevesebben szólnak a Maffiózókról vagy a Rescue me-ről, amit itthon talán csak egy maréknyi ember néz, holott tényleg barom erős, tömény dráma-humor kombó tűzoltókkal. A Sopranos pedig nyilvánvalóan kult.

Egyébként, ha már kultuszteremtő, klasszikus sorozatok, ki hogy áll a Twilight Zone-al? Mik a vélemények róla?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.17. 13:00:19

@Gevin: mit lehet szólni a maffiózókhoz?
Első és kész. Pont.

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2013.04.17. 18:22:43

Ó igen, a Maffiózók!

Ha jól emlékszem egy darabig az HBO adta, de az utolsó évadok már az RTL-en mentek le (hozzáteszem: elég sajnálatos módon, hiszen így össze-vissza nyirbálták reklámokkal). Még jócskán tini voltam amikor először elkezdtem nézni. Sosem taglaltam, hogy épp melyik évad is megy, csak néztem a részeket egymás után. Talán az utolsó évad a sok flashback miatt már kissé túl lett komplikálva, de a befejezés mindenért kárpótolt.

A LOST nagyon sokáig nagy kedvencem volt. Imádtam ahogyan kuszálták a szálakat jobbra-balra. Aztán az utolsó két évad valamiért mégsem működött annyira, a befejezése sem szólt akkorát mint amekkorát szólhatott volna. Ennek ellenére bőven az egyik legjobb széria.

Nálam most olyanok futnak mint a Trónok harca, a Spartacus, a Bates Motel meg a Hannibal. Ki tudja, talán évekkel később majd ezek is helyet kapnak egy toplistában.

Ingorion 2013.04.17. 22:42:01

És mi van a SoA-paragrafusban emlegetett Kemény Zsarukkal? :)
Amúgy nagyon korrekt lista, bár egy-két hely nálam máshogy alakult volna, viszont annak nagyon örülök hogy a The Sopranost te is elismered. A Lost az all time favorite-om, de a Maffiózók tökéletesen keverte a kendőzetlen brutalitást, ralizmust, a nagyon mély, jól összerakott és intelligens történettel illetve szimbolikával.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2013.04.17. 23:13:33

@Ingorion: Úgy tűnik, nem voltak elég kemények :D

Ingorion 2013.04.18. 08:36:37

@Dr.Jones: Ezt kéretik visszavonni, mert Vic még rádtöri az ajtót :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.18. 11:00:36

@Gevin: azért a magnum felnőttként se rossz.

-Benne van a filmtörténet (nah jó tv sorozat) egyik legkeményebb gengsztere aki majdnem meghal mindig, mert olyan öreg mégis mindenki féli a nevét.
- a főszereplő bár jól néz ki, jó kocsit vezet szép helyen lakik, de csóró
-kicsoda mr masters?
-higgins egy hatalmas figura.
-igazi ügyek, igazi nyomozások vannak benne.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2013.04.18. 12:34:06

Szerintem a legjobb
Dr. House első két évad
X-Akták első egy-két évad
Alias - első két évad
24 - úgy 1-4
Kaliforgia 1-3 évad
+ régről
Magnum eleje
TJ Hooker
Az öreg
Kojak
Két férfi egy eset
Dempsey és Makepace - Glynis Barber istennő volt!!:D
A simlis és a szende eleje

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.04.18. 13:30:39

@doggfather: lehet bele kéne nézzek egy random részbe, nagyon rég volt már.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2013.04.19. 16:56:41

@doggfather: Egy osztrák sorozat volt. De az intróját most elnézve szerintem ma már unalmas lenne, mint érdekes.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.04.19. 20:45:10

Ha már felmerült a Heroes, mit szóltok ehhez?

"Az MSN fel akarja éleszteni a Heroes-t Xbox platformra. Mármint sorozatként. Nagyon kezdetiek még a tárgyalások, de jó tudni róla. Új sztorik és új karakterek lennének benne, de a régiek is visszatérnének (gondolom, egy rövidebb időre)."

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2013.04.20. 12:12:18

@doggfather: Egy nyomozós sorozat miről szól?:D:D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.20. 12:36:03

@koimbra: eddig azt még nem írtad, hogy nyomozós.

worrick 2013.04.20. 19:05:43

@Gevin: Hallottam róla. Biztos belenéznék, mert kedveltem, láttam is mind a 4 évadot, amiből ugye messze az első volt a legjobb; a fonalat meg fel lehet venni, hisz úgy ért véget az utolsó résszel, hogy folytatható. De azért kockázatos vállalkozás, kérdés mennyi szereplőt tudnak áthozni a korábbiakból, érdekli e őket még ez a vonal stb. Én egy próbának örülnék.
Thomas Magnum-ra visszatérve, alapvetően igazad van, de azért nekem megmaradt az iránta való Tony DiNozzo-szerű rajongásom, s itt sorakozik a polcon az összes évad, tokkal, borítóval :)) Mindenkinek megvannak a maga hibái, mea culpa :)

sickboy 2013.06.09. 13:19:36

Breaking bad ..."és ezt a barátnő megfojtásával igyekszik elérni" EMBER .. te ezt komolyan írtad le ? Vedd a fáradtságot és nézd meg mielőtt valótlan dolgokat állítasz .

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.06.09. 13:59:33

@sickboy: igazad van, tévedtem, elismerem, javítom: hagyja megfulladni. A lényegen és a momentumon akkor sem változtat, bár tény, hogy nem úgy történt, ahogy állítottam.

Mentségemre szóljon, nagyon rég volt már az az évad és csak a pillanatra emlékeztem.

Köszönöm, hogy szóltál.

Christabella Fashion · www.christabellafashion.com 2013.10.30. 23:04:07

Prison break? Csak én érzem úgy, hogy ott a helye a listán? És igen, a House of cards folytatását én is nagyon várom!!!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.31. 08:36:41

@Christabella Fashion: igen, csak te.
amilyen zseniális volt az első évad olyan szinten szutyok az utcsó 2...

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2014.01.09. 19:47:32

Twin Peaks sehol (még említve se) ?

A Lost, az X-akták, és több tucat sikeres sorozat köszönhet neki sokat..

Néztem a Maffiózókat és nem a tavlyi hájp okán néztem meg a Breaking Bad-et, hanem az előző 2 évben és, ééééés

egyértelműen a BB. veri minden téren.
a BB az egyedüli sorozat, amely olyan, hogy bármikor belenézel bármely részébe(pillanatába), akkor azt érzed/gondolod, hogy egy jó, erős filmet látsz és nem azt, hogy egy sorozatot.
[ a Sopranos, ellenben olyan, mint egy jó, véres családi(maffia és kis család) teleregény(a szappanopera túl degradáló lenne). ]

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.01.28. 11:10:09

Azt szeretném kérdezni, hogyha esetleg tudja valaki, hogy a The Killing 3. évadában lezárul az aktuális nyomozás, vagy áttolódik a következő szezonra, mint a Rosie Larsen-ügy esetében?

K.Leslee 2014.01.29. 14:51:06

@Sparrow: hatarozottan lezarodik.

K.Leslee 2014.01.29. 14:53:08

Latta valaki a Broadchurch-ot? Angol mini series-t, nekem az volt az egyik legjobb 2013-ban. Mondjuk nem sok sorozatot nezek.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2014.01.30. 10:23:56

@K.Leslee: Kimaradt, de hallottam már róla. Én most a True Detectivet nézem hétről hétre, mert elképesztő, hogy ez a két színész (Woody és McConaughey(!)) mit művel a vásznon egymással.

K.Leslee 2014.01.31. 13:16:00

@Gevin: ajanlottak mar nekem, mondvan h nekem valo.Belenezek majd, koszi.

Taoista mester 2015.08.20. 06:42:31

Kettőt kérdeznék (nem kötekedem): szerinted csak az USA gyárt nézhető/kitűnő tévésorozatokat? Továbbá ők is csak az utóbbi 20 évben kezdtek el tévéfilmeket készíteni?

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2015.08.20. 09:05:50

És akkor megjöttek a Szulejmán-fanok :D

Taoista mester 2015.08.20. 13:23:16

@Dr.Jones: Ja, ja. Gondolom, neked is az idei év legjobb filmje a Mad Max :-) ja, izé :-D a fenébe, nem kell kötőjel :D
Ülj le, egyes!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása