Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Stephen King: Borzalmak városa

2012.10.31. 11:45 Dr.Jones

stephen_king_borzalmak_varosa.jpg„Ha egy félelmet nem lehet kifejezni, lehetetlen legyőzni.”

Ben Mears sikeres író. Ám lelkét sötét, gonosz emlékképek gyötrik, melyek gyökerei a régmúltba nyúlnak vissza. Ben éppen ezért ellátogat gyerekkora színhelyére, a Jerusalem’s Lot – röviden ’Salem’s Lot – nevű porfészekbe, hogy kiírja magából a dühöngő démonait. Számításait azonban némileg keresztülhúzza az, hogy a rémálmok forrását képező, és azóta is elhagyatottan álló Marsten-házat nem sokkal Ben érkezése előtt vette ki két titokzatos alak. A dolgokat pedig még tovább bonyolítja a város szürke hétköznapjait felforgató eltűnések és rejtélyes halálesetek hirtelen elszaporodása…

Ahogy Kingtől megszokhattuk, lassan kezd;  házról-házra építi fel a várost, s ugyanezzel a komótos nyugalommal mutatja be a házak lakóit is. A rá jellemző kényelmes, ráérős tempóban időz el egy-egy családnál, hogy a részletes leírásokat belső hangok és fel-felszakadó emléktöredékek útján mélyítse el anélkül, hogy akár egy percre is untatna bennünket. Megismerjük a szereplőket, a szokásaikat, a gondolataikat, a félelmeiket. King nem sajnál száz oldalt sem ’Salem’s Lotra fecsérelni, mert mire a nap első sugarai végigsimítják a házak kéményeit, és a város ébredezni kezd, mi már úgy ismerjük a környéket és az ott élő embereket, mint a tenyerünket. King több tucatnyi karaktert vonultat fel, melyek mindegyikének megvan a maga kisebb-nagyobb szerepe a történetben, s olyan természetes könnyedséggel mozgatja őket, hogy egy pillanatra sem akar szétesni a cselekmény. És az apró visszautalásoknak, megjegyzéseknek hála, a nevek sűrűjében sem fogunk zavarodottan pislogni.

Lassan, precízen bontakoztatja ki a cselekményt, és bármennyire is fest békés, barátságos képet a városról, a sorok között végig ott lappang valami megfoghatatlan, kimondhatatlan, mégis tisztán érzékelhető feszültség, melynek sötétsége kiömlő tintaként lepi el a lapokat. Nem kapkod, nem siet sehová, apránként tölti meg kételyekkel és félelmekkel az emberek szívét. De ahogy egyre többen halnak meg rejtélyes körülmények között, ahogy egyre több holttestnek kél lába a hullaházban, és ahogy egyre több halott tér vissza szeretteihez a túlvilágról, a tempó úgy vesz fel egyre gyorsabban lüktető ritmust. A megrázó sorok pattanásig feszítik idegeinket, míg végül a pokol kapuja nyílik meg a város alatt, ami fekete lyukként szippantja magába ’Salem’s Lotot az utolsó naplopójával együtt.

Hiába a lassú kezdés, hiába a rengeteg leírás, a Borzalmak városa az első oldaltól az utolsóig izgalmas, letehetetlen olvasmány, ami a klasszikus vámpírregények legjobb hagyományait követve, a fiatal Stephen King tehetségével és lelkesedésével kiegészülve eteti az ágyunk alatt lapuló szörnyet, kellemes-hátborzongató éjszakát kívánva minden kedves olvasójának.  

3 komment

Címkék: horror könyvkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr194869659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stikli0 · http://filmkupac.tumblr.com 2012.10.31. 11:51:36

Ez lesz a következő könyv, amit el fogok olvasni. Jelenleg Tortúra forog a kezemben, bár sajnálom, hogy nem télen a hóesésben olvasom, na de vissza-> A borzalmak városa már a borítójával megfogott. Eddig még nem csalódtam Stephen Kingben, remélem nem is fogok.

(Ui: Nagyon színvonalasan hajtjátok végre az idei horrorfestet, mert nem csak a filmek iránt érdeklődőknek adtok alapanyagot, és ez jó.)

SuperEdem 2012.10.31. 12:24:01

Imádom, kedvencem! Első könyvem amit végig olvastam King-től. Zseniális!
Annyi lábjegyzetet hadd tegyek hozzá, hogy King-nek, ez az első regénye amit írt. A Carrie-t adták ki először, de azt csak a 'Salem's Lot után írta. Tehát ez volt a legelső történet ami a fejéből kipattant. Nem mellesleg a Borzalmak városát, Bram Stoker Drakulájának tiszteletére írta. Ami meg is látszik a könyvön, méltó tisztelgés Drakula előtt.
Akinek ez tetszett, annak szerintem Leslie L. Lawrence - Miranda koporsója is be fog jönni. Röviden: magyar kézből való írás, ez is misztikus, ez is vámpíros, és ez is kedvencem. :) Moly.hu-n pedig 85%-ot kapott. ;) Vannak kommentek is:
moly.hu/konyvek/leslie-l-lawrence-miranda-koporsoja
Most nézem, hogy a Borzalmak városa is annyit kapott. :)
moly.hu/konyvek/stephen-king-borzalmak-varosa

Tony Almeida 2012.10.31. 16:07:37

12 éves korom környékén olvashattam, borzalmas volt, éjszakákon keresztül rettegtem izzadva a takaró alatt, az ablak fele se mertem fordítani a fejem, "hála" a mindig is nagy képzelőerőmnek.
A filmet később láttam, ahhoz képest nevetségesen gyenge volt.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása